• Informacje na temat:

    gruszki z syropu z

Artykuły na temat: gruszki z syropu z
  • Gruszki w syropie

    Wyśmienity dodatek do mięs. Gruszki gotujesz przez kilka minut, a efekt zaskoczy każdego smakosza.

  • Gruszki obierz ze skórki. Polej je sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. W tym czasie zagotuj wodę z cukrem i octem, na wrzątek wrzuć owoce. Gotuj je ok. 4 minut, i odstaw do przestudzenia. Gdy wystygną, przełóż gruszki do wyparzonych słoików (nakrętki też się wyparza) i zalej zalewą. Wrzuć kilka goździków i dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez kilka minut.

  • Tarta z gruszkami

    Przygotowanie: Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do garnka wlej wodę, dodaj 5 dag cukru, cukier wanilinowy, goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Wyjmij z syropu, wystudź. Każdą lekko natnij z wierzchu ostrym nożem. Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej...

  • Składniki na 8 porcji: ● 4 gruszki ● pół litra soku wiśniowego ● 20 dag owoców jagodowych ● 8 łyżek cukru ● szczypta cynamonu ● 8 kulek lodów waniliowych.

  • Sałatka z gruszką z gorgonzolą

    Zamiast rukoli można podać liście świeżego szpinaku, a do przełamania słodyczy gruszki i syropu – odrobinę cykorii.

  • Gruszki z sosem waniliowym

    Przygotowanie: Gruszki umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Cytrynę pokrój w plastry. Do rondelka wlej 4 szklanki wody, dodaj plasterki cytryny oraz cukier. Zagotuj, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i włóż gruszki. Gotuj ok. 10 min (powinny pozostać lekko twardawe). Gruszki wyjmij z syropu i odstaw, by wystygły. Śliwki pokrój w kawałki. Migdały podpraż na suchej patelni. Biszkopty...

  • Pora na gruszki

    Gruszki warto jeść w każdej postaci - na surowo, w kompotach, dżemach. Aromatyczne wypieki z ich dodatkiem wprost rozpływają się w ustach.

  • Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, 10 dag cukru, ½ cytryny, 1 laska wanilii, 200 ml mleka pełnotłustego, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 3 żółtka, 4 łyżeczki brązowego cukru, 5 biszkoptów, 5 dag suszonych śliwek, 2 łyżki posiekanych migdałów, 2-3 łyżki brandy, koniaku lub wódki gruszkowej.

  • ...g cukru gotujemy 15 minut. Do syropu wkładamy osączone gruszki. Gotujemy kilka minut (czas zależy od odmiany owoców). Wyjmujemy, wkładamy do słoików, zalewamy syropem i pasteryzujemy 15 minut(...). Z 2–3 wyszorowanych limonek ścieramy skórkę (potrzebujemy 1 łyżkę skórki). Sok z limonek wyciskamy. W głębszym, płaskim naczyniu umieszczamy gruszki, sok i skórkę z limonek. Dodajemy 1 kg cukru i 3 cm...

  • Składniki na 4 porcje: 4 dojrzałe gruszki (z ogonkami), szklanka cukru, szklanka czerwonego wytrawnego wina, szklanka wody, laska cynamonu, pasek skórki cytrynowej.

Przepisy na temat: gruszki z syropu z
  • Aromatyczne gruszki z imbirem

    Składniki: 2 twarde gruszki około 2 szklanek wody 1/2 szklanki cukru 4 cm kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 6 goździków 2 gwiazdki anyżu opcjonalnie: 1 liść kafiru (suszony liść tajskiej limonki, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością) Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj obrany i starty imbir, cynamon, goździki, anyż, liście kafiru. Gruszki...

  • Gruszki w herbacie - deser dla zmysłów

    Gruszki gotowane w winie przeszły już do klasyki deserów, a gdyby tak nieco odświeżyć ten przepis i zamiast w winnej kąpieli, zanurzyć je w naparze z herbaty. Sarah Britton zapewnia, że to uczta dla zmysłów, której wisienką na torcie jest sos czekoladowo-oliwny.

