• Informacje na temat:

    grzyb opieńka

Artykuły na temat: grzyb opieńka
  • Składniki: 1 kg opieniek (ew. ok. 80 dag suszonych), 4 łyżki masła, 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 20 dag śmietany 12-proc., sól, pieprz Przygotowanie: Opieńki dokładnie oczyść, opłucz. Włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj jedną obraną cebulę, gotuj godzinę. Odcedź. Masło stop na patelni, podsmaż grzyby. Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj, dodaj do grzybów, oprósz solą...

  • Kiszone opieńki do obiadu

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg opieńków, - 3 cebule, 2 marchewki, - pieprz ziołowy, sól, - 1 szklanka octu winnego lub spirytusowego Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć kapelusze. Marchewki obrać, pokroić. Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. Odcedzić. Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. Przekładać je pokrojoną w talarki...

  • Mazowieckie placki ziemniaczane z grzybami

    Składniki na 4 porcje: placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 5–6 łyżek mąki pszennej, olej do smażenia. Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków), 2 małe cukinie, 4 dymki, 2–3 łyżki masła, sól, pieprz, suszony tymianek.

  • Składniki na 10 porcji: 5 dag drożdży, 1 szklanka śmietany 22 proc., 2 żółtka, 2 jajka, 50 dag mąki, 10 dag masła, 1 kg mieszanych grzybów leśnych, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 6 łyżek bułki tartej, natka, sól i pieprz...

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: • 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek – najlepiej małych) • 5 szklanek wody • 1 szklanka octu 10-proc. • 1 szklanka cukru • 2 łyżki soli • gorczyca • ziele angielskie • pieprz czarny ziarnisty • liście laurowe • świeża cebula.

  • ...1 Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Mocno przeciśnij je przez praskę. Połącz z mąką i szczyptą soli, zagnieć. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Dopraw majerankiem, natką, odrobiną soli i pieprzu, smaż do miękkości grzybów. Wymieszaj. 2 Z całości ciasta odrywaj równe kawałki...

  • Ciasto: 12,5 dag margaryny, 2 szklanki mąki, 2 jajka, łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie to suszone, starte opieńki), pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Nadzienie: 25 dag bocznia ków, 3-4 pieczarki, łyżka masła, cebula, oregano, sól, pieprz, po 200 ml śmietany 22 i 18-proc., 2 jajka, 10 dag startego sera.

  • Kluski z grzybowym farszem

    Składniki: 1 i 1/2 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, sól, łyżka mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżki śmietany, litr wody. Farsz: grzyby leśne, np. opieńki, cebula, czarny pieprz do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego.

  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    ...​Udała się wyprawa do lasu? Nadmiar grzybów warto zasuszyć, zamarynować albo zasolić, aby przez całą zimę cieszyć się ich smakiem i pięknym aromatem.

  • Nieodkryte zagłębia grzybowe

    Zbieranie grzybów to nie lada frajda, zwłaszcza gdy nie ma w lesie tłumu grzybiarzy. Są miejsca, gdzie piękne okazy będą czekały tylko na nas!

Przepisy na temat: grzyb opieńka
  • Kiszone opieńki

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg opieńków, - 3 cebule, 2 marchewki, - pieprz ziołowy, sól, - 1 szklanka octu winnego lub spirytusowego Przygotowanie: Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć kapelusze. Marchewki obrać, pokroić. Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. Odcedzić. Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. Przekładać je pokrojoną w talarki...

  • Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym

    ...i szczyptą soli, zagnieć. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Dopraw majerankiem, natką, odrobiną soli i pieprzu, smaż do miękkości grzybów. Wymieszaj. 2. Z całości ciasta odrywaj równe kawałki, spłaszcz, nakładaj łyżeczkę farszu, zlep, formuj kulki. W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wkładaj partiami...

  • Mazowieckie placki ziemniaczane

    Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 5-6 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Obłożenie: 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków) 2 małe cukinie 4 dymki 2-3 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz suszony tymianek Przygotowanie: 1. Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie...

  • Grzybki w occie do kolacji

    Składniki: 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek - najlepiej małych) 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10-proc. 1 szklanka cukru 2 łyżki soli gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty iście laurowe świeża cebula Przygotowanie: 1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...z samych ziemniaków, które zwijane jest w rulon, a następnie gotowane. Podlasie słynie także z opieńków. To tam możemy spróbować pysznej zupy z dodatkiem właśnie tych grzybów. Lokalnym deserem jest sękacz...