• Informacje na temat:

    idealna masa makowa

Artykuły na temat: idealna masa makowa
  • ...doprawić kilkoma kroplami likieru amaretto. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, możemy ją zagęścić kaszą manną albo bułką tartą.

  • ...rozwałkuj i wytnij wąskie paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut. Idealna masa makowa •Kupując mak, rozetrzyj(...) i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Nadzienie: białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z mąką. Masę kajmakową podgrzej i lekko ciepłą połącz z masą makową. Domieszaj esencję. Gdy masa przestygnie...

  • Idealny makowiec

    Mak nie będzie odchodził od ciasta, jeśli już rozwałkowane posmarujesz lekko ubitym białkiem. Zbyt wilgotną masę makową możesz zagęścić kaszą manną lub tartą bułką. Robiąc struclę drożdżową z makiem, warto dodać trochę rozczynu do masy makowej. Wtedy masa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta. O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie w masie, czyli orzechy laskowe i włoskie...

  • Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniała kompozycja smakowa. Ciasto jest idealne na przywitanie jesieni.

  • ...w 180°C na jasnozłoty kolor. Jeszcze gorącą posypuję cukrem pudrem, dekoruję i kroję w plastry. Idealna dla zabieganych, robi się ją w mig. Marta Pedo...

  • Strucla makowa w twarozkowym ciescie

    ...w rumie 100 g posiekanych orzechow wloskich   Ciasto walkujemy na prostokat. Nadziewamy masa makowa i zwijamy. Smarujemy zoltkiem rozmieszanym z lyzka mleka. Pieczemy okolo 50 minut w 180°C. Na...

  • Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, łyżeczka proszku do piecz., cukier waniliowy, 1/2 szklanki śmietany. Masa makowa: 1/2 kg maku, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 3 łyżki powideł śliwkowych, olejek migdałowy, 2 jajka . Masa serowa: 4 jajka, szklanka cukru, 1/3 kostki margaryny, 80 dag białego sera, olejek cytrynowy, budyń waniliowy, łyżka mąki pszennej.

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    Masa makowa Bakalland Własnoręcznie kręcenie maku, a wcześniej moczenie go w mleku, to jedno z najbardziej żmudnych, przedświątecznych zadań, które zajmuje długie godziny. Z pomocą przychodzi marka(...) i wymieszaj łyżką. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia. Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

Przepisy na temat: idealna masa makowa
  • Rolada makowa z malinami

    Ciasto smakiem jest zawsze idealnym pomysłem na święta!

  • Idealna kutia orkiszowa z orzechami

    Kutia w oryginalnym wydaniu

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

  • Ciasto makowo-gruszkowe

    Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniała kompozycja smakowa. Ciasto jest idealne na jesień.

  • Placek makowy

    Sposób przygotowania Połowę masła stop. Do miseczki wsyp 2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru oraz 1 torebkę cukru waniliowego. Wymieszaj. Dolej masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Kiedy masa będzie już puszysta, kolejno wbij do niej jajka. Resztę mąki pszennej...

  • Ślimaczki kruche z makiem

    Idealne na wieczór w miłym gronie

  • Tort Noworoczny, słodkie powitanie Nowego Roku

    Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie.

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    ...nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.