• Informacje na temat:

    indyk na ostro

Artykuły na temat: indyk na ostro
  • Składniki: duży udziec z indyka, 1/4 szklanki śmietany kremówki, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, świeża papryczka chili, tymianek, majeranek.

  • ...1 i 1/2 kg filetu z indyka, 1 i 1/4 szklanki soku jabłkowego (bez cukru), 2/3 szklanki śmietany 30 proc., 2 jabłka, 1 duża cebula, 3–4 połówki suszonych moreli, 2 łyżki suszonej żurawiny, 4 łyżki pistacji, 1 czerstwa kajzerka, 2 łyżki masła, 3–4 łyżki rodzynek, szczypta mielonych goździków, sól i świeżo mielony pieprz, kilka listków różnych sałat do dekoracji.

  • Potrzebne: ● 400 g piersi indyka ● 3 pieczarki ● 1/2 czerwonej papryki ● ząbek czosnku ● 30 g szpinaku ● pieprz ● ostra papryka ● olej ● tymianek ● 100 ml wywaru warzywnego ● 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak.

  • Składniki dla 4 osób: Zapiekanka: cukinia • bakłażan • bazylia • 3 pomidory • 40 dag piersi z indyka • 3 cebule • ostra papryka • olej • sól. Sos: 20 dag sera • szklanka mleka • 2 łyżki masła • łyżka mąki • kilka kropel sosu tabasco • sól • pieprz.

  • Składniki: 60 dag filetu z indyka, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 1 duża puszka (850 ml) pomidorów krojonych, 2 łyżki oliwy, 30 dag makaronu spaghetti, 1 op. rukoli, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka...

  • Składniki dla 4 osób: Udziec z indyka bez kości • 30 dag suszonych grzybów • 20 dag boczku • 2 cebule • łyżka masła klarowanego • ząbek czosnku • łyżeczka słodkiej papryki • szczypta ostrej papryki w proszku • sól • kolorowy pieprz.

  • Składniki: 1 kg filetu z indyka, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej), 20 dag truskawek, mąka ziemniaczana, olej, 2 cukinie, sól, pieprz, sos balsamiczny ciemny.

  • Składniki na 10 porcji. Mięso: 1 kg polędwiczek z indyka lub piersi z indyka, 4 łyżki ostrej musztardy, np. dijon, 1 łyżeczka brązowego cukru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz, olej. Dodatki: 30 dag ryżu, 1/3 szkl. rodzynek sułtańskich, 3 łyżki kukurydzy, szczypta kurkumy, 1 łyżeczka masła, 10 połówek brzoskwiń z syropu, konfitura żurawinowa, natka pietruszki.

  • Potrawa: 80 dag piersi z indyka • pęczek zielonych szparagów • garść suszonych pomidorów • 15 dag sera mozzarella • pół pęczka koperku • pół szklanki śmietany 18 proc. • 2 jajka • 20 dag startego sera gouda • olej • szczypta gałki muszkatołowej • sól • pieprz Marynata: 3 łyżki oleju • pół łyżeczki słodkiej papryki • szczypta curry • szczypta ostrej papryki • szczypta kurkumy • sól • pieprz.

  • ...● 2 szklanki surowego ryżu ● duża cebula ● ząbek czosnku ● 200 g mielonego mięsa z indyka ● 3-4 plasterki wędzonego boczku ● sól, pieprz, chili w proszku, ew. ulubione zioła ● olej ● 3 jajka ● 4 łyżki startego sera żółtego ●200 ml śmietany 22 proc. ● masło do natłuszczenia foremek (możesz też wyłożyć je papilotkami).

Przepisy na temat: indyk na ostro
  • Strogonow z indyka

    Sposób przygotowania 1. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Cebule obierz, potnij na cienkie cząstki. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i wytrzyj. Grzyby pokrój na kawałki.  2. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Oprósz je solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebule i pieczarki. Ponownie włóż mięso. Oprósz całość mąką. Dołóż...

  • Spaghetti z indykiem

    Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę.

  • Filet z indyka na pikantnie

    Sposób przygotowania Filet z indyka umyj i osusz. Ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Filet zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do...

  • Pilaw z indykiem

    Składniki: 60 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 2 szkl. ryżu 2 ząbki czosnku ok. 3 szkl. bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w cienkie słupki albo grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Filet z indyka opłucz, osusz...

  • Brokułowa na ostro

    Składniki dla 4 osób: włoszczyzna skrzydło z indyka papryczka chilli duży brokuł duże ziemniaki 2 ziela angielskie 2 liście laurowe pieprz grubo mielony sól Sposób przygotowania:  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka ze skrzydłem z indyka, liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej 1,2 l wody, gotuj 20 minut, zdejmując...

  • Makaron z indykiem, szpinakiem i pastą harissa

    Sposób przygotowania Makaron gotujemy w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmażamy pokrojonego w kostkę indyka. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Następnie dorzucamy szpinak oraz harrisę i smażymy około 2 minuty. Dodajemy posiekany estragon, wlewamy śmietanę i dokładamy gotowy...

  • Indyk słodko-ostry, w pomarańczach

    Składniki: 0,5 kg piersi z indyka, 3 łyżki oleju roślinnego, Składniki na sos: 2 pomarańcze (obrane, pozbawione błonek i podzielone na części), skórka starta z jednej pomarańczy, 2 łyżki dżemu(...). Dodatki: torebka ryżu jaśminowego Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię (na średnim ogniu), wlewamy olej, układamy na niej podzieloną na pół pierś z indyka.  Obsmażamy każdą stronę przez około 4 minuty...

  • Ostry gulasz po węgiersku

    Składniki: 3 czerwone papryki 80 dag filetu z indyka (ew. wieprzowiny, np. chudej łopatki) 1 papryczka chili 3 cebule 2 puszki pomidorów 5 ząbków czosnku 1/2 szkl. bulionu warzywnego 5 dag masła l1 łyżka mąki pszennej mielona papryka ostra (2 łyżki) i słodka (1 łyżka) sól pieprz Przygotowanie: 1. Filet umyj, osusz, pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem...

  • Filety drobiowe na ostro

    Składniki na 4 porcje: 3/4 kg filetów z piersi kurczaka (ewentualnie z indyka), 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego , szczypta mielonego chili, 3 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, sól. pieprz.

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

Dyskusje na temat: indyk na ostro
  • Re: Czy lubicie mięso?

    Drób też jest sympatyczny (ale wołowinkę lubię bardziej ;)). Przykładowo: indyk (filet) duszony z rabarbarem albo gęsina (uda) zapiekana na ostro. Tak, lubię mięso. Bardziej niż chipsy :P