• Informacje na temat:

    jablecznik z maslem

Artykuły na temat: jablecznik z maslem
  • Na spód: 25 dag mąki krupczatki, szczypta soli, 1/4 łyżeczki cynamonu, 10 dag mocno schłodzonego masła (ew. margaryny), 1 żółtko, 1 czubata łyżeczka cukru pudru. Na nadzienie: 1 kg jabłek (najlepiej twardych, o lekko kwaskowym smaku), 10 dag masła, 20 dag cukru pudru.

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 30 dag masła, sól, masło do formy. Nadzienie: 5 dużych kwaśnych jabłek, 3 łyżki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, cukier puder do dekoracji.

  • Składniki: 6 jabłek, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bita śmietana

  • Składniki na ciasto: • 45 dag mąki • 25 dag masła • szklanka cukru pudru • jajko • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • łyżeczka proszku do...

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg jabłek, 6 łyżek soku z cytryny, 200 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej, kostka masła, 3 jajka, szczypta soli, 50 g migdałów bez skórki, 50 g rodzynków, 3 łyżki rumu, 2 łyżki bułki tartej, 50 g płatków migdałowych, 100 g cukru pudru.

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg kwaśnych jabłek, 5 dag cukru, 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 35 dag mąki pszennej, mąka do oprószenia stolnicy, lukier do dekoracji

  • ● 125 g miękkiego masła ●125 g cukru ● 3 jajka ● łyżka cukru waniliowego ● skórka otarta z 1 średniej cytryny ● 200 g mąki tortowej ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● łyżka mleka ● szczypta soli ● 3 średnie jabłka ● cynamon ● opcjonalnie cukier puder .

  • Składniki: 15 dag masła, 8 dag miodu, 3 jajka, po 5 dag mąki, rodzy nek i płat. migd., 1 op. proszku do piecz, łyżka żurawiny , 12,5 dag płatków owsianych, 1/2 op. cukru waniliowego, 60 dag jabłek, 300 ml kremówki, cytryna, 5 dag płatków migdałowych.

  • 5 jajek, 15 dag cukru, 7,5 dag masła (margaryny), 15 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 20 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 3 łyżki likieru migdałowego, 50 dag jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki cukru pudru, 15 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałów, tłuszcz i tarta bułka do foremki.

  • Składniki: 18 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 1 cytryna, 4 jajka, sól, 12 dag masła, 16 dag cukru kryształu, 4 jabłka, 50 dag mielonego białego sera, po 1 op. cukru waniliowego oraz jasnej galaretki

Przepisy na temat: jablecznik z maslem
  • Jabłecznik z bezą

    Puszyste ciasto, idealne na jesienny poranek

  • Jabłecznik ucierany

    Chętnie serwowany przez gospodynie na Podlasiu, przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!

  • Jabłecznik migdałowy

    Wyjątkowo delikatny!

  • Jabłecznik z różami

    Bajecznie piękny, idealny na elegancką imprezę.

  • Lekki jabłecznik z kratką

    Często pieczony w Małopolsce i na Mazowszu. Świetny z lodami!

  • Jabłecznik w sosie karmelowym

    Słodziutki i zarazem lekko kwaskowy. Niezwykle udane połączenie smaków i aromatów. Ciasto idealne na wszystkie domowe uroczystości!

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

  • Karpie z duszonymi jabłkami

    Na kolację wigilijną.