• Informacje na temat:

    haluszki

Artykuły na temat: haluszki
  • Składniki na 3-4 porcje: 50 dag ziemniaków, 15 dag białego twarogu, 1 duże jajko, 15 dag mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju; pesto: 1 słoik suszonych pomidorów (bez oliwy), 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych, 2 ząbki czosnku, 1 mała ostra papryczka, 1 czerwona cebula, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól.

  • Gnocchi i haluszki

    Istnieje wiele wersji tych dań, bo gnocchi możesz zrobić z warzywnego puree, a haluszki serwować np. ze skwarkami i kiszoną kapustą. Spróbuj! Gnocchi to rodzaj włoskich klusek podawanych najczęściej z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą. Włoskie kluseczki Gnocchi robi się z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Po obraniu...

  • Podkarpackie – wyjątkowy sposób na wypoczynek

    Cisza i spokój, kontakt z naturą w otoczeniu bajkowych krajobrazów, niezmąconych cywilizacją i niezadeptane szlaki turystyczne, to teraz luksus, którego szuka każdy, ponieważ zwiedzanie zabytków i podziwianie pięknych krajobrazów już nam nie wystarcza. Niezależnie od sezonu i aury Podkarpacie to doskonałe miejsce dla uciekinierów z wielkiego miasta. Region oferuje wiele oryginalnych sposobów spędzania wolnego czasu i nieziemskie widoki. Różnorodność zarówno w przyrodzie, jak i w formie...

  • Bundz, bryndza i oscypek

    ...placków ziemniaczanych, serwowanych nie z cukrem, tylko z kwaśną śmietaną. Słowacy serwują bryndzę do kluseczek mącznych i tak otrzymujemy haluszki. My możemy przygotować potrawę po podhalańsku. Gotujemy...

Przepisy na temat: haluszki
Dyskusje na temat: haluszki
  • Re: Gnocchi i haluszki

    Prawdziwej bryndzy nie uświadczysz. Ta w sklepach to mix z mleka krowiego, a cena jak za kawior. Prawdziwa bryndza jest zółciutka. Pamiętam z lat 60-tych.

  • Re: Gnocchi i haluszki

    Bryndzowe haluszki są wyśmienite!

  • Re: Gnocchi i haluszki

    A ile to ma kalorii? Widać ogromną ilość tłuszczu....

  • Re: Gnocchi i haluszki

    u nas w wlkp mowi sie na nie spijywoki

  • Re: Gnocchi i haluszki

    Tydzień temu jadłam, pierwszy raz takie gnocchi z serem w Weronie, są pyszne,a karnawał to poezja dla oczu i duszy, tylko pozazdrościć włochom , jak oni potrafią się bawić.