• Informacje na temat:

    idealne ciasto na pierogi

Artykuły na temat: idealne ciasto na pierogi
  • ...1. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje ok. 20 minut. Mąkę koniecznie trzeba przesiać, aby „nabrała” powietrza – ciasto będzie wtedy pulchniejsze i bardziej elastyczne. 2. W stożku mąki zrób dziurkę. Dodaj szczyptę soli. Wodę zagotuj i gorącą powoli wlewaj do mąki, zagarniając ją do środka. 3. Ciasto zagniataj dość szybko. Powinno być miękkie i ciągliwe, wtedy łatwo można...

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 70 dag ugotowanych ziemniaków (starych), 30 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. Nadzienie: 40 dag twarogu śmietankowego, 1 żółtko, 1 białko , 3 łyżeczki cukru waniliowego. Polewa: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 10 łyżek jagód, 2-3 łyżki posiekanej czekolady, 1 łyżka oleju.

  • ...zetrzyj na tarce, przepuść przez praskę lub zmiel. Połącz z mąką, płaską łyżeczką soli i żółtkami. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na płat o grub. 5 mm. Pokrój na kwadraty. Rozłóż farsz. Składaj kwadraty na pół, formując trójkątne pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 10 min. Boczek pokrój drobno, wysmaż. Dodaj drugą posiekaną cebulę. Smaż na złoto. Polej pierogi. Posyp posiekaną dymką i grubą...

  • Pierogi z serem

    ...jajko, szczyptę soli i pół szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wytnij krążki o średnicy 7 cm. Na środku ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi, formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Pierogi podawaj polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju...

  • Pieczony pieróg kornwalijski

    ...również zimą jako "ogrzewacz rąk", kiedy żona rano podgrzała Cornish pasties i dała mężowi na zimny, nieprzyjemny spacer do kopalni. Składniki: Ciasto: 500 g mąki 115 g smalcu 20 g margaryny(...) powstało ciasto: jest ono gotowe, jeśli odchodzi od ścianek miski, nie przyklejając się. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 h. Pokrój wołowinę i warzywa na kawałki...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Są to ulubione pierogi trzech pokoleń Kuroniów.

  • Jak przygotować ravioli?

    Idealne cisto do pierogów.

  • Śnieżne kakaowe pierożki

    Idealne ciasteczka do świątecznej kawki...

  • Uszka z grzybami

    Z podanej ilości składników otrzymamy 117 maleńkich uszek. Do farsz można wykorzystać ugotowane grzyby suszone wyjęte z zupy grzybowej. Podane ciasto jest miękkie, idealne do sklejania. Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...8 st. C, ale jest większa wilgotność, panują idealne warunki dla owoców i warzyw. Pietruszka, marchewka, seler są niezbędnym składnikiem sosu warzywnego, czyli nieodzownego towarzysza ryby po grecku(...) obniżenie temperatury i szybkie zamrożenie. - podkreśla Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr. Pierogi z kapustą i grzybami - zamrożone do 12 miesięcy Do strunowych woreczków najlepiej włożyć...

Wideo na temat: idealne ciasto na pierogi
Przepisy na temat: idealne ciasto na pierogi
  • Tajemnice ciasta na pierogi

    Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.

  • Sztuka lepienia pierogów

    Jak prawidłowo przygotować pierogi na wigilijny wieczór?

  • Jarskie pierogi z pieczarkami

    Idealne również na Wigilię!

  • Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

    Pierogi – jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Do ich zrobienia wymagana jest cierpliwość, czas i wiele rąk do pracy, dlatego to idealne danie, przy którym można spędzić świąteczny czas z rodziną. A nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie.

  • Calzone  – włoski pieróg

    Idealne danie na rodzinny obiad!

  • Zapiekany serowy warkocz z ciasta francuskiego z warzywami

    Sposób przygotowania Ścieramy żółty ser i dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 długie płaty. Na każdym płacie układamy wzdłuż farsz i sklejamy (jak pierogi). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy w dość ciasny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem Pieczemy ok. 30 minut / 190°C. Smacznego!

  • Wiesz jak zrobić idealne?

    ...odrobiną wody i przyciśnij. Uważaj również, by farsz nie dostał się do brzegu pieroga, bo może się on rozpaść podczas gotowania. 3. Pierogi po wyjęciu z wody, by się nie sklejały, układaj w odstępach na talerzu. Gdy obeschną z jednej strony, przełóż na suchy talerz drugą stroną. Na koniec posmaruj je pędzelkiem zanurzonym w oleju. Tak przygotowane pierogi możesz układać w pudełeczku...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...) - ciasto warstwowe robione na obracającym się "rożnie". Typowy napój w tych okolicach to buza - bezalkoholowy, fermentowany płyn na bazie kaszy jaglanej. Wybierając się na Kujawy obowiązkowo musimy...

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...zawierają białko, błonnik oraz witaminę C. Wykorzystując ten tradycyjny produkt możemy przyrządzać takie potrawy jak placki ziemniaczane, pierogi czy tarty. Co jeszcze? Czerwony burak, którego zimą(...), które przygotowaliśmy latem. Jak się okazuje, zima ma bardzo wiele smaków - powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topac. Idealne danie na zimę według przepisu Rafała Borysa - Szefa...

Dyskusje na temat: idealne ciasto na pierogi