• Informacje na temat:

    grzyby w cieście

Artykuły na temat: grzyby w cieście
  • ...1. Na łyżce masła podsmaż plastry polędwicy, po 2 minuty z każdej strony. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmaż grzyby, przypraw solą i pieprzem. Na drugiej łyżce masła podsmaż jarmuż z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. 2. Ciasto pokrój na prostokąty. Na każdym układaj szpinak, polędwicę, a na górze grzyby. Przykryj ciastem...

  • Beef Wellington– polędwica w cieście

    ... Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na oliwie  z masłem, z dodatkiem ½ łyżeczki rozmarynu. Odłóż do wystygnięcia. Posiekane grzyby oprósz...

  • Schabowe w cieście grzybowym

    Przygotowanie 30 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 2 porcje 1. Grzyby mielę na pył. Cebulę obieram i bardzo drobno siekam. Do miski wlewam mleko, dodaję grzyby, cebulę, mąkę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszam, by powstało ciasto. 2. Kotlety rozbijam tłuczkiem i oprószam solą oraz pieprzem. 3. Rozgrzewam olej na patelni. Kotlety zanu- rzam w cieście (powinny być...

  • ...grzyby i przyprawy. Zalej zimną wodą, gotuj pod przykryciem 2,5–3 godziny. 2. Ugotowane mięso oraz grzyby wyjmij. Wywar zachowaj. Kajzerki namocz w połowie szklanki wywaru z gotowania mięsa, odciśnij. Wątróbki obsmaż na łyżce smalcu. Ugotowane mięso, grzyby, bułki oraz wątróbki dwukrotnie zmiel. Dodaj żółtka i ok. 2/3 szklanki wywaru z mięsa. Przypraw. Białka ubij, połącz z masą pasztetową...

  • ...1. Mięso natrzyj czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Owiń folią i włóż do lodówki. Mąkę przesiej z solą do miski. W środku zrób zagłębienie, wkrusz tam drożdże, posyp cukrem i wlej 1 szkl. letniej wody. 2. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrób ciasto, dodając jajko, resztę wody i pod koniec olej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Grzyby...

  • Paszteciki mięsno-kapuściane we francuskim cieście

    ...1 Grzyby namaczam w wodzie na całą noc, po czym gotuję i drobno siekam. 2 Żeberka nacieram marynatą z miodu wymieszanego z 2 łyżkami oleju, majerankiem, solą i pieprzem(...) oleju, dodaję poszatkowaną kapustę, grzyby, kilka łyżek wody, połowę kminku, mięso, sól i pieprz. Duszę, aż woda wyparuje. Studzę. 4 Ciasto wałkuję na 2 prostokąty – wykładam na nie kapustę, zwijam...

  • ​Tartaletki z kaczką w cieście filo

    Sposób przygotowania: Na gorącej patelni wytop tłuszcz z kaczych udek. Przełóż mięso na talerz. W wytopionym na patelni tłuszczu usmaż dymkę, czosnek, imbir i dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Dodaj grzyby i wodę z moczenia, wlej wino. Pokrusz ciastka i wsyp okruszki do sosu, mieszaj aż zgęstnieje. Przełóż kacze udka na patelnię z sosem i duś aż mięso zacznie odchodzić od kości...

  • Zdrowe grzyby

    ...się żywią. Żeby tego nie czyniły, trzeba je przed zjedzeniem sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem, albo upiec w chlebie, cieście czy jakimś innym przysmaku. W takiej postaci nie zaszkodzą już nikomu, lecz(...) cerę. A swym znerwicowanym mężom podawały je w smakowitym cieście z pełnym przekonaniem, że pyszne drożdżówki złagodzą obyczaje największego nawet nerwusa. Nie musiały przy tym wiedzieć, że jest to...

  • Mieszkamy blisko lasu, dlatego często mam w domu różne gatunki grzybów. Kanie smażone w cieście są bardzo dobre. Przestrzegam, że trzeba jednak bardzo uważać, by zbierając nie pomylić ich z muchomorem sromotnikowym!

  • ...1. Grzyby namocz w 1/2 l wody. Następnie ugotuj, odcedź, posiekaj. Kapustę odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30 min. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oleju z masłem, dodaj kapustę. Dopraw, dodaj grzyby, wymieszaj, odparuj. Ostudź. 2. Z podanych składników wyrób ciasto na gładko. Rozwałkuj na ok. 2 mm, wykrój kółka (np. filiżanką), nałóż...

