• Informacje na temat:

    gołąbki tradycyjne z kapusty włoskiej

Artykuły na temat: gołąbki tradycyjne z kapusty włoskiej
  • Tradycyjne gołąbki

    Tradycyjna polska kuchnia, gołąbki według przepisu babci.

  • Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty (białej lub włoskiej), 30 dag suchego ryżu, 40 dag mielonego mięsa, 3 cebule, 2 łyżki oleju do smażenia, 1 l bulionu, sól, pieprz, majeranek.

  • Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty białej lub włoskiej, 50 dag mielonego mięsa drobiowego, 40 dag marchewek, 700 ml bulionu drobiowego albo warzywnego, 1 czerstwa bułka, 2 większe cebule, 1 szkl. mleka, 1 jajko, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, mielona ostra i słodka papryka, olej do smażenia...

  • Składniki na 6 porcji: 1 mała główka włoskiej kapusty, 12 dag kiełków fasoli lub słonecznika, 12 mrożonych paluszków rybnych, kilka gałązek natki pietruszki , 3 łyżki sosu sojowego, olej, sól, pieprz.

  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    ...panie z nich korzystają, kiedy mnie nie ma. Jak ustala siostra jadłospis dla ojców jezuitów? - Na ogół jak gotujemy kaszę, to zupę z ziemniakami. Jak gołąbki, to pikantniejszą zupę, na przykład ogórkową. Ale kiedy usłyszałyśmy, że się zorientowali, że jak jest ogórkowa, to będą gołąbki, wszystko pozmieniałyśmy (śmiech). Jeśli jest zupa czerwona, to nie podajemy kapusty czerwonej i marchewki...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...pierogów z kapustą i grzybami są w stanie zastąpić serwowane w Wielkopolsce gołąbki z kaszą i orzechami włoskimi. Przyrządza się je z wykorzystaniem czerwonej kapusty, czerstwych bułek, gruszek, cebul(...) podroby i głowy z ryby, kapusta kiszona, sok z kiszonej kapusty, suszone grzyby i przyprawy: ziele angielskie, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz oraz imbir. Popularna na Śląsku moczka jest...

Przepisy na temat: gołąbki tradycyjne z kapusty włoskiej
  • Gołąbki tradycyjne

    Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko, - 10 dag ryżu, - 1cebula, - sól, pieprz, - 1 kostka rosołowa, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - 3 łyżki masła, - 3 łyżki mąki Przygotowanie: Ryż ugotować, schłodzić. Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści...