• Informacje na temat:

    idealne ciasto na pierogi

Artykuły na temat: idealne ciasto na pierogi
  • ...1. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje ok. 20 minut. Mąkę koniecznie trzeba przesiać, aby „nabrała” powietrza – ciasto będzie wtedy pulchniejsze i bardziej elastyczne. 2. W stożku mąki zrób dziurkę. Dodaj szczyptę soli. Wodę zagotuj i gorącą powoli wlewaj do mąki, zagarniając ją do środka. 3. Ciasto zagniataj dość szybko. Powinno być miękkie i ciągliwe, wtedy łatwo można...

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 70 dag ugotowanych ziemniaków (starych), 30 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. Nadzienie: 40 dag twarogu śmietankowego, 1 żółtko, 1 białko , 3 łyżeczki cukru waniliowego. Polewa: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 10 łyżek jagód, 2-3 łyżki posiekanej czekolady, 1 łyżka oleju.

  • ...zetrzyj na tarce, przepuść przez praskę lub zmiel. Połącz z mąką, płaską łyżeczką soli i żółtkami. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na płat o grub. 5 mm. Pokrój na kwadraty. Rozłóż farsz. Składaj kwadraty na pół, formując trójkątne pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 10 min. Boczek pokrój drobno, wysmaż. Dodaj drugą posiekaną cebulę. Smaż na złoto. Polej pierogi. Posyp posiekaną dymką i grubą...

  • Pierogi z serem

    ...jajko, szczyptę soli i pół szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wytnij krążki o średnicy 7 cm. Na środku ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi, formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku. Pierogi podawaj polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju...

  • Pieczony pieróg kornwalijski

    ...również zimą jako "ogrzewacz rąk", kiedy żona rano podgrzała Cornish pasties i dała mężowi na zimny, nieprzyjemny spacer do kopalni. Składniki: Ciasto: 500 g mąki 115 g smalcu 20 g margaryny(...) powstało ciasto: jest ono gotowe, jeśli odchodzi od ścianek miski, nie przyklejając się. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 h. Pokrój wołowinę i warzywa na kawałki...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Są to ulubione pierogi trzech pokoleń Kuroniów.

  • Jak przygotować ravioli?

    Idealne cisto do pierogów.

  • Śnieżne kakaowe pierożki

    Idealne ciasteczka do świątecznej kawki...

  • Uszka z grzybami

    Z podanej ilości składników otrzymamy 117 maleńkich uszek. Do farsz można wykorzystać ugotowane grzyby suszone wyjęte z zupy grzybowej. Podane ciasto jest miękkie, idealne do sklejania. Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...8 st. C, ale jest większa wilgotność, panują idealne warunki dla owoców i warzyw. Pietruszka, marchewka, seler są niezbędnym składnikiem sosu warzywnego, czyli nieodzownego towarzysza ryby po grecku(...) obniżenie temperatury i szybkie zamrożenie. - podkreśla Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr. Pierogi z kapustą i grzybami - zamrożone do 12 miesięcy Do strunowych woreczków najlepiej włożyć...

Wideo na temat: idealne ciasto na pierogi
Przepisy na temat: idealne ciasto na pierogi
  • Tajemnice ciasta na pierogi

    Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.

  • Sztuka lepienia pierogów

    Jak prawidłowo przygotować pierogi na wigilijny wieczór?

  • Jarskie pierogi z pieczarkami

    Idealne również na Wigilię!

  • Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

    Pierogi – jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Do ich zrobienia wymagana jest cierpliwość, czas i wiele rąk do pracy, dlatego to idealne danie, przy którym można spędzić świąteczny czas z rodziną. A nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie.

  • Calzone  – włoski pieróg

    Idealne danie na rodzinny obiad!

  • Zapiekany serowy warkocz z ciasta francuskiego z warzywami

    Sposób przygotowania Ścieramy żółty ser i dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 długie płaty. Na każdym płacie układamy wzdłuż farsz i sklejamy (jak pierogi). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy w dość ciasny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem Pieczemy ok. 30 minut / 190°C. Smacznego!

  • Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał

    Karnawał to nie tylko czas przyjęć, ale i przepysznych przekąsek, którymi częstujemy gości. Idealne menu na spotkania w gronie znajomych to takie, które jest jednocześnie pożywne, apetyczne i proste do zjedzenia szczególnie wtedy, gdy nie planujemy spędzić całego wieczoru przy stole. Nieznaną, niemniej zdecydowanie wartą wypróbowania potrawą, która z powodzeniem uzupełni stół przystawek...

  • Wiesz jak zrobić idealne?

    ...odrobiną wody i przyciśnij. Uważaj również, by farsz nie dostał się do brzegu pieroga, bo może się on rozpaść podczas gotowania. 3. Pierogi po wyjęciu z wody, by się nie sklejały, układaj w odstępach na talerzu. Gdy obeschną z jednej strony, przełóż na suchy talerz drugą stroną. Na koniec posmaruj je pędzelkiem zanurzonym w oleju. Tak przygotowane pierogi możesz układać w pudełeczku...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...) - ciasto warstwowe robione na obracającym się "rożnie". Typowy napój w tych okolicach to buza - bezalkoholowy, fermentowany płyn na bazie kaszy jaglanej. Wybierając się na Kujawy obowiązkowo musimy...

Dyskusje na temat: idealne ciasto na pierogi