• Informacje na temat:

    gotowane warzywa z rosołu - jak je wykorzystać

Artykuły na temat: gotowane warzywa z rosołu - jak je wykorzystać
  • 15 sposobów na tanie gotowanie

    ...o ćwierć litra więcej, niż potrzebujemy, np. na herbatę czy kawę, nasze rachunki wzrosną mniej więcej o 7-8 zł miesięcznie. 7. Jaja gotuj po warzywach Aby nie wylewać gorącej wody po ugotowaniu ziemniaków lub jarzyn na świąteczną sałatkę, włóżmy do niej jajka. Zużyjemy wtedy nawet o 70% mniej energii na ich ugotowanie. Gorący wywar z warzyw, bogaty w mikroelementy, można też wykorzystać do...

  • Cała prawda o dobrym gotowaniu dla dziecka

    Pierwsza zupka na mięsku czy nie? Warzywa z wody czy na parze? Rozwiejemy twoje wątpliwości!

  • Gotowanie bez wpadek

    Nie jesteś pewna, czy warzywa lepiej przyrządzać w dużej, czy w małej ilości wody i dlaczego powinno się rozmrażać produkty w lodówce? Rozwiewamy tajemnice zdrowej kuchni dla dzieci.

  • Jak utrzymać wagę?

    ...na stałe utrzymać tę idealną wagę. A oto ogólne zasady: - musisz uświadomić sobie, że jeśli było się kiedyś grubym, nie można odżywiać się jak ktoś, kto zawsze był szczupły; - podziel pokarmy na dwie kategorie; te, które można będzie jeść bez ograniczeń (zawierające proteiny, wapno, sole mineralne i witaminy; czyli warzywa, owoce, chudy nabiał, chude ryby) oraz inne, które powinny być...

  • Dieta po złamaniu kości

    Zawierają one bowiem wszystkie składniki, których potrzebują kości. Działanie tego rosołu wzmacnia orkisz - w dowolnej postaci.  Ma on także zdolność regeneracji kości i stawów.  Jak przygotować rosół?  Pokrojone jedną lub dwie nóżki cielęce wrzucić na krótko do wrzątku. Następnie włożyć je do osolonej wody (ok. 1,5 l) i gotować przez 2 godziny. Dodać pokrojone warzywa (2 lub 3 marchewki...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    Nie tylko wspaniale wzbogacają smak i aromat potraw. Zawierają substancje, które pobudzają metabolizm i pomagają spalić zbędne kalorie. Warto wykorzystać ich moc!

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Pyszne, rozgrzewające dania na zimowe dni!

    Gdy zima trwa w najlepsze szukamy wszelkich sposobów na to jak radzić sobie z zimnem i mrozem. Nie zawsze jednak ciepła kawa wypita w biegu, czy gruby sweter są w stanie skutecznie rozgrzać nasz organizm… Zaraz po powrocie do domu z zimowego spaceru czy pracy warto, więc przygotować pyszny i aromatyczny posiłek, który sprawi, że pogoda za oknem stanie się już tylko wspomnieniem! Jak to zrobić...

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

Przepisy na temat: gotowane warzywa z rosołu - jak je wykorzystać
  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    ...dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Chorzowie Katarzyna Czupryna. Oprócz mięsa w rosole powinny znaleźć się także warzywa, które dodadzą mu wartości odżywczych, smaku i aromatu. Możemy dodawać ich według uznania i takie jakie tylko sobie życzymy: marchew, pietruszka, seler, cebula czy nawet kapusta. Taki rosół, ugotowany na chudym mięsie nie tuczy (250 ml to ok 72 kcal). "Jeśli chcemy go po...