• Informacje na temat:

    idealne ciasto na szarlotkę

Artykuły na temat: idealne ciasto na szarlotkę
  • Składniki na 10-12  porcji: Ciasto: 40 dag mąki tortowej, 20 dag masła, 2 kg kwaśnych jabłek, 1/2 do 3/4 szklanki cukru plus 5 łyżek, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 1 łyżka cynamonu, sól, 5 łyżek cukru pudru do dekoracji.

  • 3 ciasta z jabłkami

    Idealne na jesień, oryginalne i smaczne ciasta z jabłkami.

  • Krucha prawda

    Najważniejsze, by kruche ciasto było idealne, to zachowanie złotych proporcji mąki do masła i cukru. Zapamiętaj wzór 3:2:1.  Jeśli użyjesz 30 dag mąki, masła powinno być 20 dag, a cukru 10 dag (nie dodaje się go do wypieków słonych). Mąka nie może być zawilgocona, trzeba ją więc przesiać. Najlepsze ciasto wychodzi z krupczatki lub typu 500.  Masło wybieraj z jak najwyższą zawartością tłuszczu...

  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 3 żółtka. Nadzienie: 1 kg jabłek, np. szarej renety, 2 połówki brzoskwiń z syropu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki cukru żelującego, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kaszy manny. Polewa: 3/4 szkl. płatków migdałowych, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 cytryny.

  • Zafixuj się z Gellwe!

    ..., co jej wielbiciele cenią najbardziej - niezwykle chrupiące, aromatyczne i doskonale wypieczone ciasto bez zakalca, pachnące cynamonem i wanilią. Fix do pieczenia sernika - sprawi, że sernik wspaniale wyrośnie, nie opadnie, a jego konsystencja będzie lekka i puszysta. Ciasto będzie smaczne i idealnie wypieczone. Doskonałym dodatkiem do ciast jest bita śmietana, najlepiej taka, którą ubijamy...

  • ... kto sie boi ... cholesterolu ???

    ...zwany przeze mnie  w dziennikach V panicznie boi sie cholesterolu, ktory ponoc ma wysoki ( od lat go nie badal, ale wie ) i kiedy pieke ciasto ... jeczy - Luci , ile jajek ... - 3 ( guzik prawda(...) Ciasto podzielilam na pol . Polowa wylozylam forme tak troche z brzegiem i naklulam widelcem i na to jablka ... Przykrylam druga czescia ciasta skubiac kawaleczkami. Pieklam w tem. 180- 200

  • .... na szarlotkę) lub tartę to około 5 mm, na ciasteczka lub kruche paszteciki – 3 mm. Ciasto na pierożki powinno natomiast być maksymalnie cienko rozwałkowane.

  • Nasze czytelniczki przetestowały Multicookery

    .... Zamrożone warzywa i ryba wymagają więcej czasu więc nie można umieszczać wszystkiego w tym samym czasie..   Następnie upiekłam szarlotkę na kruchym cieście. Niestety ten test nie jest pozytywny , ciasto(...) występuje poza czekoladowo-orzechowym i drugim także z udziałem czekolady/ nie zdążyłam go upiec/ nie wzbudził naszego specjalnego zainteresowania. Ciasto drożdżowe to dominująca pozycja na moim...

  • ...szybko hitow w tv. filmu bylam ciekawa. i czego sie dowiedzialam, ze wszystko mozna pieknie poukladac i ze wszystkim sobie poradzic, jesli ma sie idealnego partnera a tacy tylko w amerykanskich(...) (lyzeczka masla z dodatkiem wycisnietego zabka czosnku) podpieczone w piekarniku i pokruszone w male kawalki - dodalam do miski z salatka.   i ciasto jablkowe, co to wlasciwie niemal sama wymyslilam...

  • Być kobietą to...

    ...musi pachnieć ciastem i konfiturami. Mój rodzinny tak właśnie pachniał. A ciasto musi być maślane, inne się nie liczy. Nie wyobrażam sobie domu bez szarlotki, świeżo zrobionych konfitur czy...

Przepisy na temat: idealne ciasto na szarlotkę
  • Szarlotka "na szybko" z polskich jabłek

    Szarlotka, przy której nie ma wiele pracy i którą upiecze każdy - czy coś takiego w ogóle istnieje? Blogerka Paulina Stępień udowadnia, że tak i zdradza nam swój przepis na prostą i pyszną szarlotkę, oczywiście z polskich jabłek.

  • Szarlotka z cytryną

    ...i cynamonem. Odstaw. Przed wyłożeniem na ciasto odciśnij sok. 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę, posiekaj. Dodaj jajka,żółtka,śmietanę, skórkę z cytryny. Zagnieć ciasto, schłodź. Połową wyłóż formę, połóż jabłka, nakryj drugą połową. Piecz 45 minut w temp. 180°C . Posyp cukrem pudrem.

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    Idealne kruche ciasto Dodatek cukru ma wpływ nie tylko na smak, ale i na twardość ciasta. Chociaż jego ilość w dużej mierze zależy od naszych upodobań smakowych, warto przestrzegać starych babcinych zasad. Mówią one, że na 2 szklanki mąki można użyć maksymalnie 3/4 szklanki cukru. W przeciwnym razie ciasto wyjdzie twarde i trudno będzie je wyjąć z formy. Beza z kisielem Wierzch szarlotki lub...