• Informacje na temat:

    herbatniki orzechowe

Artykuły na temat: herbatniki orzechowe
  • ...1. Ciasto: białka ubij z solą, dodając cukier i żółtka. Wsyp orzechy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i herbatniki, wymieszaj. Ciasto wlej do blachy 23 na 38 cm. Piecz 30 min w 170°C. Ostudź, przekrój na pół. 2. Masa: budyń i żółtka rozrób z pół szklanki mleka. Wlej do reszty gotującego się mleka, ugotuj budyń. Ostudź. Galaretki rozpuść w pół litra wody. Masło ucieraj, dodając stopniowo...

  • ...30 dag kruchych herbatników, 2 szklanki mleka, 25 dag masła l 4 żółtka, 1 szklanka cukru,1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mąki, 20 dag posiekanych orzechów laskowych,30 dag wiśni z kompotu, 20 dag kwaśnej konfitury, np. z borówek, jabłek, agrestu czy wiśni, listki świeżej mięty 1. Herbatniki rozkruszyć w dużej misce. Odsypać pół szklanki. Pozostałą część wymieszać...

  • Sernik na spodzie orzechowym

    Przygotowanie 100 min • Porcja 560 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 12 porcji 1 Herbatniki kruszę i miksuję na pył. Mieszam z orzechami oraz stopionym masłem. Masą wykładam dno tortownicy. Schładzam. 2 Twaróg mielę, ucieram z cukrem. Wbijam jajka. Dodaję jogurt, mleko w proszku i krem czekoladowy. Ucieram i wlewam śmietankę. Mieszam, przelewam na spód w tortownicy. Piekę ok. 60 min...

  • Składniki na 10-12 sztuk: Na spód: 12 dag herbatników maślanych, np. petit beurre, 3 dag masła. Na masę karmelową: 30 dag orzechów laskowych (bez skórki) lub ziemnych, np. solonych, 18 dag cukru, 1 łyżka płynnego miodu, 50 ml wody, 5 dag masła, 45 ml śmietanki kremówki 30 proc. Na polewę: ¾ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., 17 dag gorzkiej czekolady.

  • Tort orzechowy - w 55 minut

    Składniki na 14-16 porcji: - 1 kg kruchych herbatników, - 1 szklanka cierpkich konfitur (z borówek lub żurawiny), - 2 szklanki mleka, - 20 dag orzechów laskowych, - 2 łyżki mąki, - 30 dag śliwek z kompotu, - 25 dag masła, 4 żółtka, - 1 szklanka cukru, - 1 torebka cukru waniliowego Przygotowanie: 1. Herbatniki pokrusz, odsyp około 1/2 szklanki, resztę wymieszaj z konfiturą. Z masy uformuj...

  • Litewski tort orzechowy - w 70 minut

    Składniki: - 1 kg kruchych herbatników, - szklanka cierpkich konfitur np. z borówek, - 2 szklanki mleka, - 20 dag orzechów laskowych, - 2 łyżki mąki pszennej, - 30 dag śliwek z kompotu, - 25 dag masła, - 4 żółtka, - szklanka cukru, - torebka cukru waniliowego, - łyżka margaryny do posmarowania formy, pergamin, - listki mięty do dekoracji Przyrządzanie: Herbatniki pokruszyć. Odsypać...

  • Skład na 25 sztuk: ● 200 g herbatników, np. typu petit beurre, 100 ml mleka, 30 g masła, 1,5 łyżki masła orzechowego, 25 sztuk wiśni – najlepiej z syropu, 200 g gorzkiej czekolady...

  • Składniki:  4 jabłka średniej wielkości z miękkim miąższem  1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzeszków  polewa i dekoracja mleczna  rodzynki (opcjonalnie)  herbatniki (opcjonalnie).

  • Pyszne połączenie batonika orzechowego i kokosowego.

  • Herbatnikowe  cappuccino

    Masa: kostka miękkiego masła, 1/3 szkl. cukru pudru, 5 łyżek cappuccino orzechowego, kieliszek wódki. Polewa: 1/4 kostki masła, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, łyżeczka żelatyny . Dodatkowo: 35 dag herbatników, mały słoiczek powideł śliwkowych, 1/2 szkl. mleka, bita śmietana.

Przepisy na temat: herbatniki orzechowe
  • Tort orzechowy

    Składniki na 14-16 porcji: - 1 kg kruchych herbatników, - 1 szklanka cierpkich konfitur (z borówek lub żurawiny), - 2 szklanki mleka, - 20 dag orzechów laskowych, - 2 łyżki mąki, - 30 dag śliwek z kompotu, - 25 dag masła, 4 żółtka, - 1 szklanka cukru, - 1 torebka cukru waniliowego Przygotowanie: 1. Herbatniki pokrusz, odsyp około 1/2 szklanki, resztę wymieszaj z konfiturą. Z masy uformuj...

  • Litewski tort orzechowy

    Składniki: - 1 kg kruchych herbatników, - szklanka cierpkich konfitur np. z borówek, - 2 szklanki mleka, - 20 dag orzechów laskowych, - 2 łyżki mąki pszennej, - 30 dag śliwek z kompotu, - 25 dag masła, - 4 żółtka, - szklanka cukru, - torebka cukru waniliowego, - łyżka margaryny do posmarowania formy, pergamin, - listki mięty do dekoracji Przyrządzanie: Herbatniki pokruszyć. Odsypać...

  • Wiśniowa stracciatella

    Sposób przygotowania 1. Masło stop, przestudź. Herbatniki drobno pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z masłem. Spód tortownicy (o śr. ok. 26 cm) równomiernie wylep przygotowaną masą. Dociśnij  ją palcami do dna formy. Wstaw do lodówki.  2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Czekoladę drobno posiekaj albo zetrzyj na...

  • Najlepsze przepisy na ciastka bez pieczenia

    ...  Kostki orzechowe Składniki: 300 g różnych orzechów (np. orzechy laskowe, włoskie, migdały) 300 g kruchych ciastek 175 g masła 500 g gorzkiej czekolady 350 g śmietany Olej do formy(...) Olej do formy Masło Przygotowanie: Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z wiórkami kokosowymi i dodać do masła. Dodać 125 ml mleka skondensowanego, wymieszać. Formę (21x30 cm...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ...sernik ●5 dag cukru z owoców (fruktozy) ●2 listki żelatyny ●budyń morelowy ●morele z puszki ●4 kiwi ●galaretka Przepis: Herbatniki drobno pokrusz i połącz z miodem oraz masłem. Następnie masą wyłóż...