• Informacje na temat:

    jablecznik z gotowanymi jablkami

Artykuły na temat: jablecznik z gotowanymi jablkami
  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg jabłek, 6 łyżek soku z cytryny, 200 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej, kostka masła, 3 jajka, szczypta soli, 50 g migdałów bez skórki, 50 g rodzynków, 3 łyżki rumu, 2 łyżki bułki tartej, 50 g płatków migdałowych, 100 g cukru pudru.

  • Jabłecznik z niespodzianką

    Składniki 3,5 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny, 2 jajka, torebka cukru wanilinowego. Masa budyniowa: 1 litr mleka, 3 op. budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 10 jabłek, 24 dag powideł śliwkowych

  • Składniki. Krem: 500 ml mleka, 8 dag cukru, 40 ml rumu, 2 op. budyniu waniliowego, 25 dag miękkiego masła. Ciasto: 1,2 kg jabłek, 6 jajek, 15 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 15 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do piecz. Polewa: 20 dag gorzkiej czekolady, 20 dag śmietany kremówki.

  • Składniki na 8 porcji: 125 g mielonych migdałów, 180 g mąki + 2 łyżki do oprószenia stolnicy, 250 g masła, 75 g cukru pudru, 250 g masy marcepanowej, 50 g brązowego cukru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 jajka, 1,2 kg jabłek, 100 g białego cukru, 150 g śmietany kremówki.

  • Składniki na 8 porcji: 2 litry słodkiego cydru (ew. po 1 litrze białego deserowego wina i soku jabłkowego), 1 szkl. rumu lub brandy, 2 łyżki suszonych jabłek, 4–5 kawałków kory cynamonu, 6 nasion kardamonu, 1 cała gałka muszkatołowa, 10–12 goździków, 6 ziaren ziela angielskiego, 4–6 gwiazdek anyżu, kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy

  • Jabłecznik z budyniem

    Ciasto: 4 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jaja, kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy, cukier do budyniu.

  • Składniki na 16 porcji: 25 dag cukru, 50 dag śmietany kremówki, 10 dag białej czekolady, 6 kwaśnych jabłek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 20 dag + 1 łyżka masła, 1 op. cukru waniliowego, sól, 2 jajka, 1 żółtko, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka żelatyny, 40 dag mielonego twarogu, tłuszcz do formy.

  • Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 25 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 75 dag jabłek, 0,5 l soku jabłkowego, 4 łyżeczki żelatyny, 25 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 20 dag żurawin, listki melisy do dekoracji.

  • Składniki (na 18 porcji) Do ciasta na spód: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, sok i skórka z 1 cytryny, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do blachy. Do masy jabłkowej: 1 kg kwaskowych jabłek, 2–3 łyżki cukru, 1/2 szkl. pokruszonych biszkoptów. Do masy budyniowej: 3 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, 2 op. budyniu śmietankowego. Do obłożenia: 1 szklanka konfitury morelowej, 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów i migdałów.

  • Składniki: 2 kg jabłek kwaskowych, po 2 garści suszonej żurawiny i miękkich moreli, 3-5 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu. Ciasto półkruche: 1/2 kg mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + trochę mąki do podsypywania, kostka i 1/4 margaryny 3/4 szklanki cukru pudru + 3 łyżeczki cukru waniliowego + szczypta soli, 2 żółtka + całe jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, inne: troszkę rozbełtanego białka do posmarowania wierzchu ciasta, czerwona galaretka

Przepisy na temat: jablecznik z gotowanymi jablkami
  • Chrupiące jabłeczniki

    Do ich przygotowania wystarczy trochę kulinarnej fantazji i nie więcej niż 25 minut. Potem szybciutko do piekarnika i już po chwili można zajadać się klasycznymi wypiekami w nieco odmienionej, ale wyjątkowo pysznej wersji.

  • Jabłecznik w sosie karmelowym

    Słodziutki i zarazem lekko kwaskowy. Niezwykle udane połączenie smaków i aromatów. Ciasto idealne na wszystkie domowe uroczystości!

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

  • Smaki jesieni

    Każda pora roku ma pewne smaki, które bezapelacyjnie królują na polskich stołach. Jakie potrawy najchętniej wybieramy jesienią?

  • Jesienny piknik w wiejskim stylu

    Pyszny posiłek na świeżym powietrzu to świetny pomysł na ostatnie ciepłe dni. Przygotuj proste dania wiejskiej kuchni, podaj je w altanie lub na wystawionym do ogrodu stole i ciesz się pogodnym jesiennym popołudniem w gronie przyjaciół.