• Informacje na temat:

    jablecznik z jabłkami

Artykuły na temat: jablecznik z jabłkami
  • Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 4 jabłka, pół szklanki cukru kryształu, sok z połowy cytryny, mielony cynamon, 1 opakowanie jasnej galaretki, listki mięty lub melisy, laska cynamonu

  • ...z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami włoskimi i wraz z jabłkami dodaj do utartego masła. Dokładnie(...) wyjmij, odstaw do przestudzenia. Z pozostałych jabłek wytnij ozdobne kuleczki i półplasterki. Ciasto udekoruj bitą śmietaną i jabłkami. 12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 zł...

  • Biszkoptowy jabłecznik

    Składniki na 12-14 porcji: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 8 jajek, 1 i 2/3 szklanki cukru, 2–2 i 1/2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, 4-5 średnich kwaśnych jabłek, 20 dag schłodzonej śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 1 zapach cytrynowy, sok z cytryny do skropienia jabłek.

  • Składniki: 40 dag ciasta francuskiego, 1 jajko, 300 ml mleka, 15 dag cukru, 1 op. budyniu waniliowego, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 4 jabłka, sok z połowy cytryny, 5 dag płatków migdałowych

  • ● 125 g miękkiego masła ●125 g cukru ● 3 jajka ● łyżka cukru waniliowego ● skórka otarta z 1 średniej cytryny ● 200 g mąki tortowej ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● łyżka mleka ● szczypta soli ● 3 średnie jabłka ● cynamon ● opcjonalnie cukier puder .

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg jabłek, 6 łyżek soku z cytryny, 200 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej, kostka masła, 3 jajka, szczypta soli, 50 g migdałów bez skórki, 50 g rodzynków, 3 łyżki rumu, 2 łyżki bułki tartej, 50 g płatków migdałowych, 100 g cukru pudru.

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg kwaśnych jabłek, 5 dag cukru, 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 35 dag mąki pszennej, mąka do oprószenia stolnicy, lukier do dekoracji

  • Na spód: 25 dag mąki krupczatki, szczypta soli, 1/4 łyżeczki cynamonu, 10 dag mocno schłodzonego masła (ew. margaryny), 1 żółtko, 1 czubata łyżeczka cukru pudru. Na nadzienie: 1 kg jabłek (najlepiej twardych, o lekko kwaskowym smaku), 10 dag masła, 20 dag cukru pudru.

  • Składniki: 15 dag masła, 8 dag miodu, 3 jajka, po 5 dag mąki, rodzy nek i płat. migd., 1 op. proszku do piecz, łyżka żurawiny , 12,5 dag płatków owsianych, 1/2 op. cukru waniliowego, 60 dag jabłek, 300 ml kremówki, cytryna, 5 dag płatków migdałowych.

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 30 dag masła, sól, masło do formy. Nadzienie: 5 dużych kwaśnych jabłek, 3 łyżki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, cukier puder do dekoracji.

Przepisy na temat: jablecznik z jabłkami
  • Chrupiące jabłeczniki

    Do ich przygotowania wystarczy trochę kulinarnej fantazji i nie więcej niż 25 minut. Potem szybciutko do piekarnika i już po chwili można zajadać się klasycznymi wypiekami w nieco odmienionej, ale wyjątkowo pysznej wersji.

  • Puszysty jabłecznik

    Jabłko to najbardziej popularny owoc w Polsce. Z pewnością jego dużym plusem jest fakt, iż na sklepowej półce gości przez cały rok. Zrobisz z nich przecier, sok, deser, placki czy wzbogacisz danie mięsne. My dzisiaj proponujemy prosty przepis na puszysty jabłecznik w nowej odsłonie.

  • Piegowaty jabłecznik

    Zachwyca smakiem i aromatem

  • Jabłecznik z bezą

    Puszyste ciasto, idealne na jesienny poranek

  • Jabłecznik ucierany

    Chętnie serwowany przez gospodynie na Podlasiu, przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!

  • Jabłecznik migdałowy

    Wyjątkowo delikatny!

  • Tradycyjny jabłecznik

    Jesień to sezon na jabłka. Wykorzystajmy go!

  • Lekki jabłecznik z kratką

    Często pieczony w Małopolsce i na Mazowszu. Świetny z lodami!

  • Jabłeczniki z żurawinową nutką

    ...paseczki i zrób z nich na placku krateczkę, dociskając między jabłkami. Wszystko pokrój na 16 bułeczek. Posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i połóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 15 min...

  • Jabłecznik z różami

    Bajecznie piękny, idealny na elegancką imprezę.

Dyskusje na temat: jablecznik z jabłkami
  • Re: szarlotka/jablecznik

    Różnica: żadna albo wielce dyskusyjna. Czyli taka mniej więcej jak między napoleonką i kremówką. Zależy raczej od zwyczajów lokalno-rodzinnych. Zakresu znaczeniowego tych słów nie reguluje przecież żadna ustawa :) Klasycznie szarlotka to powinno być kruche ciasto z jabłkami. A jabłecznik to zarówno ciasto (bliżej nieokreślone) jak i napój. Ale kto by się tym przejmował...

  • Re: szarlotka/jablecznik

    z cytryny). Ad 2. Zgadzam się z Wabik. Dodam od siebie, że u mnie przyjęło się nazywać "szarlotką" ciasto kruche z jabłkami, a "jabłecznik" to może być zarówno ciasto kruche, jak i ucierane, piaskowe itp

  • Re: Szarlotka truskawkowa

    czesc jego zony wlasnie o imieniu Charlotte, w 1800 roku. Nastepnie przepis zmodyfikowany stal sie popularny na swiecie. Niestety nie wiem od kiedy i dlaczego na polski jablecznik zaczeto mowic(...) widać ... Szarlotka od zawsze kojarzy się z jabłkami więc z etymologią ma mało wspólnego.