• Informacje na temat:

    halibut na zimno

Artykuły na temat: halibut na zimno
  • Składniki: 50 dag filetu z ryby (dorsz, halibut, sola), sok z jednej cytryny, oliwa, sól...

  • Tłuszcze w diecie

    ..., orzechów, pestek i olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Ograniczenie tłuszczów nie oznacza, że trzeba z nich całkowicie zrezygnować. Są nam potrzebne. Rozpuszczają się w nich m.in. niektóre witaminy...

  • Po co i jak stosować dietę eliminacyjną?

    ...pierwszego etapu? Owoce (oprócz cytrusów) i warzywa (z wyjątkiem wyliczonych wcześniej). Ryż i kaszę gryczaną, mięso indyka, dziczyznę, jagnięcinę, a także ryby z zimnych mórz (to np. łosoś, śledź czy halibut). Z tłuszczy: tłoczoną na zimno oliwę z oliwek, olej lniany i kokosowy. Przetwory mleczne można zastąpić niesłodzonym mleczkiem gryczanym, konopnym, ryżowym czy kokosowym. Pić wodę i ziołowe herbatki...

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    .... Wieprzowina i kurczak też zawierają tłuszcze trans, ale w mniejszej ilości. Warto je zastąpić produktami ze zdrowym tłuszczem. Jego źródła to: ryby z zimnych mórz (łosoś, makrela, halibut, śledzie), oliwa z oliwek (w wersji extra virgin), olej rzepakowy (tłoczony na zimno), orzechy włoskie. Nie ma potrzeby całkowitej eliminacji produktów z naturalnymi tłuszczami trans. Są znacznie mniej szkodliwe niż te...

  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega- 3 w każdej rybie jest inna. Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów(...) na zimno, np. jako dodatek do surówki, zupy czy zamiast masła na kromce chleba. Można też sięgnąć po suplementy diety. Zapotrzebowanie na omega-3 pokryje łyżka tranu dziennie lub kapsułka z olejem...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ...w kostkę tak jak mięso. Można użyć także parówek, kiełbasy, a nawet kawałków pieczeni. Ryby i owoce morza: na szaszłyki nadają się ryby o dość tłustym i zwartym mięsie, np łosoś, mintaj, halibut...

  • Co dolega tarczycy

    Zaburzenia jej pracy mogą prowadzić do depresji, problemów ginekologicznych czy zaburzeń pracy serca. Objawy choroby bywają mało charakterystyczne. Jak poznać diagnozę?

  • Tłuszcze w diecie antyrakowej

    ..., orzechów, pestek i olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Ograniczenie tłuszczów nie oznacza, że trzeba z nich całkowicie zrezygnować. Są nam potrzebne. Rozpuszczają się w nich m.in. niektóre witaminy(...) prostaty, piersi oraz płuc. Dlatego ryby morskie jedzmy przynajmniej 2 razy w tygodniu. Wybierajmy łososia, dorsza, morszczuka, halibuta, solę, płastugę, miecznika, makrelę oraz śledzia. W kwasy omega...

  • Ach te cenne kwasy!

    .... Chronią też przed astmą i osteoporozą. Gdzie jest ich najwięcej? Obfitują w nie: olej z pachnotki, lniany, rzepakowy i z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, dorsz, halibut, łosoś , śledź, sardynka, tran(...). Rzadziej po olej słonecznikowy, kukurydziany i margaryny. Unikać majonezu i smalcu. Tłoczenie na zimno Najwięcej omega-3 i innych składników odżywczych (wit. A, E, D) mają oleje tłoczone na zimno...

Przepisy na temat: halibut na zimno
  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    ...6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych...

  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega-3 w każdej rybie jest inna.   Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów omega(...) rzepakowego na zimno, np. jako dodatek do surówki, zupy czy zamiast masła na kromce chleba.   Można też sięgnąć po suplementy diety. Zapotrzebowanie na omega-3 pokryje łyżka tranu dziennie lub kapsułka...

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ..., halibut, makrela. Świetne będą także np. duże krewetki lub kalmary. Pyszne dodatki: Warzywa: paprykę, cukinię, bakłażany, cebulę, pieczarki nadziewamy na patyczki na surowo. Kalafiory, brokuły, buraki...