• Informacje na temat:

    haki do ciasta

Artykuły na temat: haki do ciasta
  • Pełnoziarnista tortilla

    Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do misy robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie, jednak należy...

  • Bomboloni

    Pyszne włoskie pączki, które mogą być w kształcie donutów, albo nadziewane. Czas przygotowania: do 12 godzin (z czekaniem na ciasto). Przepis na około 20 pączków.

  • ...później formować). 7. Z wyrośniętego ciasta odrywać małe porcje. Z każdej formować okrągłą bułeczkę.  8. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie układać na niej bułki w odstępach...

  • Składniki: 1-2 żółte cebule, masło, 40 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 7 dag suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru

  • ...podrośnie, wsyp do niego bakaliową mieszankę. Wszystko przełóż na stolnicę i wyrabiaj rękoma. Uformuj z ciasta podłużny bochenek, przełóż do do wyłożonej pergaminem dużej keksówki i odstaw na 30 min, aby ciasto ponownie podrosło. 3. Wiechrz ciasta równomiernie posyp migdałami, lekko dociś nij je dłonią. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 90 min. Upieczony...

  • ...dodaj dopiero, gdy pierwsze całkowicie połączy się z masą). 3 Pozostałą mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodaj do ciasta, zmiksuj. Banany obierz, skrop sokiem cytrynowym...

  • ...1. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, odstaw na około 10 minut. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, cukier oraz roztrzepane jajka. 2. Do składników dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Możesz do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. 3. Ciasto...

  • ...40– –60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie przemieszaj ciasto parę razy drewnianą łyżką. 4. Na patelni rozgrzej olej (2–3 cm wysokości). Nabieraj porcje ciasta (po kopiastej łyżce...

  • Chlebek na zakwasie

    Składniki: 40 dag mąki pszennej (typ 650), 15 dag mąki pszennej razowej (typ 2000), 15 dag zakwasu żytniego 32 łyżki suszonych ziół, 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, mąka na stolnicę.

  • Skład na 5 porcji: 500 g mąki pszennej, 8 g drożdży instant, 50 g masła, 3 jajka, 100 g cukru, 1 szklanka mleka, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 banany, olej do smażenia.

Przepisy na temat: haki do ciasta
  • CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ

    Sposób przygotowania Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Zagniatamy (ręcznie albo robotem z hakiem) dodając pod koniec olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić objętość). Ser kroimy w drobną...

  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    ...1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta 3 łyżki migdałów do dekoracji ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. W misie miksera (ewentualnie(...), odstawić do wystygnięcia. 2. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem. 3. Ciasto wyrabiać tzw. hakiem, najpierw na wolnych...

  • Ciabatta z pastą warzywną

    Do misy miksera wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać.

  • Quiche z gruszkami i boczkiem

    Na przekąskę w sam raz!

  • Jabłeczniki z żurawinową nutką

    ...połówki. Usuń gniazda nasienne. Owoce potnij w plasterki, skrop sokiem z cytryny.] 2. 2/3 ciasta rozwałkuj na kwadrat o boku 28 cm. Posługując się np. patyczkiem do szaszłyków, zaznacz na nim...