• Informacje na temat:

    gotowane w garnkach zeliwnych

Artykuły na temat: gotowane w garnkach zeliwnych
  •   Kilka dni temu wpadliśmy ze Ślubnym na pomysł, że naszemu nowemu nabytkowi trzeba urządzić uroczystą inaugurację. Nabytek ów to żeliwny kociołek do...

  • ...4 kg ziemniaków, 60 dag cebuli, 70 dag kiełbasy, 40 dag gotowanego boczku, ok. pół paczki smalcu, sól, pieprz, liście kapusty...

  • Wegańskie burrito

    ...wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i odstaw na bok. Do ugotowanego ryżu dodaj sok z limonki i kolendrę. Wymieszaj widelcem.  Chcąc zmiękczyć tortille, zawiń je w wilgotny ręcznik i podgrzewaj...

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę. To jedyna przyjemność, która można mieć kilka razy dziennie - twierdzą Małgosia, Ola, Grażyna i...

  • Oliwa, olej i czarna herbata - połysk i blask

    Ekologiczne środki sprawdzą się także w pielęgnowaniu naszego domowego wyposażenia. To też działa!

  • ​Śniadanie do łóżka

    ..., że są byle jakie. Na co dzień rezerwuję ekspresowe owsianki, najczęściej ugotowane poprzedniego wieczoru, albo chrupiące pełnoziarniste granole, które piekę raz w miesiącu, a potem podjadam(...) należy do najłatwiejszych, to rezultat tych wysiłków jest wart każdej poświęconej minuty. Tak ugotowane smakuje wybornie na grzankach z awokado, ze szpinakiem, utworzy też pyszny duet z wędzonym łososiem...

  • Himba: Wenus z Afryki

    ...żarówek. Obywają się bez elektryczności, warząc kukurydzianą papę w żeliwnych garnkach na prymitywnych paleniskach ulokowanych wprost na ziemi. Dym żarzących się bierwion z ognisk Himba okadza okolicę...

  • Jak utrzymać wagę?

    ...przyrządzania potraw: raz pieczone w piecyku, to znów w szybkowarze, innym razem duszone czy gotowane na parze. Nie wszyscy wiedzą, że do pieczenia w piecyku nie potrzebny jest tłuszcz, to samo dotyczy pieczenia na patelni teflonowej (nastawiamy na mały ogień). Ze szczególną troską należy przygotowywać jarzyny, gdyż gotowane na wodzie są mdłe. Najlepiej jarzyny dusić, doprawiając cebulką, rosołem...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    Malinówki, antonówki, kosztele – któż widział takie odmiany jabłek na straganach w minionym dziesięcioleciu? Tylko szczęśliwcy. Królują gatunki hybrydowe, pozbawione wyrazistego smaku, które najlepiej bojkotować.

  • Ekologia? To się naprawdę opłaca!

    Ekonomia i ekologia idą w parze! Obie wszak dotyczą oszczędzania. Nie tylko pieniędzy, ale i... środowiska. Zadbaj więc o stan portfela oraz natury!