Przepisy na temat: grzyby w cieście
  • Polędwica w cieście

    ...samej patelni zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw, duś.  2.  Kapustę umyj, zanurz we wrzątku i zalej zimną wodą. Ciasto francuskie rozwałkuj. Ułóż liście kapusty, szynkę, wyłóż grzyby i połóż mięso. Zawiń i odetnij pozostałe ciasto. Wytnij z niego gwiazdki, ułóż je na wierzchu, posyp sezamem i makiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. 

  • Pstrąg faszerowany w cieście

    Sposób przygotowania 1. Grzyby zalej wodą, mocz przez godzinę. Potem gotuj 15 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Kapustę posiekaj, przełóż do garnka. Zalej 1⁄4 szklanki wody. Wrzuć listek laurowy. Duś przez 70 minut. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kapustę i grzyby, podsmaż razem, mieszając. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wystudź.  2. Pstrągi umyj...

  • Bawarski gulasz zapieczony w chrupiącym cieście

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawami. Włóż do lodówki na 2 godziny. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw tak, by rozmarzło.  2. W garnku rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kawałeczki mięsa. Usmaż je na rumiano. Dodaj cebule. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej bulionem i piwem. Wrzuć grzyby (bez rozmrażania).  3. Gulasz duś przez...

  • Wytrawny strudel małopolski

    Grzyby w pysznym cieście.

  • Wołowina Wellington

    Pyszne mięso wołowe w cieście...

  • Paszteciki z mięsa mielonego

    W cieście francuskim.

  • Kolorowa tarta w stylu włoskim

    Sposób przygotowania: 1. Składniki ciasta posiekaj, zagnieć i schłodź (szczegółowe rady w ramce po prawej stronie). Następnie rozwałkuj, wylep formy do tart. Nakłuj widelcem, obciąż, podpiecz w 190°C do zezłocenia. 2.  Nadzienie: pieczarki i paprykę pokrój. Na podpieczonym cieście rozłóż ser, grzyby i paprykę. Posyp przyprawami. Jeśli chcesz, polej sosem (przepis w ramce na str. 100). Piecz...

  • Drożdżowy kulebiak

    Sposób przygotowania 1. Grzyby zalej wodą, odstaw na noc, ugotuj do miękkości. Odcedź (wywar zachowaj), grzybki potnij. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca(...) godzinę.  2. Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem.  3. Do kapusty...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...i piecz 45 minut w temp. 180˚C.  Grzyby w cieście Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, ułóż na niej masło, posiekaj. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, chłodź pół godziny w lodówce. Świeże grzyby oczyść, mrożone odciśnij z wody. Połowę pokrój drobno w kostkę, resztę w plastry.  2. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj grzyby. Przypraw...

  • Kruchy placek z kurkami

    ...oliwę i jogurt, wyrób ciasto. Ochładzaj 30 minut, następnie rozwałkuj na placek. Wylep nim spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy. Oczyszczone grzyby, pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową, rozmarynem i białym pieprzem. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem Paprini, posyp startym serem. Piecz około 20 min. Udekoruj rozmarynem i papryczką chili.

Dyskusje na temat: grzyby w cieście
  •  jak zrobić grzyby

    czy znacie przepis na grzyby w cieście? dziękuję

  • Re: 12 potraw na stół wigilijny

    lnianym, karp w galarecie, grzyby suszone duszone z cebulą, fasola biała gotowana z olejem lnianym, do tego śledzie - w oleju, occie, śmietanie, na czerwono (koncentrat pomidorowy+olej+cebula+rodzynki), sledzie smażone w cieście naleśnikowym.. to chyba wszystko.. pstrąg to profanacxa:)

  • Re: Wigilja.

    mojej babci (z ciasta drożdżowego i smażone na głębokim oleju), paszteciki szczecińskie (przepis na moim profilu), kapusta z grochem, gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami leśnymi, krokiety, "grzyby jak ryby", ryba po grecku (ale w formie kotlecików rybnych, bo takich kawałków fileta to nie zjem), ryba z ryżem zapiekana w cieście francuskim, tartę makową (przepis ze smakera), ciasto miodowe

  • Re: Zdrowe grzyby

    cukru (a nawet rozciera z cukrem). Lepiej w wodzie/mleku z mąką - a cukier dopiero w docelowym cieście!

  • Re: Zdrowe grzyby

    "Nasze prababki podawały swym znerwicowanym mężom drożdże w cieście"-fuj. A nasi pradziadowie już wtedy wiedzieli co robić z drożdżami + cukier+woda i po przedestylowaniu mieli dopiero płyn który łagodzi obyczaje i nerwusa-mniam.