• Informacje na temat:

    halibut smażony na patelni

Artykuły na temat: halibut smażony na patelni
  • ...3 steki z halibuta, duża cytryna, przyprawa do ryb cytrynowa, duże awokado, pomidor, cebulka dymka, ząbek czosnku, sól.

  • Mintaj w piwnej kołderce

    Skład na 4 porcje: ● 500 g białej ryby w filetach (mintaj, halibut, turbot, sola, dorsz, karmazyn…) ● sól ● pieprz ● sok z cytryny Panierka: ● 200 g mąki pszennej ● 220 ml jasnego piwa ● 1 jajko ● szczypta soli ● tłuszcz do smażenia.

  • Tłuszcze w diecie

    ...​Zdaniem lekarzy jemy za dużo tłuszczów powodujących nadwagę, a ta, co zostało naukowo udowodnione, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych. Między innymi z tego powodu, ale i dla ogólnie dobrego stanu zdrowia, powinniśmy ograniczyć ilości tłuszczu zwierzęcego - z mięsa i nabiału oraz przetworzonego i zniszczonego - z potraw smażonych. Zalecane jest natomiast włączenie do diety ryb morskich...

  • ...(2 cm), posiekaj w zapałkę razem z oczyszczonym z pestek strąkiem chili. 3. Obrany czosnek pokrój w płatki. Kapustę pekińską (ewentualnie szpinak) oczyść, rozdrobnij. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki(...). Dopraw solą i pieprzem, posyp kolendrą. Podawaj do filetów. Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 4 zł. Do smażonych, pieczonych czy gril- lowanych ryb doskonale pasują świeże lub suszone zioła...

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ..., polskim sposobem. Przede wszystkim podnosi ono kaloryczność potrawy. Łyżka tłuszczu dodana do smażenia to około 90 kcal. Ile tłuszczu wsiąka z patelni w rybę, sami widzimy, przygotowując danie. Lepiej(...) cieplnej, dlatego im krótszy czas i niższa temperatura smażenia, tym wyższa wartość odżywcza ryb. W większości są produktem niskokalorycznym (z wyjątkiem halibuta, łososia i śledzia), zalecanym...

  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega- 3 w każdej rybie jest inna. Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów(...) słonecznikowym: zawiera kwasy omega-6, które zmniejszają wchłanianie omega- 3. Panierowanie czyni ryby ciężkostrawnymi i kalorycznymi: z patelni do ryby przechodzi do 70 proc. tłuszczu. Zamiast panierki...

  • Tłuszcze w diecie antyrakowej

    ...stanu zdrowia, powinniśmy ograniczyć ilości tłuszczu zwierzęcego - z mięsa i nabiału, oraz przetworzonego i zniszczonego - z potraw smażonych. Zalecane jest natomiast włączenie do diety ryb morskich(...) i sole mineralne. Jak grillować zimą? Jeśli chcemy smażyć potrawy, róbmy to krótko, na patelni grillowej albo w grillownicy. Wybierajmy do tego chude mięsa, tj. drób bez skóry, i ryby morskie lub...

  • Obiad z brokułem

    .... halibut, flądra, 2 łyżki mąki, 1 cytryna, tłuczony czerwony pieprz. Brokuła podzielić na różyczki. Gotować 3 minuty we wrzącej, posolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Kawałek korzenia imbiru obrać i grubo posiekać. Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i imbir. Dołożyć zblanszowane brokuły i smażyć razem około...

  • Trawa cytrynowa

    ...i sezamem. W tej zalewie mięso powinno chwilę "poleżakować". Potem nadaje się zarówno na grilla, jak i patelnię. A może zrobisz kurczaka w cebuli w sosie cytrynowo-sojowym? Wcześniej mięso zamarynuj w sosie sojowym z solą i trawą cytrynową. Sposób na rybę Trawę wbij w mięso ryby i poczekaj, aż nasiąknie zapachem. Jeśli kupisz dzwonki, np. halibuta, natnij ją przy kręgosłupie, by dało się w nich...

  • Makrobiotyka: Jesteś tym, co jesz

    ...maksymalnie dwie filiżanki dziennie. Dwa-trzy razy w tygodniu spożywać należy algi i ryby o białym mięsie (takie jak dorsz, flądra, halibut, okoń morski, stynka, sola). Dania makrobiotyczne przygotowywać(...). Pokrój w kostkę: seler, cebulę, kawałek dyni i marchewkę, podsmaż na patelni na oleju. Dodaj do wodorostów, gotuj 3 minuty. Następnie wrzuć łyżkę płatków zbożowych i przypraw całość pastą miso. Danie...

Przepisy na temat: halibut smażony na patelni
  • Makaron wstążki z wolno gotowanym halibutem

    .... Wyjmij rybę z wywaru, ostudź, podziel na kawałki.  3. Rozgrzej na dużej patelni oliwę. Posiekaj cebulę i czosnek, smaż je 2 minuty, po czym dodaj groszek cukrowy, zielony groszek oraz resztę skórki cytrynowej. Smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj makaron i halibuta. Podgrzewaj, aż całość będzie gorąca. Posyp natką i koperkiem.

  • Ryby smażone na... pergaminie

    ...zawsze zdają sobie sprawę z tego, jak smażyć. Okazuje się, że do smażenia nadają się świetnie ryby tłuste, np. karp, lin, sum. "Warto pamiętać, żeby dodawać na patelnię małą ilość oleju lub smażyć na pergaminie, który układamy na gorącym tłuszczu. Wystarczy na przykład halibuta położyć na pergamin, bez dodatku tłuszczu, a na pewno się usmaży" - radzi Walczyk. Mniej tłuste ryby są...

  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    ...6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych...

  • Ryba rybie nierówna

    .... Ilość kwasów omega-3 w każdej rybie jest inna.   Im jej mięso tłustsze, tym ich więcej. Najkorzystniej wypadają ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź makrela, sardynka, szprot itp. Najmniej kwasów omega(...) słonecznikowym: zawiera kwasy omega-6, które zmniejszają wchłanianie omega-3. Panierowanie czyni ryby ciężkostrawnymi i kalorycznymi: z patelni do ryby przechodzi do 70 proc. tłuszczu. Zamiast panierki posypmy...