• Informacje na temat:

    jablka kruszonka patelnia

Artykuły na temat: jablka kruszonka patelnia
  • ★ SKŁADNIKI (na 4 porcje): 500 g jabłek • 2 łyżki masła • łyżeczka cynamonu • 4 łyżki brązowego cukru • 50 g płatków owsianych • 40 g masła • 50 g mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane).

  • Składniki (na 24 porcje): 70 dag mąki pszennej, po 1/2 szkl. orzechów włoskich i laskowych, 40 dag masła, 2 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 1 i 1/2 kg jabłek, skórka i sok z 1/2 cytryny, tłuszcz i tarta bułka do blachy.

  • Składniki na 24 porcje: 22,5 dag zbożowych płatków z orzechami (musli), 42 dag mąki, 22,5 dag brązowego, cukru, szczypta soli, 36 dag + pół łyżki, masła, 1 kg jabłek, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cynamonu, 3 łyżki + 20 dag białego, 1 kg mielonego twarogu, 1 cukier wanilinowy, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 4 jajka, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 12,5 dag gęstej śmietany kremówki, tłuszcz do formy.

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Szarlotka w dwóch nowych wersjach

    Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Jest tak znakomita, że chce się ją jeść każdego dnia. Oto co zrobić, by nigdy się nie znudziła. Z orzechami...

  • Nasyć się latem

    ...czy śliwek) oczyszczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki, 5 łyżek cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, nasiona z 1 laski wanilii Kruszonka: 150 g mąki, 150 g miękkiego masła, 5 łyżek cukru, 30(...). Pokrusz je lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, tak by kruszonka przykryła rabarbar. Deser wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Podawaj ciepły. Tekst : Joanna Lorynowicz Twój STYL 9/2014 10

  • Szybki zimowy obiad

    Sięgnij po sprawdzone przepisy na dania, które można błyskawicznie przygotować.

  • Święta w Europie

    Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.

  • Smaki dzieciństwa

    Gdy cytrusy były rzadkością, królował swojski rabarbar. Pojawiał się już w maju i zapowiadał nadejście lata.

Przepisy na temat: jablka kruszonka patelnia
  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    ...skórką kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Nie rozdrabniamy za bardzo, lepiej, niech kruszonka ma grudki. Do...

  • Deser z grilla?

    Jak zauważa w rozmowie z PAP Life Jerzy Nogal, wreszcie zaczyna się robić sezon na rabarbar i truskawki, z których można zrobić deser. "Wystarczy na patelnię wrzucić dwie łyżki masła, dwie łyżki cukru, 2-3 łyżki mąki np. razowej. To wszystko zagotować, żeby cukier rozpuścił się z masłem. I tak powstanie kruszonka. Jak zacznie się rumienić, to zrzucamy ją z patelni. Potem na tą samą patelnię...