• Informacje na temat:

    jablecznik na puszystym

Artykuły na temat: jablecznik na puszystym
  • Biszkoptowy jabłecznik

    Składniki na 12-14 porcji: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 8 jajek, 1 i 2/3 szklanki cukru, 2–2 i 1/2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, 4-5 średnich kwaśnych jabłek, 20 dag schłodzonej śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 1 zapach cytrynowy, sok z cytryny do skropienia jabłek.

  • Składniki: 15 dag masła, 8 dag miodu, 3 jajka, po 5 dag mąki, rodzy nek i płat. migd., 1 op. proszku do piecz, łyżka żurawiny , 12,5 dag płatków owsianych, 1/2 op. cukru waniliowego, 60 dag jabłek, 300 ml kremówki, cytryna, 5 dag płatków migdałowych.

  • 5 jajek, 15 dag cukru, 7,5 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 20 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 3 łyżki likieru migdałowego, 50 dag jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki cukru pudru, 15 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałów, tłuszcz i tarta bułka do foremki.

  • Jabłecznik z owsianą bezą

    Ilu kucharzy, tyle przepisów na szarlotkę. A jaka jest twoja ulubiona?

  • Składniki. Krem: 500 ml mleka, 8 dag cukru, 40 ml rumu, 2 op. budyniu waniliowego, 25 dag miękkiego masła. Ciasto: 1,2 kg jabłek, 6 jajek, 15 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 15 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do piecz. Polewa: 20 dag gorzkiej czekolady, 20 dag śmietany kremówki.

  • Jabłecznik z żurawinową konfiturą

    1. Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Miękkie masło utrzeć z...

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki marmolady morelowej, 1 łyżka cukru pudru, tłuszcz i mąka do blachy

  • 3 duże jabłka, 25 dag masła (margaryny), 30 dag cukru, szczypta soli, 1 torebka cukru wanilinowego, 6 jajek, 20 dag mąki pszennej, 12,5 dag mąki ziemniaczanej, 1 torebka proszku do pieczenia, 3,5 dag kakao, 2-3 łyżki mleka, 10 dag konfitury z żurawin (lub czerwonych porzeczek), 12,5 gęstej kwaśnej śmietany, 1 torebka budyniu waniliowego.

  • Składniki na 24 porcje: 150 g + 175 g + trochę masła, 400 g ciastek owsianych, 3 łyżki + 500 g mąki pszennej, 200 g brązowego cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu, 1 słoik (720 ml) musu z prażonych jabłek, żaroodporna forma 30x39 cm

  • Składniki (na 18 porcji) Do ciasta na spód: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, sok i skórka z 1 cytryny, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do blachy. Do masy jabłkowej: 1 kg kwaskowych jabłek, 2–3 łyżki cukru, 1/2 szkl. pokruszonych biszkoptów. Do masy budyniowej: 3 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, 2 op. budyniu śmietankowego. Do obłożenia: 1 szklanka konfitury morelowej, 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów i migdałów.

Przepisy na temat: jablecznik na puszystym
  • Jabłecznik z bezą

    Puszyste ciasto, idealne na jesienny poranek

  • Jabłecznik w sosie karmelowym

    Słodziutki i zarazem lekko kwaskowy. Niezwykle udane połączenie smaków i aromatów. Ciasto idealne na wszystkie domowe uroczystości!

  • Jabłecznik księżycowy

    oryginalny przepis na jabłka w cieście.

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...