• Informacje na temat:

    jablecznik n a biszkopcie

Artykuły na temat: jablecznik n a biszkopcie
  • Biszkoptowy jabłecznik

    Składniki na 12-14 porcji: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 8 jajek, 1 i 2/3 szklanki cukru, 2–2 i 1/2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, 4-5 średnich kwaśnych jabłek, 20 dag schłodzonej śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 1 zapach cytrynowy, sok z cytryny do skropienia jabłek.

  • Składniki: • 5 jajek • 10 dag cukru • 15 dag mąki • płaska łyżka mąki ziemniaczanej • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • łyżka masła do smarowania blachy • kilogram jabłek • cytryna • 2 łyżki cukru pudru • pół słoika dżemu morelowego • kilka listków mięty

  • ...rozsmarować na biszkopcie z jabłkami. Zrobić polewę: śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Kiedy polewa wystygnie, rozsmarować ją na wierzchu ciasta.

  • Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, łyżka pro szku do pieczenia. Masa jabłeczna: 1 kg jabłek, 2 galaretki cytrynowe, 2 łyżki cynamonu, pół szkla nki cukru. Masa śmietankowa: 700 ml mleka, 2 op. bitej śmietany, 2 galaretki cytrynowe.

  • Składniki: litrowy słoik jabłek prażonych, po opakowaniu galaretki cytrynowej i malinowej, opakowanie okrągłych biszkoptów.

  • Składniki (na 18 porcji) Do ciasta na spód: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, sok i skórka z 1 cytryny, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do blachy. Do masy jabłkowej: 1 kg kwaskowych jabłek, 2–3 łyżki cukru, 1/2 szkl. pokruszonych biszkoptów. Do masy budyniowej: 3 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, 2 op. budyniu śmietankowego. Do obłożenia: 1 szklanka konfitury morelowej, 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów i migdałów.

  • Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 25 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 75 dag jabłek, 0,5 l soku jabłkowego, 4 łyżeczki żelatyny, 25 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 20 dag żurawin, listki melisy do dekoracji.

  • Skład na 12 porcji: Biszkopt: ● 5 jajek ● 5 łyżek cukru ● 5 łyżek mąki pszennej ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● szczypta soli. Masa: ● 1,5 kg jabłek ● 2 szklanki wody ● pół szklanki cukru ● pół szklanki cukru cynamonowego ● 2 budynie śmietankowe ● 50 g margaryny lub masła.

  • Składniki: 4 jajka, 4 czubate łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 4 łyżeczki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, półtora kg jabłek, 2 galaretki agrestowe, pół litra śmietany 30-proc. , łyżka cukru pudru, 2 zagęstniki do śmietany, 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.

  • W czym ci się upiecze

    Sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do pieczenia.

Przepisy na temat: jablecznik n a biszkopcie
  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania z rodziną i przyjaciółmi.