  • Gruszka w czerwonym winie

    Składniki: 4 dojrzałe gruszki (z ogonkami) szklanka cukru szklanka czerwonego wytrawnego wina szklanka wody laska cynamonu, pasek skórki cytrynowej Przygotowanie: 1. Wlej do rondla wodę i wino, dodaj cukier, cynamon i skórkę cytrynową. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zagotuje. Zredukuj ogień i gotuj 5 minut, aż część wody wyparuje. 2. Gruszki umyj i obierz...

  • Gruszki w karmelu

    ...cukier i cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia. Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na pół,  pozostaw ogonki. 2. Owoce włóż do wrzącego winnego syropu. Owoce gotuj ok. 20 minut. Następnie zdejmij(...)Składniki: 4 dojrzałe twarde gruszki 1 cytryna 1 szkl. białego wina deserowego 2/3 szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego 10 dag cukierków karmelowych 1/2 szkl. śmietany kremówki 4 kromki...

  • W święta zaskocz gości gruszką z wina podaną z... lodami gorgonzola

    ...około 100 ml syropu" - instruuje. Gruszki gotowe. Malika radzi podać je z czymś "zupełnie odjechanym" i proponuje... lody albo mus z gorgonzoli. "Chodzi o to, żeby to było coś, co sprawi, że uzyskamy(...) z czymś zupełnie odjechanym" - dodaje tajemniczo. Do przygotowania deseru według przepisu Maliki potrzebne będą następujące składniki:  Gruszki gotujemy w winie z dodatkiem przypraw i cukru albo...

  • Jesienny pudding kremowy z gruszką

    ..., wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni...

  • Efektowna gruszka w cieście

    ...lodówki na 20 minut, rozwałkuj i wylep nim foremki do babeczek. Piecz w temperaturze 200 stopni C. Gruszki umyj, obierz. obgotuj w syropie z podanych składników. Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem...

  • Sezon na gruszki

    ...minutach deser będzie gotowy. Słodkie i lekkie Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, a przez to zapobiegają zaparciom. Do tego, jak na słodkie owoce, mają niewiele kalorii, bo tylko ok. 60. Poleca się je więc dbającym o linię. Wbrew panującej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne. Mogą je więc jeść osoby z wrażliwym żołądkiem. Warto wiedzieć Najwcześniej na straganach pojawiają się słodkie...

  • Gruszki w cieście z czekoladą

    ...lub w foremkach do tartaletek. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, dodaj do niej tyle syropu, by miała konsystencję sosu. Upieczone gruszki ułóż(...)Składniki: 4 gruszki op. ciasta francuskiego 4 szkl. wody 2 szkl. cukru szkl. miodu 1/2 cytryny laska wanilii 4 pałeczki cynamonowe 8 goździków czekolada Przygotowanie: Gruszki obierz...

  • Gruszki zatopione w cieście

    ...cukier puder Przygotowanie:1. Gruszki obierz, zostawiając ogonki. Zagotuj 2,5 szklanki wody ze szklanką cukru. Włóż gruszki, gotuj 20 minut. Wyjmij i osącz, syrop pozostaw. Mąkę przesiej z proszkiem do(...). Wlej ciasto. Ustaw pionowo gruszki (ogonkami do góry). Piecz około 60 minut w 180 st. Posyp cukrem pudrem.

Dyskusje na temat: gruszki z syropu z
  • Re: Ciasto bez pieczenia

    To ciasto nie powinno byc podpiekane a potem znowu z innymi skladnikami dalej pieczone.Ja mam doswiadczenie i wiem ,ze takie ciasto mozna odrazu z tymi wszystki skladnikami wstawic do piekarnika i piec razem,bo w przeciwnym razie spod bedzie za ciemny.No i zaduzo cukru i syropu w tym przepisie,a o smaku gruszki ,to nie wspomne,bo napewno nie bedzie po nim sladu.