• Informacje na temat:

    ja złożyć z ciasta koperte

Artykuły na temat: ja złożyć z ciasta koperte
  • Z francuskiego ciasta

    Smakołyki z francuskiego ciasta podamy do kawy. A te słone - do czystego czerwonego barszczyku.

  • Kwadraciki z rabarbarem na domowym cieście francuskim

    Ciasto: ●400 g mąki ●400 g zimnego masła ●jajko ●łyżeczka soli ●200 ml wody. Na wierzch: ●500 g rabarbaru ●cukier ●posiekane orzechy (np. pistacjowe).

  • Napoleonka z masą budyniową

    Przygotowanie: 1. Ciasto maślane: mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć na jednolitą masę. Ciasto kluskowe: zagnieć podane składniki, dodając tyle wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie i rozwałkuj. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Zawiń boki ciasta kluskowego...

  • Przygotowanie: Zagnieć składniki ciasta maślanego, schłodź. Zgnieć ciasto kluskowego, schłodź. Rozwałkuj je w prostokąt, połóż na nim ciasto maślane i cienko rozwałkuj. Złóż w kopertę, schłodź i znów rozwałkuj. Powtórz czynność 4 razy. Rozwałkuj ciasto, potnij na kwadraty. Ułóż połówkę śliwki, posyp cukrem waniliowym, zlep brzegi. Piecz 15 min w temp. 180˚C. Porcje 10

  • Poduszeczki z farszem grzybowym

    ...minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzy razy. 3. Grzyby na farsz pokrój na kawałki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby. Duś 30 minut. Przypraw solą...

  • Ciasteczka wiśniowe

    Składniki na 10 porcji: 2 szklanki + 6 łyżek mleka, 6 łyżek cukru +4 łyżki, 1/2 kostki świeżych drożdży, szczypta soli, mrożone ciasto francuskie 10 dag, budyń waniliowy (na 1/2 l mleka), słoik wiśni w zalewie, galaretka wiśniowa, żółtko, 2 łyżki śmietany kremówki, cukier puder, mięta do dekoracji

  • Składniki ciasta: 2 szklanki mąki, 3 jajka, łyżeczka warzywka, ok. 500 ml mleka, 2 łyżki oleju. Farsz: 50 dag białej kapusty, cebula, marchewka, mała pietruszka , 2 łyżeczki warzywka, 2 łyżki masła. Ponadto: jajko, bułka tarta, olej do smażenia.

  • Domowe drożdżówki

    Nie ma nic bardziej zniewalającego jak zapach drożdżowego ciasta. Nasze drożdżówki, wypełnione smakowitymi nadzieniami, przybrały formę bułeczek, ślimaczków i kieszonek.

  • Dyniowe omlety z truskawkami

    ...  Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ubij jajka ze śmietaną i dodaj do dyni. Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym, cynamonem i skórką z cytryny. Obie masy dokładnie połącz. Z ciasta usmaż około 8 naleśników. Twaróg połącz z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodaj rodzynki i migdały. Pod koniec lekko wmieszaj wcześniej ubitą śmietanę. Truskawki umyj i odszypułkuj. Pokrój na...

  • Rozetki drożdżowe z serdelkami

    Czas przygotowania: 80 minut (bez czasu wyrastania i chłodzenia ciasta). 1 porcja: 310 kcal. Cena porcji: 1,95 zł 1. Drożdże rozpuść w mleku, odstaw na 5 minut. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wlej wodę i mleko z drożdżami. Zagnieć. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj jeszcze 5 minut. Z ciasta ufromuj kulę, włóż ją do miski...

Przepisy na temat: ja złożyć z ciasta koperte
  • Cronuty z lukrem

    ...i rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Na połowie ciasta ułóż cienkie plastry schłodzonej Kasi i przykryj drugą połową ciasta. Brzegi sklej, dociskając ciasto palcami. Rozwałkuj je na duży prostokąt,a następnie złóż w kopertę. Czynność składania i rozwałkowywania powtórz kilka razy. Ostatecznie ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm. Z ciasta wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm...

  • Wegetariańskie wrapy z sosem tzatziki

    Przepis idealny dla osób, które chciałyby zredukować ilość spożywanego mięsa

  • Rogaliki francuskie  z wiśniową konfiturą

    ...ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż jak kopertę. Połóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie oraz chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzykrotnie. 3. Gotowe...

Dyskusje na temat: ja złożyć z ciasta koperte
  • Re: Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    ciasto francuskie- to jest dobry przepis tylko mi zajmuje mi więcej niż 2 godziny. po zarobieniu ciasta z mąki wody szczypty soli ,trzeba rozwalkowac nałożyć maslo złożyć ciasto jak kopertę, rozwałkować, złożyć, schłodzić i powtarzać od początku. Czyli rozwalkowac, zlozyc jak koperte, rozwalkowac zlozyc. Im wiecej razy powtarzamy tym bardziej jest rozwarstwione po upieczeniu