• Informacje na temat:

    gulasz serowy

Artykuły na temat: gulasz serowy
  • Warzywny gulasz z serową pierzynką

    Składniki na 4 porcje: 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej, 3 ziemniaki, 50 dag pokrojonej dyni, 1 papryczka chili (cała), 25 dag szpinaku w liściach, 20 dag sera pleśniowego, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki tymianku, oliwa.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag wołowiny gulaszowej, 18 dag + 2 łyżki mąki, 2 cebule, 40 dag marchewki, 2 łyżki oleju, 500 ml bulionu warzywnego, 1 litr ciemnego piwa, 8 gałązek tymianku, 1/2 pęczka natki, 5 dag żółtego sera, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 8 dag masła, 3 łyżki mleka, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 75 dag ziemniaków, 2-3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 15 dag świeżego szpinaku, 7 rzodkiewek, 3/4 l bulionu warzywnego, 20 dag serka ricotta, 2 dag startego parmezanu, 2 dag mąki pszennej, 1 jajko, ½ pęczka szczypiorku, olej do smażenia, sól, pieprz.

  • Gulasz z warzywami

    Świetny pomysł na szybki obiad.

  • Placki

    ...z obu stron. Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i podawać (można też składać placki z gulaszem na pół).

  • Ziarna bobu

    .... Wspaniale komponuje się ze słonym boczkiem, z warzywnymi gulaszami i zupami. Można serwować go na grzankach, jako gorący dodatek do dań rybnych i mięsnych albo zmiksować i serwować w postaci zielonego piure. W sosie serowym Ugotuj bób do miękkości. Odcedź, zostawiając nieco wody na dnie. Gdy przestygnie, ziarna obierz. Masło z mąką (2 łyżki) przesmaż w rondlu na małym ogniu. Mieszając, dodaj mleko...

  • Róg obfitości

    Wolno i smacznie Każdy region Słowenii słynie z własnych specjałów kuchni, a wszystkie są warte choćby spróbowania. Na przykład w Prekmurje serwują świetny gulasz, w Gorenjska — pstrągi, w Pohorje — kwaśne zupy. Każdy posiłek jest celebrowany, filozofia slow nie jest tu importowaną nowością, lecz organiczną cechą mieszkańców. Na lunch z miejscowymi w Lublanie warto zarezerwować co najmniej dwie...

  • W czeskiej kuchni

    ...houskove , obycejne , bramborové i owocne, a także svickova , czyli polędwica wołowa z sosem śmietanowym. Obowiązkowo na czeskim stole powinien pojawić się gulasz albo vepro , czyli porcja(...) czosnku, pieprzem, drobno poszatkowaną odrobiną cebuli. Masę ułożyć ponownie do skórek serowych wypełniając je. Zlepić przykładając do siebie 2 części. Przekroić sery na pół. Ułożyć tak...

  • Smażony ser salami

    ...obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej, czynność tę powtórzyć jeszcze raz. Na patelni rozgrzać olej, układać kotleciki serowe i smażyć na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano. Gulasz przełożyć na...

  • Gulasz wyśmienity - przysłała Mieczysława Ciepłe banany - przysłała Olga Rosół cesarzowej - przysłała Olga Zupa gulaszowa po węgiersku - przysłał Marcinus Pieczone ziemniaki - przysłała Ania...

Przepisy na temat: gulasz serowy
  • Chrupiące grzanki serowe

    Smakowity dodatek do gulaszu...

  • Pomysłowa zastawa

    ...1. Warzywa w muszelkach Makaronowe muszle są na tyle pojemne, że z łatwością zmieścisz w nich porcje sałatki jarzynowej, duszonych warzyw albo mięsnego gulaszu. Takie małe porcje szybko znikną w buziach dzieciaków bawiących się np. na urodzinowym kinderbalu. 2. Deser w salaterce z grejpfruta Wydrążone połówki grejpfruta (ew. arbuza albo melona) świetnie nadają się do serwowania owocowych...

  • Patison. Z czym się go je?

    ...jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po wydrążeniu miąższu wypełniamy go dowolnym  farszem: warzywnym, mięsnym, grzybowym czy serowym. Nafaszerowane warzywo zapiekamy, a na koniec polewamy salsą z pomidorów i czosnku. Patisonem zastąpimy...

  • Smażony ser salami z sosem mięsno-pieczarkowym

    ...kotleciki serowe i smażyć na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano. Gulasz przełożyć na talerz, obok ułożyć kotleciki serowe.