• Informacje na temat:

    jablecznik z dwoma jablkami

Artykuły na temat: jablecznik z dwoma jablkami
  • Składniki: 6 jabłek, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bita śmietana

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 30 dag masła, sól, masło do formy. Nadzienie: 5 dużych kwaśnych jabłek, 3 łyżki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, cukier puder do dekoracji.

  • Jabłecznik z budyniem

    Ciasto: 4 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jaja, kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy, cukier do budyniu.

  • Składniki dla 4 osób: 40 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 10 dag cukru • 3 jajka • szczypta soli • 2 łyżki śmietany • proszek do pieczenia • kilogram jabłek (reneta szara) • szklanka cukru pudru • masło do smarowania formy.

  • Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 25 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 75 dag jabłek, 0,5 l soku jabłkowego, 4 łyżeczki żelatyny, 25 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 20 dag żurawin, listki melisy do dekoracji.

  • Składniki (na 24 porcje) Do nadzienia: 1 i 1/2 kg jabłek, 2 banany, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki cukru. Do spodu: 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. posiekanych migdałów, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 kostka margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz i bułka tarta do blachy, 1 op. gotowego lukru.

  • Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 18 dag masła, 3 żółtka, pół szklanki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka gęstej śmietany 22-proc., szczypta soli, 2 łyżki płatków migdałowych. Ponadto: półtora kg musu jabłkowego, 3 białka, 3 łyżki wiórek kokosowych, łyżka budyniu śmietankowego, 4 łyżki cukru pudru, szczypta soli.

  • Robert Sowa. Znany kucharz, autor książek kulinarnych, właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele. Jabłka prażone...

  • Składniki na 12 porcji: 1,2 kg jabłek, 5-6 łyżek soku z cytryny, 20 dag cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 40 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag masła, 2 jajka, szczypta soli, 2 czubate łyżki świeżo startego imbiru, 3 łyżki rumu, 2 łyżki tartej bułki, 5 dag płatków migdałowych, 10 dag cukru pudru, tłuszcz i tarta bułka do blachy, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • Księga smaków: Cynamon

    Kiedyś był stosowany jako dodatek do miłosnych napojów. Dziś jest to niesłychanie popularna przyprawa.

Przepisy na temat: jablecznik z dwoma jablkami
  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!