• Informacje na temat:

    jablecznik mak

Artykuły na temat: jablecznik mak
  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg kwaśnych jabłek, 5 dag cukru, 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 35 dag mąki pszennej, mąka do oprószenia stolnicy, lukier do dekoracji

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 30 dag masła, sól, masło do formy. Nadzienie: 5 dużych kwaśnych jabłek, 3 łyżki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, cukier puder do dekoracji.

  • Składniki na 25 porcji: 3 szkl. mąki pszennej, po 3 łyżki masła i cukru, 1 szkl. + 2 łyżki mleka, 10 dag suszonej żurawiny, 10 łyżek soku jabłkowego, 5 dag drożdży, 1 op. cukru wanil., 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli, 10 dag orzechów włoskich, 2 jabłka, 2 łyżki konfitury, 3 łyżki miodu lipowego, 1 łyżka likieru migdałowego, mąka do stolnicy.

  • Anyżowy jabłecznik z kratką

    Składniki na 10 porcji. Na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 8 dag cukru szczypta soli, 20 dag zimnego masła, 4 żółtka ugotowane na twardo. Na nadzienie: 80 dag kwaskowych jabłek, 10 dag cukru, sok z 1/2 cytryny, 10 dag posiekanych migdałów, 1 op. budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu. Dodatkowo: mielone migdały do posypania ciasta, mąka do oprószenia stolnicy, masło i mąka do formy, cukier puder do oprószenia ciasta.

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki marmolady morelowej, 1 łyżka cukru pudru, tłuszcz i mąka do blachy

  • Jabłecznik z żurawinową konfiturą

    1. Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Miękkie masło utrzeć z...

  • 3 duże jabłka, 25 dag masła (margaryny), 30 dag cukru, szczypta soli, 1 torebka cukru wanilinowego, 6 jajek, 20 dag mąki pszennej, 12,5 dag mąki ziemniaczanej, 1 torebka proszku do pieczenia, 3,5 dag kakao, 2-3 łyżki mleka, 10 dag konfitury z żurawin (lub czerwonych porzeczek), 12,5 gęstej kwaśnej śmietany, 1 torebka budyniu waniliowego.

  • Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, półtorej szklanki mąki krupczatki, pół szklanki cukru, łyże czka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 duże jajka, 25 dag margaryny. Masa: 900 ml musu z jabłek anto nówek, po łyżeczce cynamonu i kardamonu, łyżka mąki ziemnia czanej, bułka tarta.

  • Składniki na 8 porcji: 125 g mielonych migdałów, 180 g mąki + 2 łyżki do oprószenia stolnicy, 250 g masła, 75 g cukru pudru, 250 g masy marcepanowej, 50 g brązowego cukru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 jajka, 1,2 kg jabłek, 100 g białego cukru, 150 g śmietany kremówki.

  • Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, 2 szklanki mąki, kostka margaryny lub masła, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina zapachu arakowego 1,5 kg jabłek , cukier puder

Przepisy na temat: jablecznik mak
  • Puszysty jabłecznik

    ...i odstaw do wystudzenia. Jabłecznik  świetnie smakuje z bitą śmietaną domowej roboty! Jeśli chcesz wzbogacić smak swojego ciasta wystarczy, że ubijesz mikserem na gęstą płynną masę cukier puder...

  • Jabłecznik z bezą

    Puszyste ciasto, idealne na jesienny poranek

  • Jesienny piknik w wiejskim stylu

    Pyszny posiłek na świeżym powietrzu to świetny pomysł na ostatnie ciepłe dni. Przygotuj proste dania wiejskiej kuchni, podaj je w altanie lub na wystawionym do ogrodu stole i ciesz się pogodnym jesiennym popołudniem w gronie przyjaciół.