• Informacje na temat:

    jablka do szarlotki z kruszonka

Artykuły na temat: jablka do szarlotki z kruszonka
  • Szarlotka z cynamonową kruszonką

    1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka. Dodać sok z cytryny, 100 ml soku jabłkowego i 75 g cukru. Doprowadzić...

  • ...1 Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem, masło posiekaj z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę, posiekaj, by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub blenderem). 2/3 ciasta wysyp na wyłożoną papierem blaszkę (22x33 cm), lekko przyklep ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstaw do lodówki...

  • Szarlotka z pianką i kruszonką

    Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, kostka margaryny, 3 żółtka płaska, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 płaskie łyżki cukru pudru, duża łyżka śmietany, łyżka kakao 1,3 kg jabłek, sok z cytryny cynamon, 3 białka, kisiel, szkl. drobnego cukru, cukier puder do posypania

  • Składniki na 20 porcji : 30 dag mąki, 6 dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 5 jajek, 10 dag masy marcepanowej, 1 litr mleka, 12 dag kaszy manny, 1 łyżka cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 kg jabłek, 3 łyżki soku cytrynowego, 5 dag suszonej żurawiny, 5 dag migdałów grubo posiekanych lub pokrojonych w słupki, 1 łyżka miodu, tłuszcz i mąka do tortownicy.

  • Ciasto: ●1 i 1/2 szklanki mąki ●łyżeczka proszku do piecz. ●jajko ●1/2 szklanki cukru ●1/2 łyżeczki imbiru ●125 g masła ●łyżka śmietany. Nadzienie: ●5 jabłek ●skórka otarta z cytryny ●sok z 1/2 cytryny ●cukier wanil. Wierzch (gruba kruszonka): ●4 łyżki masła ●4 łyżki cukru pudru ●8 łyżek mąki.

  • Szarlotka bez pieczenia

    ...1. Pestki słonecznika drobno zblenduj, dodaj rodzynki i miksuj, aż powstanie lepka „kruszonka”. Masę wyłóż na posmarowaną olejem blachę i ugnieć. 2. Jabłka zmiksuj na mus. Dodaj siemię lniane, cynamon i sok z cytryny (do smaku). Jeżeli masa jest za mało słodka, możesz dodać miód. 3. Warstwę musu jabłkowego wyłóż na kruszonce, wyrównaj i posyp cynamonem. Wierzch udekoruj ulubionymi bakaliami...

  • Szarlotka z cynamonową posypką

    ..., siekamy nożem. Następnie rękoma wyrabiamy ciasto, by powstała kruszonka. Posypujemy nią wierzch ciasta, delikatnie ugniatając. Pieczemy około 50 minut w 200ºC. 10-15 minut przed końcem przykrywamy tortownicę folią aluminiową, by kruszonka za bardzo się nie spiekła. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na metalową kratkę, by ostygło. Ale możemy też podać je na ciepło, np. z lodami...

  • Przygotowanie: Obydwie mąki, margarynę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i jogurt naturalny miksujemy robotem na wolnych obrotach, by powstała kruszonka. Przekładamy do miski, lekko dociskamy i na 2-3 godziny wkładamy do lodówki. 200 g jabłek ścieramy na tarce, resztę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, mieszamy i odkładamy na pół...

  • Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 400 g mąki tortowej ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● 120 g cukru pudru ● 180 g masła lub margaryny ● 2 żółtka ● 2 łyżki gęstej śmietany ● 1 kg jabłek do smażenia np. papierówek ● 1 cukier waniliowy ● skórka z cytryny Beza: ● 3 białka ● 5 łyżek cukru pudru ● łyżeczka soku z cytryny Kruszonka: ● 1/2 szklanki mąki ● 1/4 kostki masła ● 1/4 szklanki cukru...

  • ...1 Mąki wsyp do misy. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, masło i zagnieć, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajka i szybko połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części i wstaw do lodówki na godzinę. 2 Nagrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę 20x30 cm wyłóż połową ciasta, ułóż pokrojone w plasterki jabłka w 3 długich rzędach, polej miodem, posyp cynamonem. 3 Rozwałkuj drugą część...

