• Informacje na temat:

    indyk w bulionie

Artykuły na temat: indyk w bulionie
  • Składniki na 12-15 porcji: 1 indyk o wadze ok. 5 kg (świeży lub mrożony), 2 kwaśne jabłka, np. szara reneta, 1 szklanka bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele), 1 szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz.

  • Potrawka z indyka

    ...1. Filet z indyka pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Każdą przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić...

  • Indyk pachnący ziołami

    Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Zapiekanka z indykiem

    Paprykę można zastąpić czerwoną cebulą.

  • Składniki na 6 porcji: 380 dag filetu z piersi indyka 31 cebula 31 mała cukinia 33 łyżki masła 3po 20 dag ciemnych i jasnych winogron 3150 ml bulionu drobiowego 350 ml gęstej śmietany 3sól, pieprz 3kilka gałązek natki lub trybuli...

  • Składniki (4 porcje): ● szklanka kaszy jaglanej (ok. 180 g) ● 500 g mielonego mięsa z indyka ● 1/2 szklanki rodzynek ● surowe jajko ● łyżeczka masła ● pęczek natki pietruszki ● 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego ● 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego ● sól ● pieprz...

  • Składniki na ok. 10 porcji: ok. 1 kg piersi z indyka, po 1 łyżeczce szałwii, mięty i bazylii, ½ puszki brzoskwiń, ½ puszki ananasów, 1 kiwi, winogrona, 1 l bulionu drobiowego, 4 dag żelatyny, olej, sól, pieprz...

  • Składniki na 4 sztuki: 4 sznycle z piersi indyka, 15 dag serka śmietankowego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii, 5 suszonych pomidorów w oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag krojonych pomidorów z puszki, ½ szklanki bulionu warzywnego, olej do smażenia, cukier, sól, pieprz.

  • Kokardki z indykiem

    Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu kokardki, 30 dag filetu z indyka, po 1 małej żółtej i zielonej cukinii, 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany kremówki, 100 ml bulionu, 2 łyżeczki jasnego sosu pieczeniowego, 20 dag zielonego groszku z puszki, sól, pieprz, natka do dekoracji.

  • Potrzebne: ● 400 g piersi indyka ● 3 pieczarki ● 1/2 czerwonej papryki ● ząbek czosnku ● 30 g szpinaku ● pieprz ● ostra papryka ● olej ● tymianek ● 100 ml wywaru warzywnego ● 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak.

Zdjęcia na temat: indyk w bulionie
Przepisy na temat: indyk w bulionie
  • Strogonow z indyka

    Sposób przygotowania 1. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Cebule obierz, potnij na cienkie cząstki. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i wytrzyj. Grzyby pokrój na kawałki.  2. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Oprósz je solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebule i pieczarki. Ponownie włóż mięso. Oprósz całość mąką. Dołóż...

  • Chłodnik z awokado i indykiem

    Sposób przygotowania 1. Szalotkę drobno posiekaj. Schłodzone awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ. Do miski wrzuć awokado, szalotkę, wlej sok z cytryny, zimny bulion, śmietanę. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chłodź pół godziny w lodówce.  2. Cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Pietruszkę posiekaj. Plasterki indyka zwiń w ruloniki, nadziej na patyczki wraz z plasterkami...

  • Filet z indyka na pikantnie

    Sposób przygotowania Filet z indyka umyj i osusz. Ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Filet zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do...

  • Pilaw z indykiem

    Składniki: 60 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 2 szkl. ryżu 2 ząbki czosnku ok. 3 szkl. bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w cienkie słupki albo grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Filet z indyka opłucz, osusz...

  • Filet indyka z farszem

    Przygotuj na obiad dla rodziny. Będą zachwyceni!

  • Pikantne lazanie z indykiem

    Składniki: 16 płatów makaronu 1/2 kg zmielonego filetu z indyka 2 posiekane ząbki czosnku  1 drobno posiekana cebula 2 łyżki oliwy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 litra(...) Przygotowanie: 1. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj indyka i przyprawy, wymieszaj, smaż chwilę i wlej bulion. Duś ok. 20 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i potrzymaj na...

  • Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

    Składniki: filet z indyka np. firmy Gzella                        1 cała mała pierś (ok. 1kg) oliwa - 100ml              sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona - po jednej płaskiej(...), majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok...

  • Gulasz z indyka z ziemniakami

    Składniki: 60 dag mięsa gulaszowego z indyka 6-8 ziemniaków 4 młode marchewki 30 dag pieczarek 3 dymki 2-3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki) 5 łyżek oleju 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól pieprz Przygotowanie: 1. Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz...

  • Mole Poblano - Indyk w sosie czekoladowym

    Składniki: 1 pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 200 ml bulionu warzywnego 75 g gorzkiej czekolady Sól, pieprz 1-2 łyżeczki tabasco 750 g filetu z indyka 20 g sezamu Kolendra do dekoracji  Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Po 4 minutach dodać pomidory i bulion. Dodać...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!