• Informacje na temat:

    gołąbki zapiekane

Artykuły na temat: gołąbki zapiekane
  • ...bułkę tartą. Wyrób starannie masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. 2. Farsz porozkładaj na liściach kapusty. Parówki przekrój na połówki, ułóż na mięsie. Zwiń liście, formując gołąbki. Brytfannę wysmaruj masłem, włóż do niej gołąbki, poprzekładaj boczkiem. Pomidory opłucz starannie, osusz, pokrój w plasterki. Poukładaj je dookoła brytfanny. 3. Jogurt rozmieszaj ze szczyptą soli i pieprzu...

  • ...gołąbki. Obsmaż je na oleju. 3 Obrane ziemniaki pokrój w grube plastry, ułóż z gołąbkami w naczyniu żaroodpornym. Resztę kapusty posiekaj grubo, posyp gołąbki. Zalej całość bulionem, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Dekoruj ziołami. czas ok. 70 min; porcja – 370 kcal, cena 3,10 zł Tradycyjne polskie gołąbki nie należą do dań najłatwiejszych w przygotowaniu...

  • ...naczynia) żaroodporne, wyłóż zdjętymi z kapusty liśćmi, ułóż gołąbki, polej częścią sosu pomidorowego. Dołóż liście i ziela. Całość nakryj folią aluminiową i piecz ok. 1-1,5 godz., podlewając resztą sosu. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię, aby gołąbki lekko dopiec z wierzchu.

  • Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką

    ...i pieprzem. Wystudź, a potem wymieszaj z mięsem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 2. Farsz rozłóż na największych liściach kapusty. Zwiń je i uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż gołąbki, zrumień je ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie wyłóż pozostałą kapustą. Na tym ułóż gołąbki. Posyp je pozostałą marchewką. Pomidory zmiksuj z bulionem. Zalej gołąbki. Piecz je ok. 40 minut...

  • Podkarpackie gołąbki

    Uwielbiam gołąbki. Kiedy jechałam do Jasła na realizację kolejnych "Kuchennych Rewolucji" miałam nadzieję spróbować słynnych podkarpackich gołąbków z ziemniakami.

  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • ...smaku solą i pieprzem. Przykryj, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. 3. Pomidory sparz, obierz, pokój na plastry. Bazylię posiekaj. Na każdym liściu ułóż kaszę, zwiń, formując gołąbki. Żaroodporną...

  • Gołąbki z indykiem

    ...z mięsem i kaszą. Dopraw solą i pieprzem. 2. Na środek każdego liścia nałóż łyżkę farszu i zwiń. Dno naczynia do zapiekania wyłóż liśćmi kapusty i ułóż gołąbki. Zalej szklanką wrzątku i piecz w 180 st. C przez 30 min. Do wywaru dodaj resztę cebuli z grzybami i zagotuj. Dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj, polej upieczone gołąbki. Zobacz także:

  • ...szczelnie pokrywką, zmniejszyć płomień, gotować, aż wchłonie wodę. Wymieszać z groszkiem i zeszkloną cebulą. 3. Na liściach rozkładać po 1,5 łyżki farszu. Zwijać jak tradycyjne gołąbki, układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju. Zalać sosem z duszonej cebuli i pomidorów. Gołąbki zapiekać 20-30 min w 180ºC.

  • Gołąbki w botwinie

    ...1. Ryż gotuję w osolonej wodzie ok. 10 min. Studzę. Liście botwiny myję, blanszuję ok. 3 min we wrzątku. Mięso mielone mieszam z ryżem, doprawiam solą, pieprzem, papryką. 2. Na każdy liść botwiny nakładam po porcji (ok. łyżki)farszu, liście zwijam. 3. Gołąbki układam ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym zalewam bulionem z suszonymi warzywami, duszę 20 min. Odkrywam naczynie...

Przepisy na temat: gołąbki zapiekane
  • Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką

    ...kapusty. Zwiń je i uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż gołąbki, zrumień je ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie wyłóż pozostałą kapustą. Na tym ułóż gołąbki. Posyp je pozostałą marchewką. Pomidory zmiksuj z bulionem. Zalej gołąbki. Piecz je ok. 40 minut w temp. 190°C.

  • Gołąbki meksykańskie

    W meksykańskim stylu.

  • Kule z piure z ziemniaków

    ...2 minuty do wrzącej wody. Wyjmij, osusz. Rozłóż na nich po porcji farszu ziemniaczanego. Zwiń, formując okrągłe gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku. Na każdym połóż po kawałeczku pozostałego masła. Kostkę bulionową rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Podlej gołąbki. Zapiekaj je 20 min w 175 st. Podawaj np. z sosem grzybowym. 

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...rozmaryn, oliwki , doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować dalsze 5 minut. Można podawać z pieczywem. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal Bułeczki zapiekane(...) przygotowania: 40 minut Gołąbki pieczone w pomidorach Składniki: - 1 główka kapusty włoskiej, - 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 jajko...

  • ...wodą. Smakuje jak tradycyjne gołąbki a dużo mniej pracy! Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ...farsz. 4. Farszem napełniamy naleśniki, lekko je podsmażamy. Podajemy na ciepło. Wartość odżywcza 1 porcji 394 kcal; Białko 4,2 g/Tłuszcz 23g/Węglowodany 8,6 g Gołąbki z grzybami Składniki na 4 porcje(...), smażymy na gorącym tłuszczu, dodajemy grzyby, lekko dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Wsypujemy tartą bułkę, jajko, przyprawy. Mieszamy. Farsz zawijamy w liście, nadając im kształt gołąbków. 3. Gołąbki...

  • Z garnków świata - Grecja

    ...i gotujemy przez 10 minut, studzimy. Farsz układamy na liściu i formujemy małe gołąbki w kształcie cukierków. Dno rondla wykładamy pozostałymi liści, układamy na nich warstwami gołąbki i podlewamy...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...można je znaleźć także w innych krajach bałkańskich, to jednak gołąbki (sarma ) są uważane przez większość Rumunów za danie narodowe (pomimo tego, że pochodzą z Turcji, gdzie zamiast wieprzowiny(...), gotuje się wyśmienite ' gołąbeczki w gniazdach', trudne do znalezienia w restauracjach. Są to małe gołąbki wkładane kolejno jeden w drugi z różnymi farszami: wołowym, wieprzowym i baranim. A więc...

Dyskusje na temat: gołąbki zapiekane