• Informacje na temat:

    jablka gotowane w sloikach

Artykuły na temat: jablka gotowane w sloikach
  • Składniki: 2,5 kg jabłek o zwartym i nierozpadającym się podczas gotowania miąższu ●1 kg cukru ●sok z 1 cytryny ●2-3 laski cynamonu ●kilka goździków.

  • Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg jabłek, 500 g białego cukru marki

  • Jabłka z ryżem żurawinowym

    Skład na 4 porcje: 100 g ryżu, 1/2 słoika żurawiny do mięs, 4 jabłka, 1/2 cytryny, 4 łyżki miodu, szczypta soli, 1 łyżka cukru.

  • ●ok 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych, np. antonówek) ●2-3 goździki ●kawałek kory cynamonu ●1/2 szklanki mocnego naparu miętowego.

  • Składniki: ok. 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych), 3 goździki, kawałek cynamonu, pół szklanki naparu miętowego.

  • Składniki na 30 porcji: 55 dag mąki pszennej, 20 dag mielonych migdałów, 50 dag masła albo margaryny, 25 dag cukru, szczypta soli, 1 op. cukru waniliowego, 2 op. budyniu waniliowego z cukrem, 500 ml mleka, 1 słoik (ok. 720 ml) prażonych jabłek na szarlotkę, 1 mała puszka (ok. 25 dag) gotowej masy makowej, tłuszcz do posmarowania blachy

  • Składniki na ok. 3-4 słoiczki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg kwaskowych jabłek, 50 dag cukru. Ponadto: słoiki o pojemności ok. 400 ml.

  • Przygotowanie: 1. Winogrona umyj i gotuj nie za długo, aby były tylko lekko rozgotowane. Poczekaj aż nieco przestygną, a następnie przełóż je na gęste sito i przetrzyj. Możesz też rozdrobnić winogrona blenderem, ale wtedy skórki i pestki będziesz musiała oddzielić ręcznie. 2. Jabłka antonówki umyj, obierz ze skórki, przekrój każde na pół i wykrój komory nasienne. Jabłka...

  • Dżem z winogron, jabłek i orzechów

    Wyjątkowa kompozycja.

  • Jabłka z miętą w syropie

    Z nutką świeżości.

Przepisy na temat: jablka gotowane w sloikach
  • Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

    Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa, bo przecież najlepiej w środku zimy smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych jabłek.

  • Jabłka z miętą i cynamonem

    Świetne do szarlotki, deserów.

  • Jabłka z miętą w syropie

    Z nutką świeżości.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych skarbów.

  • 80 dag piersi kaczki; 2 łyżki borówek ze słoika; 4 czerwone jabłka; 8 szalotek lub małych cebulek; 1,5 szklanki rosołu instant; 4 łyżki kwaśnej śmietany; 3 łyżki oleju; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; sok z 1 cytryny; odrobina tymianku; sól, pieprz; do dekoracji - zielona sałata.

  • Konfitura jabłkowo-jeżynowa

    Jagody nie bez powodu nazywane są też roślinną insuliną – regulują poziom cukru we krwi. A zawarte w nich substancje dodatkowo wzmacniają naczynia włosowate i czynią je mniej przepuszczalnymi dla cholesterolu.

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.