Wideo na temat: jablka do szarlotki z kruszonka
  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.

  • Bezglutenowa szarlotka

    - Na deser bezglutenowa wariacja na temat szarlotki - powiedziała w "Teraz kuchnia" kucharka Beata Śniechowska. Przygotowała jabłka z kruszonką. Jakich składników użyła? Co zrobić, aby jabłka zachowały swój kolor? Jak przygotować bezglutenową mąkę? (TVN Meteo Active/x-news)

  • Słodkie wariacje Andrzeja Polana na temat jabłek

    Sezon na jabłka w pełni, dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" szef kuchni Andrzej Polan przygotował smakowite desery właśnie z tymi owocami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie słodkości jak: szarlotka na szybko, omlet z jabłkami do góry nogami oraz kruszonka z jabłkami. (DDTVN/x-news)

Przepisy na temat: jablka do szarlotki z kruszonka
  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    ...skórką kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Nie rozdrabniamy za bardzo, lepiej, niech kruszonka ma grudki. Do...

  • Szybka szarlotka

    Szarlotka to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju ciast. Wersję z kruszonką i ubitymi białkami nie jest jednak tak łatwo przygotować. Możemy jednak wykonać ją w inny sposób, a zajmie nam to jedynie… 20 minut.

  • Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

    Składniki: Ciasto: ●1 i 1/2 szklanki mąki ●łyżeczka proszku do piecz. ●jajko ●1/2 szklanki cukru ●1/2 łyżeczki imbiru ●125 g masła ●łyżka śmietany Nadzienie: ●5 jabłek ●skórka otarta z cytryny ●sok z 1/2 cytryny ●cukier wanil Wierzch(gruba kruszonka): ●4 łyżki masła ●4 łyżki cukru pudru ●8 łyżek mąki Przygotowanie: 1. Umyj, obierz i grubo pokrój jabłka, lekko podduś...

  • Szarlotka "na szybko" z polskich jabłek

    ..."Moja szybka szarlotka to pomysł dla osób zabieganych, które mają ochotę na ciasto, a jednocześnie sądzą, że są kulinarnym beztalenciem. Wystarczy kilka składników, odrobina chęci i najważniejsze: jabłka. Idealne będą polskie jabłka, moje ulubione, które wykorzystuję do tej szarlotki to rodzime papierówki, ale sprawdzą się i te bardziej kwaskowate i te słodsze" - mówi PAP Life Paulina...

  • Pieczone jabłka - nic prostszego

    Nie brakuje prostych przepisów na pyszne desery z jabłek. Na przykład zamiast szarlotki można zrobić jabłka pod kruszonką. Jurek Sobieniak, kucharz występujący w "Pytaniu na śniadanie", poleca jeszcze inny przysmak - jabłka pieczone.

  • To, co łasuchy lubią najbardziej! Proste przepisy na deser

    Crumble, czyli kruszonka z jabłkami i daktylami  To deser, który fantastycznie smakuje "na ciepło". Przypomina szarlotkę, tyle że z dodatkiem daktyli, bardziej chrupiącą i szybszą w przygotowaniu. Składniki: 5 łyżek mąki, 3 łyżki masła, garść płatków migdałowych, 1/3 szklanki cukru pudru, 4 jabłka, garść daktyli, łyżka miodu, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Obieramy jabłka...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    Z podlasia Kruchy placek z jeżynami Z delikatną kruszonką Składniki: ●300 g mąki krupczatki ●200 g masła ●100 g cukru pudru ●3 żółtka; kruszonka: ●100 g mąki krupczatki ●50 g masła(...). z lodami Składniki: ●2,5 szkl. mąki ●pół szkl. cukru ●kostka zimnego masła ●4 żółtka ●łyżeczka proszku do pieczenia (do spodu tej szarlotki się go dodaje) ●2 łyżki kwaśnej śmietany; pianka...