• Informacje na temat:

    gołąbki z tartych ziemniakami

Artykuły na temat: gołąbki z tartych ziemniakami
  • ...z gotowanymi ziemniakami. 8 porcji, czas ok. 85 min; porcja – 300 kcal, cena 2,10 zł. Na gołąbki najlepsza jest kapusta średniej wielkości. Bardzo duże główki(...) bułkę tartą. Wyrób starannie masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. 2. Farsz porozkładaj na liściach kapusty. Parówki przekrój na połówki, ułóż na mięsie. Zwiń liście, formując gołąbki...

  • ...w ugotowane liście kapusty. Resztę kapusty poszatkuj. Oczyszczone cebule posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj kapustę, chwilę podsmaż i zalej bulionem. Włóż do naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóż gołąbki i duś 15 minut. W tym czasie jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Tak samo pokrój pomidory. Dodaj do gołąbków i duś jeszcze 3 minuty. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.

  • Mięso w liściach czerwonej kapusty

    ..., zagotowuję (sos można bardziej zagęścić mąką). Ewentualnie doprawiam solą, sokiem z cytryny, odrobiną cukru. Do sosu wkładam gołąbki. Podaję je z ziemniakami.(...) środek każdego liścia kładę farsz i formuję gołąbki. 4. Sos: na dno szerokiego garnka kładę odłożone wcześniej liście kapusty. Wlewam wodę z gotowania kapusty, dodaję starte jabłko i sok...

  • Młode warzywa

    Gołąbki z młodej kapusty Składniki na 10-12 sztuk: 1 duża główka młodej kapusty, 50 dag mielonego mięsa, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 średnia cebula, 1 jajko, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki masła(...). Tak przygotowany farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń - najpierw boki do środka, a potem zroluj.3. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały i ułóż w nim gołąbki jeden obok drugiego...

  • Jesień, chce się jeść!

    .... Gołąbki z kaszą gryczaną, sosem z pomidorów i pieczonej papryki Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu (na sypko). Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż grzyby(...), wymieszaj. Sparzone liście rozłóż na desce, nakładaj farsz i zwijaj gołąbki. Zrób sos. Ząbek czosnku i pokrojoną na 4 części paprykę połóż na blasze, wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do...

  • W krainie szpinaku

    ...tortownicy układamy naleśniki na przemian ze szpinakiem i warzywami. Zapiekamy 20-30 minut. Podajemy. Roladki szpinakowe a la gołąbki Składniki: 15 dag świeżych liści szpinaku, sól, 2 kromki chleba(...). Rondel przykryj pokrywką i gotuj rolady. Podawaj z zapiekanymi ziemniakami i sosem. Ryż z sosem szpinakowym Składniki: czerwona cebula, 30 dag ryżu, czerwona papryka, 2 łyżki oliwy, 15 dag...

  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    ...łyżeczką tartych migdałów. Kolacja: Pasta z wędzonej makreli. Rozdrobnij wędzoną makrelę, usuwając ości. Włóż mięso do pojemnika od miksera, dodaj kwaśną śmietanę, serek kremowy, posiekany(...) z cytryny. II Śniadanie: Miseczka jagód (mogą być mrożone), posypanych płatkami migdałów. Obiad: Gołąbki z wołowiną: chude, zmielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, jajem, trzema zmiksowanymi...

  • 5 najmodniejszych diet na wiosnę

    ...w plastry, posypana łyżeczką tartych migdałów. Kolacja: Pasta z wędzonej makreli. Rozdrobnij wędzoną makrelę, usuwając ości. Włóż mięso do pojemnika od miksera, dodaj kwaśną śmietanę, serek kremowy(...), skropiona sokiem z cytryny. II Śniadanie: Miseczka jagód (mogą być mrożone), posypanych płatkami migdałów. Obiad: Gołąbki z wołowiną: chude, zmielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą, jajem, trzema...

  • Grecki słownik smaków

    ...i gotujemy przez 10 minut, studzimy. Farsz układamy na liściu i formujemy małe gołąbki w kształcie cukierków. Dno rondla wykładamy pozostałymi liści, układamy na nich warstwami gołąbki i podlewamy wodą...

  • Grecki słownik smaków

    ...i gotujemy przez 10 minut, studzimy. Farsz układamy na liściu i formujemy małe gołąbki w kształcie cukierków. Dno rondla wykładamy pozostałymi liści, układamy na nich warstwami gołąbki i podlewamy wodą...

Przepisy na temat: gołąbki z tartych ziemniakami
  • ...z przecieru pomidorowego, mąki i śmietany. Podawać gorące z ziemniakami i zieloną sałatą.

  • Dania z kapustą i grochem

    ...w posolonej wodzie. Miękkie buraki i ziemniaki odcedź. Buraki przestudź, polewając zimną wodą. Obierz i razem z ziemniakami pokrój w kosteczkę. Groch osącz.  2. Cebulę obierz, potnij w półplasterki. Korniszony pokrój na kawałeczki. Jabłka umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw. Polej przygotowanym sosem. Gołąbki z pęczakiem 1. Grzyby i groch mocz...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) gołąbka. Mają inny smak niż normalna kaczka. Wiatrem pachną. Gołąbki zresztą też piekłyśmy. Dzika kaczka faszerowana Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kaczkę dokładnie pozbawić resztek pierza...

  • Z garnków świata - Grecja

    ...i gotujemy przez 10 minut, studzimy. Farsz układamy na liściu i formujemy małe gołąbki w kształcie cukierków. Dno rondla wykładamy pozostałymi liści, układamy na nich warstwami gołąbki i podlewamy...