• Informacje na temat:

    idealne pierogi ruskie

Artykuły na temat: idealne pierogi ruskie
  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Są to ulubione pierogi trzech pokoleń Kuroniów.

  • Unia smaków

    ...tradycję? Pierogi ruskie np. podaję z sosem pomidorowym - latem ze świeżą bazylią, a zimą z natką pietruszki. A teraz wracam do książki Norberta. Napisał mi taką dedykację: "Dla Tessy. Wszystko(...)Cieszy mnie to, bo gdy zastanawiam się, co w kuchni ma sens, oprócz oczywiście nakarmienia głodnych, to na myśl przychodzi mi poszukiwanie idealnego smaku. Przy czym żeby go uzyskać, nie zawsze...

  • Zwykłe i niezwykłe święta z Joanną Krupą

    Pani: Podobno bardzo lubisz pierogi - jesz w Wigilię te z kapustą i grzybami? Joanna Krupa: - Pierogi to moja ulubiona polska potrawa. Mama zawsze przygotowuje tradycyjną, polską kolację wigilijną. Są pierogi ruskie i z grzybami. Ale ponieważ Romek (Romain Zago, mąż - red.) nie przepada za takimi daniami, to zawsze robi mu też coś lżejszego - rybę i sałatkę. Natomiast ja oczywiście jem pierogi...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ...- zetrzyj skórkę pomarańczową i wymieszaj  z cukrem, zielony - zabarwisz go sokiem z liści szpinaku lub roztartym awokado, niebieski - uzyskasz go, dodając sok z jagód.  Aromatyczne  pierogi ruskie...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...grzybach (czasem przygotowywany na kwasie z kiszonej kapusty) oraz zupę grzybową. Wegetarianie mogą spokojnie zaserwować również pierogi - ruskie, z kapustą i grzybami czy też z serem na słodko. Można(...)Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli...

  • Żyj z ochotą

    ..., nieco przypominające "nasze" pierogi ruskie. Typowym daniem regionalnym jest również karyncka zupa świąteczna, nazywana "kwaśną zupą", (Kirchtagssuppe) składająca się z trzech rodzajów mięs - dość(...) karynckich. Karynckie pierogi z serem (Kärntner Kasnudeln) podawane są w wariancie włoskim - ravioli, a danie słoweńskie - pohaca oraz friuliańskie - gubana przypominają karyncką babkę (Reindling...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być(...) trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek...

  • Puste miejsce przy stole

    ..., a o gotowaniu żadna nie ma pojęcia!". Biorę duży garnek na kapustę. Nie chcę z nimi siedzieć, nie cierpię tej całej nerwówy, żeby zdążyć, żeby wszystko było idealne: jedno uszko jak bliźniaczy klon drugiego(...) i sztywnej atmosfery przy stole. Od lat jest tak samo, od pokoleń pewnie: barszcz z uszkami. Dwa rodzaje pierogów: ze słodką kapustą, ruskie. Karp w panierce. Kompot z suszu w miseczkach. No i przekładaniec...

  • Wywiad z Katarzyną Misiołek

    ...pizza, potrawka z indyka w warzywach, ruskie pierogi - jestem chyba właścicielką niezbyt wybrednego podniebienia, bo lubię wracać do kilku sprawdzonych przepisów i niekoniecznie mam ochotę na...

  • Wylecz kaca

    ...kaca jest żurek z kiełbasą. "Szalejący" żołądek świetnie wypełniają też pierogi ruskie. Nie należy zapominać też o dużej ilości płynów. Zresztą o to organizm zawsze sam się upomina. Polecamy metodę...

Dyskusje na temat: idealne pierogi ruskie
  • Re: Idealne pierogi według Ewy Wachowicz

    Jak się doda oliwę to potem się nie chcą sklejać, oliwę to dodaję do wody jak je gotuję. Tylko kranówa lub mineralna. Moja mama do ciasta na pierogi nie daje jajek tylko mąka i woda. Robi fantastyczne z różnymi farszami a najlepsze to ruskie i z kapustkąkwaszoną i mięskiem. Palce lizać!

  • Re: Idealne pierogi według Ewy Wachowicz

    Jak się doda oliwę to potem się nie chcą sklejać, oliwę to dodaję do wody jak je gotuję. Tylko kranówa lub mineralna. Moja mama do ciasta na pierogi nie daje jajek tylko mąka i woda. Robi fantastyczne z różnymi farszami a najlepsze to ruskie i z kapustką kwaszoną i mięskiem. Palce lizać!