• Informacje na temat:

    jablka krojone w kostke

Artykuły na temat: jablka krojone w kostke
  • Skład na 7 porcji: ● 1 kg schabu ● 1/2 kg jabłek ● 1/2 szklanki rodzynek ● po 2 łyżki masła, bułki tartej oraz majeranku ● sól, pieprz ● słodka papryka ● olej ● oliwa z oliwek

  • Curry z jabłkami i chili

    ...wiórków kokosowych, zielone curry w proszku, chili, starty imbir, pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy kilka minut. Wlewamy sok jabłkowy, dopełniamy 300 ml wody i gotujemy...

  • Sernik z jabłkami i rodzynkami

    Posypmy cukrem pudrem z wanilią.

  • Skład na 2 porcje: ● 2 golonki wieprzowe ● 300 g kiszonej kapusty ● 3 jabłka ● cebula ● 3 łyżki smalcu ● listki laurowe, majeranek, kilka ziaren ziela angielskiego ● pieprz i sól.

  • Jabłka pod pierzynką z cynamonem

    Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 6 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu, opak. galaretki cytrynowej. Masa śmietanowa: 250 ml śmietanki 30 proc., łyżka żelatyny, 1/2 opak. cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru pudru. Dodatkowo: biszkopty, łyżka cynamonu do posypania.

  • ...wiórków kokosowych, zielone curry w proszku, chili, starty imbir, pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy kilka minut. Wlewamy sok jabłkowy, dopełniamy 300 ml wody i gotujemy...

  • Ciasto z jabłkami

    Składniki na 12 porcji: - 7 dużych jabłek winnych, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka posiekanych, - orzechów włoskich, - polewa...

  • Składniki: 50 dag mąki, 75 g masła, 3 dag drożdży, 7 dag cukru, szklanka mleka, szczypta soli, jajko . Nadzienie: 10 dag maku, 100 ml mleka, 5-6 jabłek, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki rodzynek.

  • ...1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, sól, cynamon i płatki owsiane. Zagniatamy ciasto, owinięte folią wstawiamy do lodówki na 60 minut. 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok jabłkowy i jedną łyżkę soku z cytryny. Gotujemy, aż wyparuje prawie cały sok. Na koniec zagęszczamy mus jabłkowy mąką...

  • Schab z jabłkami, porem i ziemniakami

    ..., posiekane orzechy i pokrojone ziemniaki. Dodajemy pory, tymianek, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu bez przykrycia, aż ziemniaki będę miękkie. 4. Umyte jabłka przekrawamy na pół, usuwamy...

Przepisy na temat: jablka krojone w kostke
  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    Mistrz kuchni Aleksander Baron w książce "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści" zdradza przepis na jabłka pod kruszonką, deser, który sporządzał w Szkocji. "Mam dosyć podawania jabłek pod kruszonką. Ale one mnie prześladują i wciąż wracają jak bumerang" - rozpoczyna swą opowieść.

  • Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

    Smak kawy zbożowej wielu z nas kojarzy ze śniadaniami z czasów dzieciństwa. Jest świetną alternatywą dla małej czarnej, jak i źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, np. magnezu, witamin i błonnika. Choć doskonale smakuje podana z mlekiem, warto dać porwać się kulinarnej fantazji i stworzyć z niej coś wyjątkowego. Szczególnie polecamy Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi. Mimo że deser wygląda na pracochłonny, jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu.

  • Szarlotka "na szybko" z polskich jabłek

    Szarlotka, przy której nie ma wiele pracy i którą upiecze każdy - czy coś takiego w ogóle istnieje? Blogerka Paulina Stępień udowadnia, że tak i zdradza nam swój przepis na prostą i pyszną szarlotkę, oczywiście z polskich jabłek.

  • Ciasto z jabłkami

    Składniki na 12 porcji: - 7 dużych jabłek winnych, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka posiekanych, - orzechów włoskich, - polewa...

  • Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

    Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy.

  • Sałatka Waldorf

    Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych skarbów.

  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    Tarta ze szpinakiem i łososiem: Wyrazista, a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Szpinak i łosoś to połączenie, które nigdy nie zawodzi! Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, łyżka mleka, szczypta soli; Przesiewamy mąkę do miski, robimy wgłębienie, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól i jajko. Zagniatamy energicznie, po chwili dodajemy...

  • Składniki: schab - plastry, oliwa, cebula, jabłka, tymianek, sól, pieprz

  • Sałatka z selera naciowego - przysłał basik

    1 seler naciowy średniej wielkości; 2 jabłka; duża garść rodzynek; duża łyżka majonezu; sól i pieprz do smaku