• Informacje na temat:

    gotowa masa makowa przygotowanie

Artykuły na temat: gotowa masa makowa przygotowanie
  • Składniki: 1/2 kg mąki, 2 jajka, 8 dag masła, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 dag drożdży, 1/4 łyżeczki soli, jajko do posmarowania, gotowa masa makowa z bakaliami...

  • Półkruche rogaliki z masą makową

    Skład na 40 sztuk: 500 g mąki krupczatki ● 250 g masła ● 3 jajka ● szklanka cukru pudru ● 2 łyżki gęstej śmietany ● cukier waniliowy ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● masa makowa do nadziewania rogalików.

  • Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł 1. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do mąki dodajemy 75 g cukru, połowę skórki cytryny, jajo i masło. Siekamy nożem, a następnie krótko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy mak i mieszamy. Następnie dodajemy 75 g cukru, cukier waniliowy, 10 kropel...

  • Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł 1. Płaty ciasta francuskiego układamy jeden na drugim, podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy. 2. Morele z puszki odsączamy z zalewy i kroimy w paski lub w kostkę. Suszone namaczamy w wodzie i kroimy w kawałki. 3. Do pasty marcepanowej dodajemy jajko, 3 łyżki mielonych migdałów, trochę wody i wyrabiamy. Powstałym...

  • Składniki na 15 porcji: ■ 20 dag margaryny ■ pół kg mąki ■ 5 dag drożdży ■ 2 jajka ■ 10 dag cukru ■ 200 ml mleka ■ 2 łyżeczki cukru wanilio wego ■ sól. Masa: ■ 40 dag mielonego maku ■ 2 łyżki miodu ■ 2 łyżki margaryny ■ białko ■ mała paczka bakalii ■ sól ■ cukier biały i waniliowy.

  • Biszkopt makowo-karpatkowy

    Biszkopt makowy: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki, 10 dag maku (ok. 2/3 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia. Masa karpatkowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru , po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, kostka masła. Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, 5 dag płatków migdałowych.

  • Przygotowanie: Mak opłucz na sitku, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel. Zmielony mak ponowie przesyp do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do...

  • Składniki na 12 porcji: 1, 5 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, żółtko. Masa makowa: 1/2 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy, 1/4 kostki masła, szklanka mielonego maku, łyżeczka cynamonu. Masa jabłkowa: 4 jabłka, szklanka wody, 4 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, budyń waniliowy.

  • PRZYGOTOWANIE: ok. 105 minut 1. Wiśnie przełożyć na sitko, poczekać, aż ociekną z zalewy. Masło (lub margarynę) utrzeć z 22,5 dag cukru(...) z kominkiem (o poj. 2,5 litra) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować 2/3 przygotowanego ciasta. Posypać je wiśniami. Owoce delikatnie wcisnąć w ciasto. 2. Pozostałe ciasto wymieszać z makiem...

  • Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj mak z cukrem i utartymi biszkoptami, dodaj masło i palcami zagnieć kruszonkę. Brzoskwinie odcedź z zalewy, wyjmij i pokrój w półksiężyce. Śmietanę kremówkę(...) temperatury 170° C przez ok. 30 minut. Po wyjęciu odstaw do schłodzenia, a potem pokrój na kawałki. Czas przygotowania: ok. 45 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 263 kcal.

Przepisy na temat: gotowa masa makowa przygotowanie
  • Fale Dunaju makowo-jabłkowe

    ...g mascarpone 250 g śmietany 3 łyżki likieru migdałowego Słoik dżemu z borówki brusznicy 150 ml soku jabłkowego Tłuszcz do formy Przygotowanie: Jabłka obrać i pokroić na cienkie cząstki(...) 2 godziny. 3 płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Dżem borówkowy zagotować z sokiem jabłkowym i przetrzeć przez sito. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i nałożyć jako ostatnią warstwę na ciasto...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...i czekolady, które chyba nie może się znudzić. To proste do wykonania, bardzo kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka.  Sposób przygotowania Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na suchej(...), układając spodem do góry. Do wykonania ciasta nie potrzeba nawet miksera. Musi się udać! Sposób przygotowania Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki. W płaskim garnku lub...

  • Kwadraty makowe

    Składniki na 8-10 porcji: - 40 dag maku, - 2 szklanki cukru, - 1 kostka masła lub margaryny, - 10 jaj, - 2 łyżki miodu, - 2 łyżki tartej bułki, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, - polewa czekoladowa, - połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: 1. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą w proporcji 1:1 i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć trzy razy. 2. Do...

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...zbyt dużo zjeść, ale kiedy mamy na stole dania z makiem powinniśmy z nich korzystać. Mówiąc o maku nie przesadzałabym z dodatkiem cukru. Zachęcam, aby masę makową przygotować samodzielnie, niestety w gotowych masach mamy bardzo dużo wody i cukru. Przygotowując taką masę samodzielnie możemy dodawać miód. Tu również należy wspomnieć o bakaliach. Choć są one kaloryczne, są bardzo zdrowe. Bakalie...

  • Makowiec z żurawiną

    Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.

  • Idealna kutia orkiszowa z orzechami

    Sposób przygotowania Masę makową, orzechy i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy. Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Gotową potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno. Przed...

  • Drożdżowy makowiec

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj masę: mak zalej mlekiem i wodą, zagotuj, ostudź, osącz, a następnie 3 razy zmiel. Dodaj posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód oraz połowę cukru. Jajka i resztę cukru ubij, połącz z makiem. 2. Ciasto: w mące zrób zagłębienie i rozrób w nim drożdże z mlekiem. Dodaj cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrób, dodaj stopione masło. Ponownie...

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu gotową masę makową z puszki, co oszczędzi nam nieco pracy.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 900 g masy makowej z puszki, 5 jaj, 250(...) migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy...

  • Warkocz makowy

    ...1 opakowanie drożdży suszonych 3 łyżki cukru szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem i solą(...) farsz. Tak przygotowany warkocz przenosimy z papierem na blachę. Pieczemy do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Cukier puder mieszamy wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję...

  • Szybki makowiec

    Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka skórka otarta z cytryny 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki masła duża puszka gotowej masy makowej z bakaliami białko Przygotowanie: Mąkę przesiej, wsyp do misy. W zagłębienie wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, jajka, skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dokładnie wyrób, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj, odstaw na 30