• Informacje na temat:

    jablecznik z ej

Artykuły na temat: jablecznik z ej
  • Biszkoptowy jabłecznik

    Składniki na 12-14 porcji: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 8 jajek, 1 i 2/3 szklanki cukru, 2–2 i 1/2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, 4-5 średnich kwaśnych jabłek, 20 dag schłodzonej śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 1 zapach cytrynowy, sok z cytryny do skropienia jabłek.

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg jabłek, 6 łyżek soku z cytryny, 200 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej, kostka masła, 3 jajka, szczypta soli, 50 g migdałów bez skórki, 50 g rodzynków, 3 łyżki rumu, 2 łyżki bułki tartej, 50 g płatków migdałowych, 100 g cukru pudru.

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg kwaśnych jabłek, 5 dag cukru, 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 35 dag mąki pszennej, mąka do oprószenia stolnicy, lukier do dekoracji

  • Składniki: 15 dag masła, 8 dag miodu, 3 jajka, po 5 dag mąki, rodzy nek i płat. migd., 1 op. proszku do piecz, łyżka żurawiny , 12,5 dag płatków owsianych, 1/2 op. cukru waniliowego, 60 dag jabłek, 300 ml kremówki, cytryna, 5 dag płatków migdałowych.

  • Składniki na ciasto: • 45 dag mąki • 25 dag masła • szklanka cukru pudru • jajko • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • łyżeczka proszku do...

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 30 dag masła, sól, masło do formy. Nadzienie: 5 dużych kwaśnych jabłek, 3 łyżki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, cukier puder do dekoracji.

  • Składniki: 40 dag ciasta francuskiego, 1 jajko, 300 ml mleka, 15 dag cukru, 1 op. budyniu waniliowego, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 4 jabłka, sok z połowy cytryny, 5 dag płatków migdałowych

  • Na spód: 25 dag mąki krupczatki, szczypta soli, 1/4 łyżeczki cynamonu, 10 dag mocno schłodzonego masła (ew. margaryny), 1 żółtko, 1 czubata łyżeczka cukru pudru. Na nadzienie: 1 kg jabłek (najlepiej twardych, o lekko kwaskowym smaku), 10 dag masła, 20 dag cukru pudru.

  • 5 jajek, 15 dag cukru, 7,5 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 20 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 3 łyżki likieru migdałowego, 50 dag jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki cukru pudru, 15 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałów, tłuszcz i tarta bułka do foremki.

  • ● 125 g miękkiego masła ●125 g cukru ● 3 jajka ● łyżka cukru waniliowego ● skórka otarta z 1 średniej cytryny ● 200 g mąki tortowej ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● łyżka mleka ● szczypta soli ● 3 średnie jabłka ● cynamon ● opcjonalnie cukier puder .

Przepisy na temat: jablecznik z ej
Dyskusje na temat: jablecznik z ej
  • szarlotka/jablecznik

    Witam Smakerowiczow. Mam taka prosbe, poszukuje przepisu na szarlotke/jablecznik do ktorego leje sie goraca margaryne. Mam na mysli oczywiscie ciasto. I jaka jest roznica miedzy szarlotka a jablecznikiem. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

  • Re: Piegowaty jabłecznik

    Nie widziala d,,,, a slonca zi zgorzala od mmiesiaca. to jest jablecznik.!!!!

  • Jablecznik/Szarlotka

    Sluchajcie totalna porazka ..... pieke szarlotke /jablecznik juz kilka lat a taka packa nigdy mi nie wyszla;( zrobilam dzis rano zebysmy z mezem mieli na deser a tu ,.... jablka zawsze kupuje w Aldim w sloiczkach i zawsze je uzywam.a dzis po wystygnieciu wyciagam ciasto z blaszki a tu packa,spod caly mokry,tragedia... ;-( dodam ze dodalam troszke maki ziemniaczanej. w czym zwinilam

  • Re: Śladami słynnych polskich wypieków

    szkoda,ze Redolfi padl na zawsze...milo sie tam siedzialo a ich jablecznik byl wysmienity!!!! Ale to juz dawne czas......

  • Re: szarlotka/jablecznik

    Ad 1. Ja szarlotkę robię z nierozpuszczonej margaryny (gdyż robię na kruchym, nie ucieranym cieście), ale pod tym linkiem http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/placek-sliwkowy-z-migdalowo-cynamonowa-kruszonka,37660 znajdziesz mój przepis na ciasto z rozpuszczoną margaryną i ze śliwkami, które można zamienić na jabłka (pokrojone i wg gustu wymieszane z cynamonem, miodem, sokiem z cytryny). Ad 2. Zgadzam się z Wabik. Dodam od siebie, że u mnie przyjęło się nazywać "szarlotką"...

  • Re: Japońskie ZOO przeprasza księżną Kate

    Ojejku ! A ja wlasnie upieklam smaczna charlotke, sorry, powinnam teraz mowic jablecznik.

  • Re: szarlotka/jablecznik

    Różnica: żadna albo wielce dyskusyjna. Czyli taka mniej więcej jak między napoleonką i kremówką. Zależy raczej od zwyczajów lokalno-rodzinnych. Zakresu znaczeniowego tych słów nie reguluje przecież żadna ustawa :) Klasycznie szarlotka to powinno być kruche ciasto z jabłkami. A jabłecznik to zarówno ciasto (bliżej nieokreślone) jak i napój. Ale kto by się tym przejmował...

  • super pyszny jablecznik

    ciasto jest bez cukru?

  • Re: Jablecznik/Szarlotka

    Moze faktycznie mialy za duzo soku te jablka... przewaznie kupuje jablka,kroje,przesmazam i pozniej odcedzam sok i wrzucam na ciasto.mialam w zapasie pare sloikow z gotowymi jablkami i je uzylam.A z ta galaretka i podpieczonym spodem wazna uwaga,dzieki,zapamietam :):)

  • -

    -

    agatko... jestesmy... proponuje jablecznik wlasnej roboty :))