• Informacje na temat:

    gruszki w occie z goździki

Artykuły na temat: gruszki w occie z goździki
  • Gruszki w occie

    Składniki: kg gruszek, szklanka wody, 3/4 szklanki octu, 1/2 kg cukru, 4 goździki, szczypta cynamonu...

  • Składniki: 2 kg małych gruszek, 2 szklanki wody, pół szklanki octu, szklanka cukru, goździki, sok z cytryny.

  • Składniki na 3 porcje: 1 cytryna, 5 dag świeżego imbiru, 300 ml czerwonego octu winnego, 2 laski cynamonu, liście laurowe, goździki, 45 dag cukru, 1 kg gruszek.

  • ...1. Gruszki obierz, pokrój na kawałki, wytnij gniazda nasienne. Sok cytrynowy wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, zanurz gruszki. Zalewa: pół litra wody wlej do garnka. Dodaj cukier, goździki i cynamon, zagotuj. Włóż gruszki, gotuj ok. 3 minut na małym ogniu, aż gruszki będą szkliste. 2. Gruszki wyjmij z syropu, lekko osącz. Napełnij nimi wyparzone, suche słoiki. Do syropu po...

  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia.

  • Gruszki z goździkami w słodkiej marynacie

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod.

  • Składniki: 1 cytryna, 5 dag korzenia świeżego imbiru, 300 ml czerwonego octu winnego, 2 laski cynamonu, liście laurowe , goździki, 45 dag cukru, 1 kg gruszek.

  • ...gazą. Stosuj do zakwaszania sałatek i czerwonego barszczu. Dla lepszego smaku i mniejszej kwasowości oprócz jab łek do przygotowania octu winnego możesz wziąć 2-3 gruszki – najlepiej polskie(...), 1/3 szkl. octu 10 proc.). Gorącą zalej jabł ka, dodaj goździki. Słoje zamknij. Pasteryzuj 15 minut.

  • Przetwory z jabłek

    ...cukru, 1/3 szkl. octu 10 proc.). Gorącą zalej jabłka, dodaj goździki. Słoje zamknij. Pasteryzuj 15 minut. Ocet jabłkowy: Obierzyny jabłek i całe jabłka pokrojone w słupki wrzuć do dużego słoja(...) kwasowości oprócz jabłek do przygotowania octu winnego możesz wziąć 2-3 gruszki - najlepiej polskie.

  • Jabłko – poznaj jego mocne strony

    ...cukrem i szczelnie ją zamkniesz, po dwóch dniach cukier znów będzie sypki.  Przyspieszy dojrzewanie Zielone banany, twarde gruszki, mango i awokado szybciej będą nadawały się do jedzenia, gdy(...), 3-4 goździki i 2 łyżki octu jabłkowego. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu. Mieszkanie wypełni zapach świeżej szarlotki.  Odżywi włosy Ze skórek możesz zrobić domowy ocet jabłkowy i używać go do...

Przepisy na temat: gruszki w occie z goździki
  • Gruszki w słodkiej marynacie

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod.

  • Marynata z cynamonem

    Składniki: 1 cytryna 5 dag świeżego imbiru 300 ml czerwonego octu winnego 2 laski cynamonu, liście laurowe, goździki 45 dag cukru 1 kg gruszek Przygotowanie: 1. Cytrynę sparz, wyszoruj, zetnij skórkę. Imbir obierz, pokrój w plasterki. Do garnka wlej 300 ml wody oraz ocet. Dodaj imbir, cynamon, 2 liście laurowe, kilka goździków i cukier, gotuj 3 min. 2. Gruszki obierz...

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    ...½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 3 łyżki czerwonego octu balsamicznego 250 ml czerwonego wytrawnego wina 4 czubate łyżki konfitury z żurawiny syrop klonowy (do smaku(...) z żurawiny jest słodka, możemy ewentualnie dosłodzić kapustę syropem klonowym (powinna być słodko-kwaśna). Udka z kaczki podajemy z kapustką i piure ziemniaczanym. Gruszki w winie Składniki 750

  • Nie jedz indyka w święta!

    Przygotowanie: 4 gruszki i 5 cebul pokroić na średniej wielkości kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody(...) tłuszcz. Blachę przelać bulionem i wlać do sosu. Sos przecedzić i zagotować. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w zimnej wodzie. Dodać...

Dyskusje na temat: gruszki w occie z goździki
  • Re: "gruszki"

    Gruszki w occie 3 kg. ładnych, niezbyt dojrzałych gruszek 1 kg cukru 1/2 l octu kilka goździków trochę cynamonu Gruszki obrać, większe pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda. Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, dodać goździki i cynamon, zagotować. Zalewę ostudzić i zalać nią ułożone w garnku gruszki. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop i zagotować. Gruszki wyłożyć do