• Informacje na temat:

    idealne ciasto na bialkach

Artykuły na temat: idealne ciasto na bialkach
  • Idealny makowiec

    Zdradzamy sekret udanego makowca.

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    ...szczyptą soli. Do piany dodaj cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę przesianą przez sitko. Ciasto ubijaj krótko, cały czas w tym samym kierunku. Smak ciasta warto urozmaicać, dodając cukier waniliowy(...) masy tuż przed mąką. Smaruj tłuszczem i wysypuj tartą bułką tylko dno tortownicy, brzegi pozostaw suche. Ciasto biszkoptowe wlewaj najwyżej do 2/3 wysokości formy. Inaczej – rosnąc w czasie pieczenia...

  • Ciasto ucierane ze śliwkami

    Ciasto zyska na smaku, jeśli połowę mąki zastąpisz zmielonymi orzechami. Możesz dodać aromat rumowy lub migdałowy.

  • 3 ciasta z jabłkami

    Idealne na jesień, oryginalne i smaczne ciasta z jabłkami.

  • ...1. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek, 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pozostałe odstawić. 2. Mąkę przesiać, zmiksować na idealnie gładką masę z proszkiem do pieczenia, cukrem (drobnym i waniliowym), olejem, pięcioma żółtkami i trzema białkami, delikatnie wymieszać łyżką z ubitą wcześniej pianą. 3. Ciasto (powinno być dość gęste) przełożyć do...

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • ...pieczenia. Gotowe ciasto rozsmaruj na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 35 minut. Po upieczeniu biszkopt schłódź(...). Dodaj masło w kawałkach i ubij. Ciasto posmaruj marmoladą i kremem. Na wierzchu ułóż jeżyny i wstaw do lodówki do stężenia. Gdy stężeje, wyłóż lekko ściętą galaretkę, doprawioną marmoladą jeżynową...

  • Ciasto makowe: 20 dag maku, 6 jajek, 40 dag mąki, 20 dag cukru, 2 łyżeczczki proszku do pieczenia, 8 dag bułki tartej. Ciasto kokosowe: 12 dag cukru pudru, 8 dag wiórków kokosowych, 3 białka. Krem: 750 ml mleka, 3 budynie śmietankowe, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 55 dag margaryny. Masa cukrowa: 90 dag cukru, po 3 łyżeczki glukozy i żelatyny, 50 ml gorącej wody, perełki cukrowe...

  • 3 kroki do idealnego biszkoptu

    ...1. Piana z białek powinna być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry. Jajka muszą być zimne, cukier - drobny kryształek. 2. Nie smaruj brzegów tortownicy tłuszczem (tylko dno). Zmniejsza on przyczepność ciasta do formy i wtedy nie wyrośnie ono tak dobrze, a po upieczeniu opadnie. 3. Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli do składników dodasz kilka kropli soku z cytryny...

  • Warzywo idealne

    ..., żółtka, parmezan oraz mąkę. Mieszankę podgrzej, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia i dodaj ubite białko. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temp. 180° C. Ciasto schłodź i przełóż je na folię spożywczą. Delikatnie oderwij papier, na którym się piekło. Posmaruj serem twarogowym, ułóż plasterki łososia i zwiń. Roladę owiń...

Przepisy na temat: idealne ciasto na bialkach
  • Ciasto bez pieczenia

    Gdy nie dysponujemy czasem albo wielkim talentem kulinarnym idealnym rozwiązaniem jest ciasto bez pieczenia, jak tort sublokatorski na bazie masy czekoladowej i migdałowej. Można go podawać z różnorodnymi dodatkami.

  • Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturką

    Idealne do porannej kawy...

  • Tajemnice ciasta na pierogi

    Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.

  • Biszkopt idealny

    ...wymieszać. 4.       Piec ok. 30 min w temperaturze 180 st. 5.       Po ostudzeniu można przełożyć ciasto dżemem.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    ...migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto, przyciśnięte, powinno stawiać delikatny opór. Sprawdzanie patyczkiem, ze względu na dodatek jabłek, w tym...

  • Pyszny sernik prostszy, niż myślisz. Poznaj sekret idealnego świątecznego wypieku

    Patenty na wagę smaku Puszysty i kremowy sernik na święta to marzenie wielu gospodyń domowych. Aby ciasto przybrało odpowiednio lekką i tym samym puszystą formę, należy do uprzednio przygotowanej(...) i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. 2. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem...

  • Jak zrobić  idealny suflet

    ...najmniejszy kawałek nieposmarowanej foremki może spowodować, że ciasto w tym miejscu stanie i... po suflecie. Przetestuj, zanim podasz Przy pierwszych próbach, zanim poczęstujemy rodzinę lub znajomych(...), składnik, który ma dominować, i wlewam ciasto do foremek, wstawiam do piekarnika. Na 8-12 minut, zależy, jaki środek chcę mieć – mniej czy bardziej wilgotny.

  • Pyszne ciasta czekoladowe!

    Potrzebujesz czegoś na poprawienie nastroju? Ciasto czekoladowe nadaje się idealnie!

  • Orzeźwiająca kostka

    Ciasto idealne na lato...

  • Krajanka z rozetkami

    Sposób przygotowania 1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Domieszaj żółtka, mąkę i proszek. Ciasto przelej do blachy (20 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 25 min w temp. 175 st. Wystudź i przetnij na 3 blaty.  2. Twaróg wymieszaj z mascarpone oraz pozostałym cukrem i sokiem. Blaty skrop likierem wymieszanym z kawą i przełóż 2/3 przygotowanego...