• Informacje na temat:

    gulasz wieprzowy bez mąki

Artykuły na temat: gulasz wieprzowy bez mąki
  • Składniki na 4 porcje: Gulasz: 500 g wieprzowiny bez kości, 1 cebula, 1 papryka czerwona, do smaku: pieprz, sól, słodka papryka w proszku, chili, cząber, kminek, ziele angielskie, po szklance wody i czerwonego wina wytrawnego. Knedliki: 250 g mąki krupczatki, 15 g drożdży, 1 jajko, 150 ml mleka, 1-2 bułki kajzerki, sól do smaku, łyżeczka cukru.

  • Jesienny gulasz grzybowy

    Składniki: 90 dag łopatki wieprzowej bez kości, papryka zielona i żółta, cebula, 40 dag maślaków, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki koncentratu pom., 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, łyżeczka przyprawy do gulaszu, ziele angielskie, sól morska, pieprz czarny mielony.

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    ..., natkę pietruszki, ostrą i słodką paprykę w proszku i pieczarki. Dusimy jeszcze 10-15 minut. Gulasz wieprzowy po czesku z knedlikami Skład na 4 porcje: Gulasz: 500 g wieprzowiny bez kości(...)Jakie mięso wybrać na gulasz? Z wieprzowiny na gulasz nadają się: mięso od szynki, łopatka, biodrówka i karkówka, która jednak zawiera sporo tłuszczu i dlatego nie jest polecana osobom na diecie...

  • Składniki na sześć porcji: 40 dag łopatki wieprzowej bez kości, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 czerwone papryki, 1 puszka posiekanych pomidorów, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka chili, 4 łyżki mąki pszennej, 1/2 bulionu warzywnego, liść laurowy, łyżeczka majeranku, łyżeczka kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, 3 łyżki smalcu.

  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ...i przyrządzać pyszne gulasze. W winnym gulaszu Składniki na 4 porcje: 400 g wątróbki wołowej, cielęcej, wieprzowej lub drobiowej, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i sól do smaku, pół szklanki czerwonego wina, szczypta kminku, 2 łyżki ostrego keczupu, 100 g boczku wędzonego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, osuszamy, usuwamy z niej...

  • Węgierskie inspiracje

    ...paprykowym aromacie, które serwuje się na ciepło. W Budapeszcie odbywa się w październiku festiwal winiarski. Węgierski gulasz  Składniki na 6 porcji: 40 dag łopatki wieprzowej bez kości l 2 duże(...) zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką...

  • Przepisy na drugi dzień świąt

    .... Bez wątpienia rösti dzielnie się spiszą u boku odgrzewanej pieczeni z sosem. Nie każdy dodaje do nich cebulę - w mojej recepturze jest ona składnikiem fakultatywnym. Można również wzbogacić je podsmażonymi kawałkami boczku i w połączeniu z sałatami czy surówką z zimowych warzyw uzyskać niezbyt ciężką potrawę główną, niewymagającą dodatkowo podania pieczeni, bigosu czy gulaszu. O kozim serze...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na 6 porcji: 30 dag kwaszonej kapusty, włoszczyzna, cebula, 4 ziemniaki, 10 dag wędzonego boczku, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 2-3 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, świeży i suszony majeranek, sól. Kwaszoną kapustę przełóż na deskę i bez odciskania soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę...

  • Pyszna rozgrzewka

    Gulasz z pieczarkami Składniki na 8 porcji: 40 dag młodej wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag pieczarek, 1/2 szklanki śmietany, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, strąk papryczki chili, cebula, 2 dag mąki, 4 łyżki oleju, papryka mielona, łyżka koncentratu pomidorowego, kilka pomidorków koktajlowych, kilkanaście cebulek konserwowych, bazylia...

  • Grzybobranie

    ...warzywami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 260 kilokalorii Gulasz grzybowy Składniki na 4 porcje: 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej, po jednym strąku zielonej i żółtej papryki, 30 dag mieszanych grzybów leśnych, 2 łyżki musztardy, łyżka mąki, 2 szklanki bulionu warzywnego, łyżka sosu sojowego (lub Worcester), mały koncentrat pomidorowy, listek laurowy, łyżeczka tymianku...