• Informacje na temat:

    habanera

Artykuły na temat: habanera
  • Papryka: Łagodna czy ostra?

    Najpopularniejsza jest papryka łagodna, zarówno czerwona, żółta, pomarańczowa, jak i zielona. Można ją jeść na surowo, dusić, piec, gotować lub grillować. Z kolei ostrzejsze odmiany, np. chili, pepperoni, habanero czy jalapeno, nadają potrawom pikantny smak.

  • Składniki na 4 porcje: 2 puszki krojonych pomidorów, 1 puszka fasoli kidney, 1 puszka kukurydzy, 1 papryczka habanero, 4 jajka l 1 dojrzałe awokado, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól morska, pieprz świeżo mielony

  • Szakszuka z awokado

    Szakszuka to potrawa kuchni izraelskiej, podobno wymyślona przez żołnierzy. Bardzo ostra, szybko stawia na nogi dzięki potasowi z pomidorów.

  • Papryka

    Jest wszechstronna. Można ją łączyć z mnóstwem warzyw.

  • II Przystawka z kultury: Głos w operze

    ...operowe hity, m.in. nasycona koloraturami aria Królowej Nocy z „Czarodziejskiego fletu” czy habanera z „Carmen”, bez której trudno sobie wyobrazić nie tylko świat opery ale i… współczesnej reklamy...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • „Przystawka z kultury”.  Kulturalny Klub Kolacyjny

    Terfla, Natalie Dessay. W ich wykonaniu operowe hity, m.in. nasycona  koloraturami aria Królowej Nocy z „Czarodziejskiego fletu” czy habanera z „Carmen”, bez której trudno sobie wyobrazić nie tylko...