• Informacje na temat:

    gotowanie pieczenie schabu

Artykuły na temat: gotowanie pieczenie schabu
  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz...

  • Składniki dla 4 osób. Mięso: 80 dag schabu • 50 dag fasolki szparagowej • 30 dag pomidorków koktajlowych • 2 cebule • 2 łyżki oleju • biały pieprz • sól. Sos: 3 żółtka • 2 łyżki masła klarowanego • szklanka białego wytrawnego wina • szklanka mleka • 20 dag sera gouda • 10 dag sera gorgonzola • sól • pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu albo karkówki. Marynata do mięsa: 2–3 ząbki czosnku po kilka gałązek rozmarynu, oregano, tymianku 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka miodu oraz: 60 dag młodych ziemniaków, 1 spory pęczek młodej marchewki, 6 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn...

  • Zapiekanka ze schabem

    Sposób przygotowania: Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy.  Obrane ziemniaki...

  • ...2 kg schabu ze skórą (lub tylko z grubą warstwą tłuszczu na wierzchu), 1 i 1/2 łyżki oliwy, łyżeczka soli. Ostry sos jabłkowy: 4 kwaskowate jabłka, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 20 g masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczka mielonych przypraw (np. ostra papryka, imbir).

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg schabu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej, sól, kminek, ziele angielskie wg uznania, 4 ziarna jałowca, 60 dag kiszonej kapusty czerwonej, zmielony czarny pieprz, pół szklanki przecieru jabłkowego, 80 dag ziemniaków, jajko, 20 dag mąki, 2 łyżki kaszy manny, 4 łyżki bułki tartej.

  • Składniki na 4 porcje: 1,2 kg schabu peklowanego (bez kości), listek laurowy, 10 ziarenek czarnego pieprzu, op. gotowej mieszanki na ciasto chlebowe, słodka papryka, suszona natka pietruszki, jajko, 2 korniszony, 25 g majonezu, mielony czarny pieprz, natka do dekoracji...

  • ...1 kg schabu; zalewa: 1 litr wody, po 1 łyżeczce cukru trzcinowego i papryki wędzonej, 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka kolendry, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, 50 g soli do peklowania; panierka: 2-3 łyżki panierki do kotletów schabowych, 1 i 1/2 łyżki oleju.

  • Składniki: 2 kg schabu bez kości, 10 dag gotowanej szynki, 1 jajko, 20 dag pieczarek, 2 łyżki bułki tartej, sok z jednej cytryny, suszone zioła prowansalskie, sól, mielony pieprz, olej do smażenia i do posmarowania mięsa.

  • Schab po warszawsku

    Składniki: 1 i 1/2 kg schabu bez kości, 5 jajek, 4 łyżki ostrego chrzanu, pęczek natki pietruszki, przyprawa do schabu staropolska, 5-6 łyżek majeranku, sól do smaku, pieprz do smaku, czosnek do smaku, łyżka majonezu.

Przepisy na temat: gotowanie pieczenie schabu
  • Drugie danie - schab pieczony w świątecznym sosie

    ... Oto szczegóły przygotowania:    1. Rozpoczynamy od natarcia schabu ulubionymi przyprawami: majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem oraz musztardą. 2. Następnie obsmażamy mięso na tyle, żeby się zarumieniło. 3. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy szklankę wody, wkładamy margarynę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 30 minut. 4. Podczas...

  • Pieczeń w winnej marynacie

    Danie, które przygotujesz bez trudu!

  • Schab w cieście francuskim z farszem ze złotych owoców i suszonej żurawiny

    Smak tradycyjnych wielkanocnych potraw warto odmienić za pomocą wyszukanych dodatków, które nadadzą potrawie zupełnie nowego wymiaru. Tradycyjny świąteczny schab możemy urozmaicić farszem przygotowanym na bazie Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) i suszonej żurawiny z sokiem z granatu.

  • ​Wielkanocna pieczeń

    Składniki: 200 g schabu 200 g karkówki 200 g cielęciny 0,75 l bulionu 6 bułek 2 pęczki pietruszki 6 jaj Sól, pieprz Tłuszcz do formy Przygotowanie: Mięso gotować w bulionie ok 40 minut. Bułki pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Mięso wyjąć, ostudzić. Bułki namoczyć w 0,5 l bulionu. Mięso pokroić, zmieszać z jajkami, pietruszką i bułkami. Doprawić solą i pieprzem. Masę...

  • Schab po florencku

    Składniki: Pęczek rozmarynu 2 ząbki czosnku Skórka starta z 1 cytryny 2 łyżeczki kopru włoskiego Szczypta zmielonych goździków Sól, pieprz 1 kg schabu 2  cebule 250 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu 1 cukinia 400 g pomidorów koktajlowych 300 g makaronu wstążki   Przygotowanie: Rozmaryn i czosnek drobno posiekać, zmieszać z skórką z cytryny...

  • ​Barbecue w stylu Tennessee: Schab w bekonie

    ...  Składniki: 2 łyżki masła 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek musztardy Dijon 4 łyżki Whiskey 1,5 kg schabu 30 plastrów bekonu 1 linomka100 g keczupu 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka płatków chili   Przygotowanie: Masło, 4 łyżki cukru, 4 łyżki musztardy I Whiskey gotować przez 3 minuty, odstawić, aby ostygło. Mięso głęboko naciąć (zostawić 2 cm), rozłożyć i każdą połówkę naciąć...

  • Schab z jabłkami

    Składniki:  2 kg schabu  (po oddzieleniu od kości) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki 250g+2 łyżeczki cukru 8 łyżek octu jabłkowego mielony cynamon 6 kwaśnych jabłek 2 łyżki soku z cytryny 100 g śmietany kremówki natka pietruszki Przygotowanie: Powierzchnię mięsa lekko ponacinać. Natrzeć solą, pieprzem i mąką. Ułożone na kości mięso umieścić na blasze i piec w 225

  • Schab pieczony z cytryną

    Składniki: - 1,2 kg schabu, - 2 cytryny, - 10 dag plasterków boczku wędzonego, - 2 ząbki czosnku, - 1 kg ziemniaków, - sól, - pieprz, - po 4-5 gałązek szałwii, natki, bazylii, oregano, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 20 dag pieczarek, - do dekoracji: 20 dag świeżych pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Mięso oprósz solą i pieprzem. Zioła...

  • Schab pieczony z kością

    Składniki na 4-6 porcji ok. 1 kg schabu z kością...

  • Kujawski schab pieczony w mleku

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 kg schabu bez kości, - 8 ząbków czosnku, - 1 l mleka, - sól, biały pieprz, - natka, listki sałaty, - łyżka mąki, - puszka brzoskwiń, - 1/2 słoiczka żurawiny, - 2 saszetki ryżu, - 2 łyżki rodzynek, - 2 łyżki kukuryszy z puszki Przygotowanie: Schab natrzyj solą, odstaw na godzinę. Następnie ułóż w brytfance obłóż plasterkami czosnku i zalej wrzącym...