• Informacje na temat:

    jablka na ciasto na zimno

Artykuły na temat: jablka na ciasto na zimno
  • Ciasta z jabłkami

    Można je podawać nie tylko tradycyjnie na zimno, ale też na ciepło, pachnące cynamonem.

  • Naleśniki z jabłkami

    ...zimno lub odsmażane na maśle.

  • Babeczki róże z jabłek

    ...sitko i zostaw, by ostygły.   2. Mąkę połącz z solą i cukrem, dodaj posiekane masło. Zagnieć ciasto. Wlej zimną wodę i jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Na 30 minut włóż do lodówki.   3. Po wyjęciu podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na 10 pasków o szerokości około ośmiu centymetrów. Paski posmaruj dżemem. Na połowie każdego poukładaj zimne plasterki jabłek, zakładając je na siebie...

  • ...plastry jabłek, posypać orzechami. Nałożyć pozostały krem, wygładzić łopatką wierzch. Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować plastrami jabłek...

  • Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 17 dag mąki pszennej, 6 dag cukru pudru, 11 dag zimnego masła lub margaryny, 1 żółtko, 1 łyżka zimnej wody. Na nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego. Ponadto: 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżka mleka.

  • ...i wysyp bułką tartą. 3. Ubij razem jajka i cukier. Dodaj mąkę i mleko, dokładnie wymieszaj, aby uzyskać rzadkie ciasto bez grudek. Wylej ciasto do formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie żurawiny z jabłkiem. 4. Wstaw zapiekankę do piekarnika. Piecz 20-25 minut, aż ciasto zezłoci się. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Pokrój tuż przed podaniem. Już na talerzach posyp cukrem pudrem. Jak to...

  • .... Wierzch pokryj ciemnym ciastem. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego w temp. 180˚C. Piecz ok. 40-45 minut. Upieczone ciasto posyp obficie cukrem pudrem. Podaj na gorąco lub na zimno. Przygotowanie: Naleśniki: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wbij jajka, wlej mleko, olej i zmiksuj. Odstaw ciasto na pół godziny. Na dużej patelni usmaż trochę...

  • Mleczny strudel z rodzynkami

    Ciasto z jabłkami.

  • Kuszące rajskie owoce

    Zapach pieczonych jabłek i cynamonu zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Polecamy ciasta z jabłkami pyszne i na ciepło, i na zimno.

  • Ciasta bez pieczenia

    ...obciąż ciasto np. deską i ustaw na niej słoik z wodą. Odstaw sernik na kilka godzin do lodówki. 5. Po schłodzeniu usuń obręcz tortownicy, a sernik przełóż na paterę. Brzegi obficie posyp kminkiem lub dowolnymi wiórkami. Gotowe ciasto udekoruj suszonymi owocami i rodzynkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 380 kalorii Batoniki z migdałami i imbirem Składniki na 20-25 sztuk...

Przepisy na temat: jablka na ciasto na zimno
  • Naleśniki z jabłkami

    Wyśmienite zarówno na zimno jak i na ciepło...

  • Słone ciasto z fetą i bakłażanem

    Idealne na piknik czy wycieczkę za miasto. Wytrawne, ziołowe ciasto z bakłażanem i fetą. Świetnie smakuje na zimno.

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    ..., kostkę margaryny, 5 żółtek, 15 dag cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki śmietany (na ciasto), 6-7 niedużych jabłek, łyżeczkę cynamonu, 6 kostek gorzkiej czekolady, cukier puder. Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek wymieszanych z cukrem i cukrem waniliowym i śmietany zagniatamy szybko kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki. W tym...

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku małych niejadków, które nie Zapiekane z nadzieniem Wspaniałe zwłaszcza na imprezę(...) w sałatkach z mięsem lub rybami. Dobrze komponują się np. w sałatce śledziowej Pyszne ciasto To, że z jabłek robimy szarlotkę, wiemy wszyscy. Ale świetny jest także wzbogacony nimi piernik, murzynek...

  • Krucha tarta z jabłkami i malinami

    Przygotuj ciasto. Siemię lniane zalej 50 ml wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans, następnie odkryj i nieco przestudź. Tłuszcz utrzyj w misce na gładką masę, dodaj zaparzone siemię oraz mąki wymieszane z ksylitolem i przyprawami. Zagnieć gładkie ciasto. Odważ 180 g ciasta i odłóż do położenia na wierzch. Resztą ciasta wyłóż formę do tarty o średnicy 26 cm - dno i brzegi. Nakłuj widelcem...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Najprostsza szarlotka - jak z PRL-u

    Jesień to pora wariacji na temat szarlotek i potraw z jabłkami w roli głównej. Dla tych, którzy mają apetyt na domowe ciasto, a nie lubią zbyt wielkiego wysiłku przy pieczeniu, mamy szarlotkę "sypaną", robioną z jabłek i suchych produktów.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Kremowa rozpusta

    Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawaj powoli do żółtek, cały czas mieszając. Całość delikatnie połącz z pianą z białek. Ciasto wlej do tortownicy, piecz 40 minut w 180°C. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 blaty. 2. Galaretka...

  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...