• Informacje na temat:

    groszek zielony na ciepło

Artykuły na temat: groszek zielony na ciepło
  • Włoska frittata z batatami i groszkiem

    ...zielony groszek. Na patelni o średnicy około 25 cm, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, paprykę i bataty. Po 5 minutach dodaj groszek.  Wbij do miski jajka, oprósz solą(...), oberwij listki i udekoruj nimi potrawę przed podaniem. Frittata smakuje zarówno na ciepło jak, i na zimno. Pyszna także z innymi serami i ziołami.  Zobacz także:

  • Chociaż kojarzymy go zwykle z sałatką jarzynową, groszek może nam się przydać do stworzenia innych dań na zimno i na ciepło – także obiadowych.

  • ...1. W osobnych garnkach ugotuj w posolonej wodzie bób i groszek cukrowy (ok. 10 min). 2. Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek posiekaj osobno...

  • ...groszek cukrowy i podduś. Następnie posyp cukrem i lekko podsmaż. Warzywa lekko posól i rozłóż do salaterek. Podawaj z majonezem wymieszanym z dodatkiem szafranu i białego wina.

  • Składniki na 4 porcje: 4 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, zielony groszek, masło orzechowe, marchewka, ½ strąka żółtej papryki, ziarenka pieprzu, świeży szpinak.

  • Składniki dla 4 osób: karp (1 kg) • włoszczyzna • 2 cebule • szczypta cukru • 3 łyżeczki żelatyny • cytryna ewentualnie groszek zielony do dekoracji • sól • pieprz.

  • Podajemy sprawdzony sposób na danie z zielonym groszkiem i wędliną. Risotto ma kremową konsystencję i świetny smak.

  • Składniki: 15 dag mąki gryczanej (lub zmie lonej kaszy gryczanej), 15 dag mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 350 ml mleka, 5 dag masła, 2 jajka, olej. Dodatki: kwaśna śmietana, szynka, rzodkiewki, zielony groszek, koperek, papryka.

  • Polecam je zwłaszcza teraz, gdy nasz organizm potrzebuje ciepła. Z brokułów, dyni, zielonego groszku… Albo pyszny i łatwy krem z pieczarek i ziemniaków....

  • ...1. Marchew i pietruszkę ugotować. Jaja ugotować na twardo i obrać. Ugotowaną jarzynę, jaja, szynkę, cebulę pokroić drobno w kostkę, dodać groszek, sól, pieprz, majonez – wymieszać(...) ciepło jako przekąskę lub dodatek do makaronów. CZAS: około 45 minut Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „113 dań siostry Anastazji”

Przepisy na temat: groszek zielony na ciepło
  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    Chociaż kojarzymy go zwykle z sałatką jarzynową, groszek może nam się przydać do stworzenia innych dań na zimno i na ciepło – także obiadowych.

  • Zielony miks z orzechami laskowymi

    Sposób przygotowania Szparagi myjemy, odcinamy suche końcówki, większe dzielimy na pół i wkładamy do wysokiego garnka z osoloną wodą. Po zagotowaniu wody gotujemy je około 5-8 minut, aż będą miękkie, ale zostaną chrupiące.  Mrożony groszek przelewamy ciepłą wodą, rzodkiewkę kroimy w plasterki, a awokado w paski. Całość łączymy z sałatą, posypujemy pokruszoną fetą i orzechami laskowymi, posiekaną...

  • Pistacjowa pasta do chleba

    Ta pasta do chleba ma piękny, zielony kolor, wspaniale i smakuje, i - co najważniejsze - jest dobrym sposobem na wprowadzenie jeszcze jednej porcji warzyw do menu. Kochają ją dzieci i dorośli. Bo(...), 2 łyżki oliwy z oliwek. Pistacje zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok. 30 minut. W tym czasie pora kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Kiedy por się zeszkli, dodajemy mrożony groszek...

  • Składniki : opakowanie makaronu świderki, koncentrat pomidorowy, 2 jajka, ser żółty, 30 dag kiełbasy zwyczajnej, groszek zielony konserwowy, kukurydza z puszki, 30 dag pieczarek, sól i pieprz do smaku.

  • Sałatki makaronowe

    ..."Zielona miska" Sposób przygotowania 1. Sałatka: zagotuj litr osolonej wody i ugotuj makaron. Szpinak opłucz, o ile nie jest już umyty, i dokładnie osusz. Groszek dodaj do gotującego się(...). Wymieszaj go z szalotką, tymiankiem i zielonym pieprzem. Wmieszaj sos - najlepiej wlej połowę i dolewaj po jednej łyżce tyle, by sos tylko oblepił składniki. Sałatkę przełóż na większy talerz (na jego...

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...główka to porcja dla jednej osoby. Dlatego do smażenia czy pieczenia lepiej wybierać duże główki, a do jedzenia na surowo - małe. Pak choi można jeść na ciepło jako zieloną jarzynę do mięs i ryb (np(...), pokrój na kawałki. Zmieszaj z warzywami. Dodaj groszek. Dodaj umyty, posiekany koperek. Wlej oliwę, ocet. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

  • Nowe pomysły na tradycyjne kotlety

    ...i groszek. Utłucz na jednolitą masę. Ew. przypraw do smaku solą. Pozostałą miętę posiekaj, wymieszaj z utłuczonymi warzywami. Sznycle podawaj z piure ziemniaczano-groszkowym. Schabowe z szałwią...

  • ...kurczaka. Każdy placek posypać solą i pieprzem, lekko docisnąć, tworząc rodzaj kopertki. Jako nadzienie do burritosów można dodać smażoną pierś kurczaka, zielony groszek, różne kolory papryki, świeżą...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    ...instant, - 30 g parmezani, - łyżka masła Przygotowanie: Ciasto i groszek rozmrozić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać i wymieszać z musztardą. Filet z łososia natrzeć solą(...) ciasto. Cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie, dodać ryż i krótko przesmażyć. Stopniowo wlewać wino i bulion, a następnie gotować 20 minut. 10 minut przed końcem dodać groszek. Ubić 50 g śmietany...

Dyskusje na temat: groszek zielony na ciepło
  • -

    -

    Hrabinka, u mnie to samo dziś, tylko ziemniaczki są puree, a zamiast buraków groszek zielony z bułeczką na ciepło:)