• Informacje na temat:

    gęsina w tłuszczu

Artykuły na temat: gęsina w tłuszczu
  • ...wymieszać z niewielką ilością wody. Wlać do sosu z dna brytfanki. Mieszając, gotować minutę. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i cukrem. Orzechy laskowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Dodać...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...smaku solą oraz pieprzem i cukrem. Orzechy laskowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Dodać masło, wymieszać. Gęś podawać z kapustą. Polać orzechowym masełkiem. Do tego serwować sos oraz np. ziemniaki...

  • Przygotowanie: ok. 20 minut. 1. Mięso rozdrobnić. Roszponkę opłukać, dobrze osuszyć na ściereczce albo w specjalnej wirówce do sałaty. Orzechy zrumienić na patelni bez tłuszczu. Knedle pokroić w grube plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć knedle, zrumienić je z obu stron. 2. Przestudzone knedle wymieszać z gęsiną, orzechami i roszponką. Lekko oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na...

  • Gęsina na św. Marcina

    ..., że gęś jest potwornie tłusta! Tuszka kurczaka w 100 g ma 9 g tłuszczu, najchudsza wieprzowina - z polędwicy - przeszło 10 g, a mięso młodych polskich gęsi owsianych zawiera zaledwie 4 proc. tłuszczu! W dodatku w większości składa się on z dobroczynnych kwasów nienasyconych, podobnych do tych, które możemy znaleźć w oliwie z oliwek czy innych olejach jadalnych. Ponadto ma w porównaniu...

  • ...talerz. Na tłuszczu zeszklij cebulę. 4. Na dno brytfanny wyłóż ka pustę oraz marchew. Na tym połóż udka oraz cebulę. Zalej wywarem. Piecz 1,5 godz. w 180 st. Gotowe danie posyp posiekaną natką...

  • Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

    Na świętego Marcina najlepsza gęsina – to przysłowie gości w rodzimej tradycji od wieków. Ale gęsinę warto jeść nie tylko od święta!

  • Kurczak, indyk czy gęś?

    Za najzdrowsze i najbardziej odżywcze uznawane są mięso indyka i gęsina.

  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    Listopad to sezon na najsmaczniejszą gęsinę. O jej tłuszczu mówi się, że to "zdrowe kalorie", a smak najlepiej podkreśla majeranek i kminek.

  • Składniki:  2 gęsie udka (może być też pierś), łyżka mąki, cebula,  ząbek czosnku, 2 łyżki roztopionego gęsiego tłuszczu, mała czerwona kapusta, 2 kwaśne jabłka, pół szklanki wytrawnego wina lub 1-2 łyżki octu winnego, sól, cukier. Paluszki ziemniaczane:  około kilograma ugotowanych ziemniaków, 2 jajka , 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa (do smaku),  sól, pieprz...

  • Wykwintne dania z gęsiny

    Gęsina wraca do łask! Ta polska hodowana jest na naturalnej karmie. Ma tylko 3,5 - 5 proc. tłuszczu (wieprzowina ponad 30!). W smaku jest krucha i delikatna. Polecamy na niedzielny obiad.

Przepisy na temat: gęsina w tłuszczu
  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Żuławskie przepisy na gęś

    O tym, jak z gęsi sporządzić półgęski i smarowidło można się będzie nauczyć podczas warsztatów kulinarnych w Domu Podcieniowym Mały Holender k. Nowego Dworu Gd. Listopad to tradycyjny czas uboju gęsi, gdyż ich mięso, otoczone grubą warstwą tłuszczu, jest wtedy najsmaczniejsze.

  • Ta pyszna gęś!

    Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby pojawiać się gęsina w dniu Święta Niepodległości? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

Dyskusje na temat: gęsina w tłuszczu
  • Re: Gęsina na św. Marcina

    Gęś po upieczeniu kurczy się bardzo bo ma dużo tłuszczu i tak potem wygląda.

  • Re: Zmień nawyki, buduj odporność

    mówi,że gęsina jest tłusta,to nie ma o tym pojęcia (4% tłuszczu).Poza tym jest bardzo zdrowa,bo gęsi biegają wolno,nie są faszerowane hormonami i antybiotykami,a kilka tygodni przed ubojem karmione są tylko owsem.Teraz zaczyna się sezon na gęsi -na św. Marcina najlepsza gęsina.Smalec z tłuszczu wytopionego po upieczeniu gęsi jest przepyszny,a obsmażane na nim ziemniaki nie mają sobie