• Informacje na temat:

    gulasz z wieprzowiny na ostro

Artykuły na temat: gulasz z wieprzowiny na ostro
  • Składniki 6 porcji: 2 cebule, sól, 40 dag pręgi wołowej, bulion, 40 dag wieprzowiny, zioła, 2 łyżki smalcu, po łyżce chili i przec. pomidorowego, pieprz, 25 dag suszonych pomidorów w oleju, czosnek, 200 ml czerwonego wina, 2 papryki...

  • Składniki: 3 czerwone papryki, 80 dag filetu z indyka (ew. wieprzowiny, np. chudej łopatki), 1 papryczka chili, 3 cebule, 2 puszki pomidorów, 5 ząbków czosnku, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, 5 dag masła,1 łyżka mąki pszennej lmielona papryka ostra (2 łyżki) i słodka (1 łyżka), sól, pieprz...

  • Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, 60 dag pieczonej wieprzowiny, 2 cebule, 70 dag małych młodych ziemniaków, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 300 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki mąki pszennej, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, ostra mielona papryka...

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki l 3 cebule, 2 puszki pomidorów krojonych, 50 dag pomidorków cherry, 200 ml śmietany 18 proc., 4 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, ostra papryka, cukier, gałązki natki pietruszki...

  • Składniki: 1 kg wieprzowiny, duża cebula, 2 szklanki bulionu mięsnego, 2 ząbki czosnku, 3 pomidory, 2 marchewki, mała cukinia, czerwona papryka, 3 duże ziemniaki, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, bazylia, kminek, słodka i ostra papryka, sól , pół pęczka posiekanej natki, olej...

  • Składniki: 60 dag wieprzowiny, 25 dag mąki, 2 cebule, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 80 dag ziemniaków , 1 jajko, szczypta proszku do pieczenia, masło, olej, dymka, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, koncentrat pomidorowy.

  • Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule , 2 jajka, papryczka chili, ogórek konserwowy, 2,5 łyżki mąki, 60 dag wieprzowiny, 30 dag boczku, szklanka bulionu, szklanka śmietany, 2 łyżki pasty paprykowej, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, pieprz, sól, olej.

  • Pikantne placki ziemniaczane  z gulaszem

    Składniki: 2 cebule, 1 kg ziemniaków, 2 jajka, czerwona i zielona papryka, 2,5 łyżki mąki, pieprz, sól, 60 dag wieprzowiny, 30 dag boczku, kostka rosołowa, szklanka śmietany, 2 łyżki pasty paprykowej, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, olej.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowiny , 2 cebule, 1 łyżka mąki, 1 papryka, 2 łyżki koncentr. pomidorowego, 2 łyżki musztardy, 100 ml czerwonego wina, 2 szklanki bulionu, 1/2 szkl. śmietany 18%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek, 3-4 łyżki oleju.

  • Składniki na 4 porcje: 70 dag mięsa gulaszowego z wieprzowiny, 1 i 1/2 cebuli, 1/2 l przecieru pomidorowego, 25 dag ryżu białego, 4 łyżki ryżu brązowego, 2 marchwie, 4–5 ziemniaków, 3/4 szklanki groszku zielonego mrożonego, 2 ząbki czosnku, kiełki rzodkiewki, 2 łyżki oleju przyprawy: sól, mielony czarny pieprz, ostra papryka, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, suszony majeranek.

Przepisy na temat: gulasz z wieprzowiny na ostro
  • Gulasz na ostro

    Sycący gulasz o wyrazistym smaku.

  • Ostry gulasz po węgiersku

    Składniki: 3 czerwone papryki 80 dag filetu z indyka (ew. wieprzowiny, np. chudej łopatki) 1 papryczka chili 3 cebule 2 puszki pomidorów 5 ząbków czosnku 1/2 szkl. bulionu warzywnego 5 dag masła l1 łyżka mąki pszennej mielona papryka ostra (2 łyżki) i słodka (1 łyżka) sól pieprz Przygotowanie: 1. Filet umyj, osusz, pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem...

  • Pikantny gulasz wieprzowy

    Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty 60 dag pieczonej wieprzowiny 2 cebule 70 dag małych młodych ziemniaków 2 pomidory 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki(...) paprykę i mięso, smaż 5 min. Dołóż kapustę, wlej gorący bulion. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj Pikantny gulasz wieprzowy z koncentratem. Garnek przykryj pokrywką i duś bigosik 15 min...

  • Gulasz hajducki

    Przepis: - 30 - 40 dag wieprzowiny od szynki albo łopatki, - duża cebula - 2 łyżki tłuszczu - pół główki kapusty (niedużej) - 3 łyżki śmietany - łyżka mąki - łyżka koncentratu pomidorowego - pół szklanki bulionu z kostki - pół łyżeczki mielonego kminku - szczypta ostrej papryki w proszku - sól do smaku i odrobina wody. Pokrojone w kostkę mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć...

  • Placki ziemniaczane z gulaszem

    Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 2 jajka, - 1,5 łyżki mąki, - sól, pieprz, - 60 dag wieprzowiny, - 30 dag boczku, - po jednej papryce czerwonej i zielonej, - 2 cebule, - 3 ząbki(...) pokrojone warzywa, listek, ziarenka pieprzu, paprykę słodką i ostrą, oraz bulion, dusić 30 minut. 3. Do gulaszu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i pastę paprykową, dusić jeszcze 10 minut, doprawić...

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...produktem. Paweł Kibart: Ludzie powoli zaczynają grillować też wołowinę. Ten rodzaj mięsa to nie tylko gulasz, nie tylko zrazy czy bitki, ale też stek, który równie fajnie można zrobić na grillu. A na(...) jeszcze kumin i wanilia. Taka mieszanka będzie świetnie pasowała nawet do wieprzowiny. Możemy też obtoczyć kawałek boczku i powolutku go grillować. Do tego podawajmy to, co nam akurat rośnie, np...

  • Kuchnia chorwacka

    ...i wieprzowiny. Można również spróbować tam ostrego gulaszu, dania regos ( kilka gatunków mięsa z makaronem ) czy fiš- papryka ( z różnymi gatunkami ryb ). Typową dla tych terenów potrawą jest wędzona(...) z ryb, homarów, krewetek małży ( najlepiej z Lipskiego kanału ), np. zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza ( rižot ). Popularna jest również maništra, powstała na wzór włoskiego minestrone...