• Informacje na temat:

    jablecznik jablka w plastry

Artykuły na temat: jablecznik jablka w plastry
  • ...1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w bardzo cienkie plastry, wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem. 2. Masło pokroić w kostkę, włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Mąkę wymieszać z cukrem i 1 płaską łyżeczką soli, dodać zimne masło, utrzeć mikserem. Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodać 150 ml zimnej wody i ucierać aż do powstania jednolitej...

  • ...przygotowaną masę serową. Wrzuć pokrojone w kostkę jabłko. Piecz całość 20 min w 160 st., a po tem 10 min w 180 st. Resztę jabłek umyj, obierz, pokrój w plastry, krótko obgotuj. Krok piąty...

  • ...jabłek obierz, pokrój w plastry, krótko obgotuj. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Przestudzone ciasto obłóż plasterkami jabłek, zalej tężejącą galaretką. Ozdób bezikami.

  • Kruchy jabłecznik z migdałami

    ...1. Do mąki wsyp cukier oraz mielone migdały, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.   2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plastry i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do miski wbij jajka, dodaj proszek budyniowy, śmietankę kremówkę...

  • Składniki na 16 sztuk: 30 dag mąki pszennej, 15 dag chudego twarogu, 4 małe jabłka, 1 mały słoiczek żurawiny, 8 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 5 łyżek mleka, 5 łyżek oleju, szczypta soli, 1 małe op. proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko, 1 łyżka śmietany kremówki, cukier puder do oprószenia.

  • Przygotowanie. Ciasto: składniki zagnieć. Uformuj kulę, włóż do zamrażalnika na godzinę. Farsz: jabłka obierz, pokrój na plastry. Podduś w małej ilości wody z cukrem i cynamonem. Dodaj kaszę mannę i bułkę tartą, wymieszaj. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj. Jeden placek ułóż w blaszce. Włóż farsz jabłeczny, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem, brzegi zlep. Wierzch ponakłuwaj...

  • Jabłka obierz, pokrój w plastry. Podlej wodą, dodaj łyżkę cukru, posyp cynamonem, przesmaż. Białka ubij z cukrami. Ubijaj, dodając żółtka, olej, mąki, proszek i margarynę. 3/4 ciasta wyłóż blachę. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Wyłóż jabłka, przykryj pozostałym ciastem. Piecz jeszcze 40 minut. Czas przygotowania 80 min. Ilość porcji 12. Cena za porcję 1 zł...

  • Jabłecznik z budyniem

    Przygotowanie 90 min • Porcja 360 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12 porcji. 1. Zagniatam ciasto, dzielę na dwie nierówne części. Większą część ciasta rozwałkowuję na blaszkę. 2. Jabłka kroję w dość duże plastry i układam na cieście. Posypuję je cukrem waniliowym. Budynie gotuję na mleku z cukrem. 3. Dodaję do nich masło. Gorącym...

  • Obiad w Wiedniu

    ...szczypiorek. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki pokroić w plastry, zalać przygotowaną marynatą, odstawić na bok. Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki. Sardele zwinąć w ruloniki, a do środka wcisnąć kapary. Ruloniki ułożyć na plasterkach cytryny. Plastry ziemniaków ostrożnie odwrócić i marynować dalej. Sznycle lekko rozbić i przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Kolejno panierować je...