• Informacje na temat:

    hak drozdzowy

Artykuły na temat: hak drozdzowy
  • Składniki: 400 ml mleka, 7,5 dag masła, 4 dag mąki kukurydzianej, 55 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 1 op. drożdży instant, 3 dag naturalnego kakao, 20 dag gorzkiej czekolady, 1 dag oleju kokosowego, 2 łyżki orzechów laskowych

  • Drożdżowe racuchy z truskawką

    Joanna Tokarz z Ptaszkowej 1 Mleko podgrzewam, wkruszam drożdże, dodaję cukier, syrop trzcinowy i 10 dag mąki. Mieszam i odstawiam, aż rozczyn zwiększy objętość o 1/3. 2 Białka ubijam z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodaję żółtka, rozczyn i resztę mąki. Wyrabiam ręką lub mikserem (z hakiem) do połączenia się składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywam...

  • ...mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko oraz wystudzony tłuszcz. Wyrabiaj np. mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego...

  • ...1. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, odstaw na około 10 minut. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, cukier oraz roztrzepane jajka. 2. Do składników dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Możesz do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. 3. Ciasto...

  • ...się, a przygotowane wypieki są puszyste. Jeśli nie masz siły robić tego ręcznie, użyj robota kuchennego ze specjalnymi końcówkami w kształcie haków.

  • Pizza z pieczarkami

    Przygotowanie 70 minut • Porcja 450 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis dla 6 osób 1 Drożdże rozmieszaj w kubku z ciepłą wodą, dodaj cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. 2 Mąkę przesiej, dodaj sól, rozczyn drożdżowy i oliwę. Wyrób ciasto – ręką lub hakiem miksera. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia...

  • Bomboloni

    Składniki: - 1 kg mąki; - 400 ml wody; - 200 g cukru; - 25 g drożdży w kostce; - 2 jajka; - 200 g masła. Sposób przygotowania Ciasto przygotowujemy pół dnia wcześniej przed planowanym smażeniem. Najlepiej zostawić je na noc. Wszystkie składniki mieszamy robotem kuchennym zgodnie z przepisem na ciasto drożdżowe. Kiedy oblepi hak robota, zbieramy je do miski, którą zakrywamy folią...

  • Składniki: • 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750, ale można użyć innej, np. typ 450) • 100 g mąki orkiszowej (najlepiej graham typ 1850, ale można użyć innej) • 30 g otrębów pszennych lub orkiszowych • 10 g soli • 20 g cukru • 20 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant • 30 g miękkiego masła • 200 ml mleka • 130 ml wody • 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu bułeczek • dodatkowo: olej roślinny lub oliwa do posmarowania dłoni, gdyby ciasto się do nich...

  • ...półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem. Wytrzyj patelnię, posmaruj masłem i smaż kolejne naleśniki. Ciasto drożdżowe: wymieszaj mąkę z drożdżami i pół łyżeczki soli, wyrób za pomocą miksera z hakiem...

  • Gofry gryź!

    ...pomocą miksera z hakiem wymieszaj mleko z drożdżami, jajkiem i 1/3 mąki. Gdy składniki się połączą, dodaj pozostałą mąkę, nie mieszaj! Odstaw na godzinę. Następnie dołóż cukier, wanilię, szczyptę soli...

Przepisy na temat: hak drozdzowy
  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    ..., odstawić do wystygnięcia. 2. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem. 3. Ciasto wyrabiać tzw. hakiem, najpierw na wolnych...