• Informacje na temat:

    góralska potrawa

Artykuły na temat: góralska potrawa
  • Składniki na 6 porcji: • 6 dużych ziemniaków • 6 dużych pieczarek • strąk czerwonej papryki • strąk papryki zielonej • strąk żółtej papryki • 20 dag ostrego żółtego sera • 15 dag dowolnej kiełbasy • 15 dag wędzonego boczku • duża cebula • olej • pęczek natki pietruszki lub 2-3 łyżki mrożonej natki • ostra mielona papryka • sól • pieprz.

  • .... Możesz też garnek z potrawą wstawić do piekarnika i zapiekać kilka minut. To dobry sposób na podgrzanie dania. Przepis nadesłała Anna Góralska z Jabłonowa...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół - potrawa narodowa Królową zup, najczęściej podawaną jako pierwsze danie w naszych domach i należącą do najzdrowszych jest oczywiście rosół. Zupa niezagęszczana, najczęściej z drobiu lub(...) świeżej. Danie obecnie zapomniane i wyparte przez lekki rosół zagotowany z czosnkiem i podawany z ziemniakami lub grzankami. Czosnianka to typowa potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. Kwaśnica...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., góralska kwaśnica, czy tzw. moczka. Siemieniotka przygotowywana jest na bazie konopi, mleka, mąki, cukru, soli, masła, wody i kaszy gryczanej. Do przyrządzenia kwaśnicy góralskiej potrzebne będę z kolei(...), pieczone migdały czy najróżniejsze pierniki. Pieczona gęś podawana z ziemniakami z wody to z kolei najpopularniejsza potrawa serwowana w Niemczech. Przyrządzana jest tam również - zwłaszcza na...

  • Bundz, bryndza i oscypek

    W jesienne wieczory możesz podać na stół prostą, acz wykwintną zapiekankę z krążków sera owczego zapieczonych z pomidorami. Pycha!

Przepisy na temat: góralska potrawa
  • Schabowy po góralsku idealny na mroźny dzień

    Po nartach, ale też, gdy wracamy po pracy do domu, a staliśmy na mrozie na przystanku, marzymy o potrawach kalorycznych czy rozgrzewających. Nie pozwolimy sobie na nie na majówce czy po plaży, ale już zimą, czujemy się rozgrzeszeni, więc czemu nie? Na mroźną zimę: schabowy po góralsku.

  • Składniki: 6 ziemniaków, bulion, cebula, łyżka chrzanu, skwarki, śmietana, mąka, majeranek.

Dyskusje na temat: góralska potrawa
  • Re: Moskole z oscypkiem i kiełbasą

    Isto góralska potrawa! Gazdowie po prostu się zajadali kiełbasami. Jak raz w roku mięso widzieli to tylko dlatego, że owieczka padła. A tak to grule, kapusta i syr! I dobrze jak to było!