• Informacje na temat:

    jablecznik z masa l

Artykuły na temat: jablecznik z masa l
  • Biszkoptowy jabłecznik

    ...1. Jabłka umyj, dokładnie osusz. Obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce. 2. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Ubijaj mikserem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Ciągle miksując, dodawaj porcjami cukier i dolej kilka kropli zapachu cytrynowego. Gdy dobrze połączy się z masą...

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg kwaśnych jabłek, 5 dag cukru, 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 35 dag mąki pszennej, mąka do oprószenia stolnicy, lukier do dekoracji

  • Składniki: 15 dag masła, 8 dag miodu, 3 jajka, po 5 dag mąki, rodzy nek i płat. migd., 1 op. proszku do piecz, łyżka żurawiny , 12,5 dag płatków owsianych, 1/2 op. cukru waniliowego, 60 dag jabłek, 300 ml kremówki, cytryna, 5 dag płatków migdałowych.

  • Składniki: 40 dag ciasta francuskiego, 1 jajko, 300 ml mleka, 15 dag cukru, 1 op. budyniu waniliowego, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 4 jabłka, sok z połowy cytryny, 5 dag płatków migdałowych

  • 5 jajek, 15 dag cukru, 7,5 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 20 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 3 łyżki likieru migdałowego, 50 dag jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki cukru pudru, 15 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałów, tłuszcz i tarta bułka do foremki.

  • Składniki: 6 jabłek, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bita śmietana

  • Jabłecznik z niespodzianką

    Składniki 3,5 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny, 2 jajka, torebka cukru wanilinowego. Masa budyniowa: 1 litr mleka, 3 op. budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 10 jabłek, 24 dag powideł śliwkowych...

  • Jabłecznik z owsianą bezą

    Jabłka obrać, pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Potem cząstki jabłek pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.  Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 250 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze...

  • Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 3,5 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki krupczatki ● 200 g cukru ● 4 żółtka ● kilka kropelek esencji waniliowej ● 1 masło lub margaryna ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: ● 1,3 kg jabłek prażonych, np. ze słoika ● 2 łyżeczki przyprawy do szarlotek ● 3 łyżki cukru. Beza: ● 4 białka ● 200 g cukru ● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

  • Składniki: 1 kg jabłek, 2 duże paczki herbatników kakaowych, 2 opak. galaretki pomarańczowej, łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru. Krem: 50 dag serka o zawartości 80 proc. tłuszczu, 300 ml śmietanki kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny. Polewa: 7 dag czekolady deserowej, 2 łyżki mleka.

Przepisy na temat: jablecznik z masa l
  • Puszysty jabłecznik

    Jabłko to najbardziej popularny owoc w Polsce. Z pewnością jego dużym plusem jest fakt, iż na sklepowej półce gości przez cały rok. Zrobisz z nich przecier, sok, deser, placki czy wzbogacisz danie mięsne. My dzisiaj proponujemy prosty przepis na puszysty jabłecznik w nowej odsłonie.

  • Jabłecznik z różami

    ...stopionym masłem, oprósz cynamonem. Piecz ok. 20 min w 180°C (aż jabłuszka się nieco przypieką, a masa zezłoci).

  • Jabłeczniki z żurawinową nutką

    Twaróg dokładnie rozgnieć w misce widelcem.

  • Jabłecznik w sosie karmelowym

    ...dag cukru i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj jajka i żółtko. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Ucieraj chwilę mikserem. Potem dodaj pokrojone jabłka. Ciasto...

  • Jabłecznik księżycowy

    oryginalny przepis na jabłka w cieście.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!