• Informacje na temat:

    indyk w soczewicy

Artykuły na temat: indyk w soczewicy
  • Składniki na 4 porcje: 75 dag filetu z indyka, po 7 dag soczewicy czarnej, zielonej i czerwonej, 10 dag roszponki, 3 dymki ze szczypiorkiem, 3 gałązki rozmarynu, 5 gałązek tymianku, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 50 ml soku jabłkowego, 2 łyżki białego octu win nego, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy, olej.

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Papryka faszerowana mięsem

    ...●4 papryki ●200 g soczewicy ●cebula ●pieprz, sól ●100 g mielonego mięsa, np. z indyka ●2 pomidory ●kulka sera mozzarella ●1/2 szklanki bulionu warzywnego ●ząbek czosnku ●2 łyżki masła ●tymianek, bazylia, słodka i ostra mielona papryka...

  • Roladki: 60 dag piersi z indyka • 30 dag rozdrobnionego szpinaku • 2 łyżki kukurydzy konserwowej • ząbek czosnku • 10 dag sera pleśniowego blue • łyżka śmietany 18 proc. • olej do smażenia • sól • pieprz Sałatka: 2 garście sałaty roszponki • pół puszki kukurydzy • pół szklanki gotowanej różnokolorowej soczewicy • pół pęczka szczypioru • 2 łyżki oliwy ziołowej...

  • Składniki na 4 porcje: 1 duży kalafior, 30 dag marchewki, 10 dag suszonych daktyli, 2 łyżki oliwy, 20 dag czerwonej soczewicy, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 2 łyżeczki bulionu w proszku albo przyprawy do zupy typu vegeta, 30 dag piersi z indyka, 3 gałązki natki, 20 dag gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz...

  • Składniki (na 4 porcje): 4 duże ziemniaki, 1 cebula, 4 łyżki czerwonej soczewicy, 4 łyżki oleju, 4 szklanki bulionu, 1/4 szklanki śmietany 18 proc., 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5–6 ziarenek pieprzu. Do klopsików: 30 dag mielonego mięsa z indyka, 1 tost, 1/4 szklanki mleka, 1 mała cebula, 1 jajko, 2–3 łyżki kaszy manny. Przyprawy i zioła: sól, pieprz, curry w proszku, ostra mielona papryka...

  • Co zamiast mięsa?

    ...). Najkorzystniej jeść 2 lub 3 porcje po 150 g. Zamiast czerwonego lepiej wybierać dobrej jakości białe mięso (indyk, kurczak, cielęcina, królik). Ma mniej tłuszczu i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które(...). Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można...

  • Co zamiast mięsa?

    ...). Najkorzystniej jeść 2 lub 3 porcje po 150 g. Zamiast czerwonego lepiej wybierać dobrej jakości białe mięso (indyk, kurczak, cielęcina, królik). Ma mniej tłuszczu i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które(...). Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można...

  • ...wszystkich chude mięso (indyk, kurczak). Raz w tygodniu możesz zamienić mięso na rośliny strączkowe. Dania przygotowane z fasoli, grochu, soczewicy lub soi będą zdecydowanie zdrowsze. Niezastąpionym źródłem...

  • Dieta niskowęglowodanowa

    ...i mleko. Mięso tak, wędlina nie Spożywaj chude mięso, najlepiej wołowinę, cielęcinę, piersi kurczaka i indyka. Unikaj natomiast wędlin, bo obfitują w niezdrowe składniki. Zalecane produkty Jedz(...) ziemniaków, nie zaleca się też ciężkostrawnych roślin strączkowych, np. soi, soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu.

Przepisy na temat: indyk w soczewicy
  • W chłodny wieczór rozgrzej się zupą z... "pełną pulą aminokwasów"

    Charakteryzująca się wysoką zawartością białka soczewica zaliczana jest do tzw. superfoods. "Jeśli dodamy do soczewicy ryż albo kiełki soczewicy, uzyskamy już absolutnie pełną pulę aminokwasów" - przekonuje Katarzyna Lewko i poleca rozgrzewającą zupę.

  • Sycące zupy na jesień

    ...minut. 2. Jeśli lubisz zupy z soczewicy, możesz je przygotować szybko. Użyj czerwonej soczewicy, której nie musisz wcześniej namaczać. Wystarczy, że ją opłuczesz, wrzucisz do gotującej się włoszczyzny i będziesz gotowała około 20 minut. 3. Najbardziej sycące są zupy z mięsem. Najlepsze mięso to: kurczak, indyk i wołowina. Mięso możesz ugotować dzień wcześniej w wywarze z warzyw. Możesz też mieć...

  • Papryka z mięsem

    Składniki: ●4 papryki ●200 g soczewicy ●cebula ●pieprz, sól ●100 g mielonego mięsa, np. z indyka ●2 pomidory ●kulka sera mozzarella ●1/2 szklanki bulionu warzywnego ●ząbek czosnku ●2 łyżki masła ●tymianek, bazylia, słodka i ostra mielona papryka Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Oczyść papryki, zetnij górę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę...

  • Ryż z czterech stron świata

    ...oleju sezamowego 40 dag brokułów 2 marchewki 10 dag czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego sól 2 łyżki zrumienionych nerkowców Przygotowanie: 1. Polędwiczki(...) przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 4 -5 minut. Przed podaniem potrawkę posyp nerkowcami. Orientalny kociołek z indykiem Składniki: 20 dag ryżu 2 cebule 2 ząbki czosnku...

  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    ...z jabłkami Składniki na 1 porcję: 1 jabłko 1 cebula 125 g wątroby z indyka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła sól, gruby pieprz szałwia 75 g jogurtu naturalnego  Przygotowanie: Jabłko(...) minut Jedna porcja zawiera 2640 kJ/631 kcal    Wątróbka z soczewicą Składniki na 4 porcje: 4 szalotki 1 łyżka masła 120 g czerwonej soczewicy 0,5 l bulionu główka...