• Informacje na temat:

    gołąbki ali

Artykuły na temat: gołąbki ali
  • Gołąbki z mięsem i pieczarkami

    Aby liście kapusty dobrze się zwijały, należy ściąć ich twardą część i nakładać nadzienie od strony łodygi. Gołąbki można obwiązać nitką, ale koniecznie białą, bo inne mogą farbować!

  • Gołąbki z serem typu feta i papryką

    Gołąbki możesz zrobić z różnym farszem, ale dobrze, jeśli jego składniki są zmielone. Na nadzienie dobrze sprawdza się też np. kasza.

  • .... 2. Kapustę obgotowuję w osolonej wodzie. Następnie zdejmuję z niej kolejno liście. Wycinam z nich twarde nerwy. Na środku liści kładę niewielką ilość farszu i zwijam całość w gołąbki. 3. Dno brytfanki wykładam liśćmi kapusty, a na nich gołąbki. Podlewam bulionem i posypuję pieczarkami pokrojonymi w plasterki oraz wiórkami masła. Na wierzchu kładę pietruszkę, przykrywam. Piekę gołąbki w temp...

  • ...porcjami na liście, zwijam gołąbki. Układam je w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą z moczenia grzybów ze szklanką bulionu. Piekę pod przykryciem w temp. 190ºC 60-70 min. Sos zagęszczam mąką ze śmietaną...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    .... Zblanszowane z czosnkiem, prażonymi migdałami i sosem sojowym mogą być dodatkiem do dań głównych.  Możemy też kłaść je na kanapce zamiast sałaty. W liściach przygotujemy też gołąbki z mięsnym farszem. Nie gotujemy, jak kapuścianych, ale zapiekamy, podlewając czystym barszczem. W potrawach warto zestawiać botwinę z limonką, sezamem, żurawiną i malinami. 24/2016 Świat i Ludzie...

  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • ...na nich gołąbki. Zalej je resztą grzybowego wywaru. Gołąbki powinny być przykryte w 3/4. Jeśli trzeba, dolewaj wody, pilnując, by wywar był słony. Przykryj rondel i wstaw do piekarnika nagrzanego...

  • Bosa, ale w ostrogach

    ...do minuty. Ten czas wygląda trochę jak klocki domina: jeśli coś się wywali, to koniec. Ale nie ja jedna tak mam, wszystkie matki muszą być dobrze zorganizowane. W pracy nie chodzimy na papieroska, nie(...) po czterdziestce. Chłopiec miał cztery miesiące, kiedy Marcin Bosacki został ambasadorem i wyjechali całą rodziną do Kanady. Do Ottawy lecieli z 36 walizkami i ujadającym pod pokładem psem. Podczas...

  • Jestem żoną, ale...

    Przyrzekamy sobie wierność, ale zapominamy dodać „pod warunkiem, że...”. A trudno być lojalnym w małżeństwie, w którym wypaliła się miłość, a dwoje ludzi łączy tylko wspólny adres i rachunki. Co piąta kobieta szuka poza związkiem tego, czego nie dostaje od partnera: zachwytu, czułości, uwagi. Nie zawsze jest seks, może wystarczyć intymna rozmowa. Form zdrady jest tak wiele jak jej przyczyn...

  • Polskie smaki - golabki

    Czasem nachodzi mnie ochota na typowo polskie smaki, nie tylko ciastkarskie bo tego w mojej kuchni sporo ale tez na te slone. Dzis wiec na naszym stole...

Przepisy na temat: gołąbki ali
  • Gołąbki z pęczaku  i grzybów

    Niezawodny przepis na gołąbki...

  • Danie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi?

  • Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa,0,5 kg ryżu, 3 pomidory, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, maggi do smaku i bardzo dużo majeranku, kapusta, a najlepiej dwie małe.

  • Ryż na 5 sposobów!

    Naturalny zagęstnik Jeśli nie lubisz zagęszczać mąką sosów i zup, możesz zamiast niej użyć zmielonego (np. w młynku do kawy) surowego ryżu. Dodaj 2-3 łyżki, gdy sos lub zupa są prawie gotowe i jeszcze przez chwilę gotuj do zgęstnienia. Do gołąbków i sakiewek Zamiast tylko mięsem lub kaszą, warto nadziać gołąbki ryżem (lub dodać go do farszu). Będą lżej strawne, mniej kaloryczne i bardziej...

  • Sajgonki z serem i warzywami

    Sposób przygotowania Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi.  Smacznego!

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    Pamięta Siostra z dzieciństwa smaki potraw wigilijnych? Siostra Anastazja: - Tak, oczywiście. Potrawy na Wigilię u nas w domu przygotowywała mama. Były to pierogi, gołąbki z ziemniaków, kapusta(...) sernik. To według mnie najlepsze ciasto, ponadczasowe. Na wschodzie Polski popularna jest kutia, czyli pszenica z miodem, makiem, bakaliami. Ale są też inne słodkie dania wigilijne. - Na przykład...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wuja. Spotkały się w kuchni w roku 1946 i tak już zostało. Stworzyły znany na Pomorzu tandem profesjonalistek. Do końca lat sześćdziesiątych gotowały w Lembargu, potem przeniosły się na plebanię(...), gotowane. Jedli chleb, kiełbasy, sery, dżem. Rano mieli o wpół do ósmej mszę świętą i po mszy było śniadanie. Zjedli śniadanie, trochę sobie pogadali i rozeszli się. Potem wracali na obiad koło pierwszej...

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ...farsz. 4. Farszem napełniamy naleśniki, lekko je podsmażamy. Podajemy na ciepło. Wartość odżywcza 1 porcji 394 kcal; Białko 4,2 g/Tłuszcz 23g/Węglowodany 8,6 g Gołąbki z grzybami Składniki na 4 porcje(...), smażymy na gorącym tłuszczu, dodajemy grzyby, lekko dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Wsypujemy tartą bułkę, jajko, przyprawy. Mieszamy. Farsz zawijamy w liście, nadając im kształt gołąbków. 3. Gołąbki...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...aperitifu. Najczęściej jest to śliwowica lub owocowa brandy - ţuică na Wołoszczyznie i Mołdawii, palincă w Siedmogrodzie, horincă w Marameruszu; trunki domowej roboty zawierają od 40 proc. alkoholu(...) można je znaleźć także w innych krajach bałkańskich, to jednak gołąbki (sarma ) są uważane przez większość Rumunów za danie narodowe (pomimo tego, że pochodzą z Turcji, gdzie zamiast wieprzowiny...

  • Szwajcarskie smaki

    ..., francuskim i włoskim wpływom sąsiadów. Szwajcaria to oczywiście sery, które pierwotnie były sposobem górali na przechowywanie mleka przez długie, zimowe miesiące. Gatunków serów jest więcej, niż dni w roku(...) (Gerstensuppe), która spożywana jest zimą, wchodzi kasza jęczmienna, warzywa, czerwona fasola i suszone mięso. Capuns to gołąbki z liści botwiny i nadzieniem różnego rodzaju. Serwowane w śmietanowym...

Dyskusje na temat: gołąbki ali
  • Trzymajcie mnie bo nie wytrzymam.

    Boziu kochana, bardzo Cię proszę, daj mi synową robotną jak Aliczee, co gołąbki będzie dla mnie robić i skakać koło mnie i dogadzać. Amen. Trzymam Cię Ali mocno :)))