• Informacje na temat:

    gulasze wyborne

Artykuły na temat: gulasze wyborne
  • Skład na 8 porcji: ● 1 kg łopatki wieprzowej ● 250 g szalotki ● 300 g marchwi ● 300 g pieczarek ● 6 gałązek tymianku ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego ● 2 łyżki mąki ● 1/2 l czerwonego wina ● 1 l bulionu ● sól, pieprz ● 2–3 liście laurowe ● olej ● mąka.

  • Składniki na 4-6 porcji: 80 dag podudzia z indyka (bez skóry i kości), po 50 dag pora i marchewki, 1 duże, kwaśne jabłko (np. szara reneta), 750 ml cydru jabłkowego, 3 łyżki klarowanego masła, sól, pieprz świeżo mielony, majeranek świeży i suszony, 4-6 łyżek śmietany 18 proc.

  • Przepis na idealne placki ziemniaczane

    Hanna Szymanderska znana autorka wielu książek kulinarnych Wyborne placki Idealne placuszki ziemniaczane są złociste, chrupiące zewnątrz, delikatne...

  • Podaj drób na różne sposoby

    Kurczak z rożna to banał! Uracz rodzinę drobiowymi klopsikami, roladkami albo nawet gulaszem!

  • Papryka

    Jest wszechstronna. Można ją łączyć z mnóstwem warzyw.

  • Smaki z Czech

    Knedliki z gulaszem Składniki na 4 porcje: Na knedliki: 2 bułki kajzerki, 30 g masła, 400 g mąki pszennej, 15 g drożdży, sól, ok. 200 ml mleka, 2 żółtka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia. Ugotuj...

  • Niegdysiejsze śniegi

    ...) wybudował miejscowy mistrz. W restauracji na placu przed katedrami zamawiamy coś wybornego - spiedo bresciano. Ten typowy dla Brescii szaszłyk łączy skrzydełka i nóżki kurczaka, mięso królika oraz wieprzową...

  • Luksus na wyciągnięcie ręki

    Nad Teneryfą, największą z Wysp Kanaryjskich, góruje Pico del Teide, najwyższy szczyt w całej Hiszpanii, który przez cały rok pokryty jest śniegiem. W języku pierwotnych mieszkańców wyspy tiner oznaczało górę, ife - śnieg. Stąd proste tłumaczenie: Teneryfa znaczy biała albo śniegowa góra.

  • Moja Gruzja samakuje

    ...(4,50 PLN) 0,5 l wybornego trunku.  Pani nalewała czaczę z dużego 5 litrowego słoja przez metalowy lejek. Przy następnym zakupie nalano mi czaczę do butelki po piwie obwiązując szyjkę plastikową...

Wideo na temat: gulasze wyborne
  • Prosty przepis na wyborne leczo

    Leczo - wyborne danie z rodzaju gulaszów, który uwielbia każdy. Można go robić na kilkadziesiąt sposobów, z różnymi dodatkami - i ma swoich amatorów w wielu odsłonach. Jak przyrządzić wyborne leczo? Poznajcie nasz sekretny przepis na proste, szybkie leczo!

  • Prosty przepis na wyborne leczo

    Leczo - wyborne danie z rodzaju gulaszów, który uwielbia każdy. Można go robić na kilkadziesiąt sposobów, z różnymi dodatkami - i ma swoich amatorów w wielu odsłonach. Jak przyrządzić wyborne leczo? Poznajcie nasz sekretny przepis na proste, szybkie leczo!

Przepisy na temat: gulasze wyborne
  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Dziczyzna

    ...zmieleniu z sercem, wątrobą i nerkami duszono lub gotowano, często piekąc z niego wyborne pasztety. U zwierzyny "wielkiej" najbardziej ceni się tylną część tuszy. Dary lasu ozdobą dziczyzny Prawie każdy(...) odżywczych. Na dodatek jest chudsze i lepsze od mięsa dzika. Z jeleniny przyrządza się pieczenie, ragout, combry, kotlety, steki, zrazy, gulasze pasztety, a nawet zupy. Sarna Sarna (Capreolus capreolus...

  • Słowacja - rozkosze podniebienia

    ...(koniecznie z hranolkami i tatárską omáeką, czyli z frytkami i sosem tatarskim), warto spróbować tych mniej znanych, a równie smacznych. Bardzo dobre są gulasze (guláš), choć zawsze należy się upewnić...